Blogger Erişim Sorunu ve Çözümü

29 Aralık 2010

Son zamanlarda bu site gibi özel domain adı olan blogger/blogspot blogları engellenmeye başlandı. Öğrendiğime göre bunun sebebi Digiturk'un maç yayını yapan blogların engellenmesi için açtığı kapatma davalarıymış. Bu engelleme için önce geçen ay ghs.google.com engellendi. Bu yasak, alternatif IP'ler kullanılarak aşıldı. Dün de bu alternatif IP'ler bloklandı ama hemen yeni bir IP bulundu: 74.125.93.121

Sorun yaşayan site sahiplerinin çözüm için DNS kayıtlarında Host A recordlarını bu IP adresiyle güncellemeleri gerekiyor.

Öte yandan birkaç illegal site yüzünden bizim gibi masum binlerce sitenin yasaklanması hiç hoş bir durum değil. Daha önce de söylediğim gibi engellemeler DNS veya IP ile değil URL filtreleme yöntemiyle yapılmalı.

Serdar Kocaoğlu
29.12.2010

İlgili yazılar:
Blogger Yasağı ve Bloglara Erişim Yöntemi
DNS Ayarları ve Yasaklanan Sitelere Erişim..

Yazının devamı..

IPv6'ya Geçiş için Başbakanlık Genelgesi

09 Aralık 2010

Kamu kurumlarının IPv6'ya geçişine ilişkin başbakanlık genelgesi yayınlandı. Genelgeye göre bütün kamu kurum ve kuruluşları en geç 31 Ağustos 2013 tarihine kadar internet üzerinden verdikleri kamuya açık tüm hizmetleri IPv6’yı destekler hale getirecekler.

Genelgeye şu linkten ulaşabilirsiniz: Kamu Kurum ve Kuruluşları için IPv6’ya Geçiş Planı

IPv6 (Internet Protokol Version 6) Nedir?

IPv6, 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4'ün adreslemede artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine geliştirilmiştir.

IPv4 tasarlandığında internetin bu kadar gelişeceği hesap edilmemişti. İnternet tahmin edilenin çok ötesinde gelişip büyüdükçe ve IP adresleri tükenmeye başlayınca 128 bitlik adres yapısı olan IPv6'ya geçilmesi kaçınılmaz hale geldi. Bu defa gelecek fazlasıyla düşünülerek sınırsız denebilecek bir adres aralığı tasarlandı. IPv4'teki IP adresi sayısı 2 üzeri 32 iken IPv6'daki IP adresi sayısı 2 üzeri 128.

IPv4'de çok trafiğe neden olan paket başlıkları IPv6'da kaldırılarak hız artışı sağlanmakta ve yeni eklenen şifreleme sistemleriyle de iletişim daha güvenli hale getirilmektedir. Uçlar arasında kriptolu iletişimi sağlayan AH ve ESP başlıkları tüm veri iletimini kriptolayan IPSec protokolünü desteklemek amaçlı kullanılmıştır.

IPv4'ün, QoS eklentisiyle idare ettiği ama tam olarak destekleyemediği görüntü ve ses iletimi sorunlarının IPv6 ile çözülmesi düşünülmektedir. IPv6 ile görüntü ve ses paketlerine "öncelikli paket" ibaresi atanarak bu paketlere internet trafiğinde öncelik sağlanabilmektedir.

İlgili Yazılar:
Public ve Private IP Adresi Nedir? NAT Nedir?
Kamuda Lisanslı Yazılım Kullanılması için Başbakan'dan Genelge

Yazının devamı..

YUKARI