5651 Sayılı Kanun Hakkında ..

25 Haziran 2008

5651 Sayılı Kanundan Haberdar mısınız?

5651 sayılı kanun ve ilgili Telekomünikasyon Kurumu (TİB) yönetmeliği her kurum için bazı yükümlülükler getiriyor.

Kanunun ve yönetmeliğin birçok konuda net tanım yapmadığını söylememiz yanlış olmayacaktır.

1. Her Kurum İçin Yükümlülükler

Kanun çerçevesinde tüm kurumlar Toplu Kullanım Sağlayıcı olarak değerlendirilmektedir ve kanunun yedinci maddesi ikinci fıkrası gereği tüm kurumlar,

Yazının devamı..

Kişisel Bilgisayarlar için Temel Güvenlik Adımları

21 Haziran 2008

Kişisel Bilgisayarlar için Temel Güvenlik Adımları
Yazar: Burak Bayoğlu
21.04.2008

İnternet kullanıcılarını, şirket ağlarına dahil bilgisayarları kullanarak erişen kurumsal kullanıcılar ve evlerindeki bilgisayarları kullanarak erişen kişisel kullanıcılar olarak kabaca ikiye ayırabiliriz. Bu makalede kendi bilgisayarının patronu olan ve kurumsal kullanıcıların tersine profesyonel sistem yöneticilerinden güvenlik desteği veya koruması alma şansı olmayan kişisel kullanıcıların kendi çabalarıyla bilgisayarlarının güvenliğini nasıl artırılabileceğinden bahsedilmiştir.
Evlerindeki bilgisayarları kullanarak Internet'e bağlanan milyonlarca insan bu teknolojiden eğlence, araştırma, eğitim, ucuz haberleşme, alış-veriş vb. amaçlar için yararlanmaya başlamıştır. Günümüzde bankacılık işlemleri gibi finansal işlemlerin Internet üzerinden yapılma oranı, kazandırdığı zaman ve sahip olduğu kolaylık sebebiyle artış göstermektedir. Kullandığımız bilgisayarlarda sakladığımız bilgilerin değeri ve dış dünya ile alış-veriş içerisinde olduğumuz bilgilerin gizlilik ihtiyacı arttıkça, her bilgisayar kullanıcısının güvenlik konusunda bilinçli olması ve gerekli özeni göstermesi daha da büyük önem taşımaktadır.

Yazının devamı..

Dünyanın en tehlikeli web siteleri

16 Haziran 2008

Dünyanın en tehlikeli web siteleri hangi ülkelerde

internet webBir araştırma, “en tehlikeli” alan adlarının Hong Kong'da olduğunu ortaya koydu.

Dünyanın önde gelen güvenlik firmalarından McAfee tarafından yapılan araştırmaya göre, internette “surf” yapmak isteyenler için Hong Kong'a ait “.hk” ile biten siteler dünyanın “en tehlikelisi” olarak belirlendi.

Yazının devamı..

Üst Yönetimlerin Bilgi Güvenliğine Bakışı

14 Haziran 2008

Üst Yönetimin Bilgi Güvenliğine İlgisi Nasıl Sağlanır?

Yazar: Hayrettin Bahşi
14.05.2008

Bilgi güvenliği ile ilgilenen uzmanların en büyük problemlerinden birisi üst yönetimin bilgi güvenliğini yeterince anlamaması, bilgi güvenliği ile ilgili çalışmaları yeterince desteklememesi ve bu konuda gerektiğinde insiyatif almamasıdır. Özellikle bilgi güvenliği yönetim sistemi (BGYS) kurmak ile görevli uzmanlar bilirler ki üst yönetim desteği bu sistemin başarıya ulaşmasını sağlayacak olmazsa olmaz faktörlerinden birisidir. Bilgi güvenliği, etkin bir BGYS’nin işlemesi ile sağlanabilir.

Yazının devamı..

Windows Sunucularda Güvenlik ve Performans

11 Haziran 2008

Windows Sunucularda (Server) Temel Performans ve Güvenlik Ayarları

1- Sunucu işletim sisteminin şifre güvenliği sağlanmalıdır. Bunun için şifrelerde karmaşıklık gereksinimleri sağlanarak en az 15 karakterli şifreler kullanılmalı, varsayılan yönetici adı (administrator) değiştirilmelidir. Bir sunucuda mümkün olduğu kadar az sayıda kullanıcı hesabı bulunmalı, gereksiz hesap açılmamalıdır.

2- İşletim sistemi güvenlik açıklarına karşı sürekli güncel tutulmalıdır. Kritik sistemler için yeni güncellemeler uygulanmadan önce test edilmeli, ilgili yamaların (patch) açıklamaları okunmalıdır.

3- Sunucuda depolanan veya yayınlanan veriler, işletim sisteminin çalıştığı disk bölümünden (varsayılan C:) farklı bir disk bölümünde tutulmalı ve bu disk bölümünün sürücü harfi tahmin edilemeyecek şekilde seçilmelidir. (ör: klasik olarak D: yapılmamalı, farklı sürücü harfleri seçilmeli)

Yazının devamı..

YUKARI