Dünyadaki Spam e-postaların yüzde 8’i Türkiye'den..

26 Ağustos 2008

IBM Internet Security Systems X-Force tarafından hazırlanan 2008 Yarıyıl Eğilim İstatistikleri raporuna göre, sanal dünyadaki tehditler artıyor, güvenlik açıkları çoğalıyor.

Raporda, sanal dünyada suç işleyen kişilerin, güvenlik açıklarından yararlanmayı sağlayan yeni otomasyon tekniklerini ve stratejilerini bugüne değin hiç olmadığı kadar hızlı bir biçimde benimsemeye başladıkları belirtildi.

spam email
Tarayıcılarla bağlantılı olan çevrimiçi istismar örneklerinin yüzde 94'ünün, güvenlik açıklarının resmi olarak açıklanmasından sonraki 24 saat içinde meydana geldiği kaydedilen raporda, sıfırıncı gün atakları (zero-day attacks) olarak bilinen bu saldırıların, kişilerin sistemlerinde onarılması gereken bir açık olduğunu fark etmeden önce internette yer almaya başladığı ifade edildi.

Yazının devamı..

DNS Ayarları ve Yasaklı Sitelere Erişim..

11 Ağustos 2008

DNS Ayarları
İşte Yasaklı Sitelere Erişim Yöntemleri
YouTube gibi yasaklı sitelere erişmenin birçok yöntemi var. Bu yöntemleri 5 başlık altında toplayabiliriz:
1- Farklı DNS IP adresleri kullanmak:
Root DNS'ler: 4.2.2.1, 4.2.2.2, 4.2.2.3, 4.2.2.4, 4.2.2.5, 4.2.2.6
Google DNS: 8.8.8.8 ve 8.8.4.4
Open DNS: 208.67.222.222 ve 208.67.220.220

Yazının devamı..

Alexa Trafik İstatistikleri

08 Ağustos 2008

Alexa İstatistikleri ne derece doğru?

alexa iconWeb ve blog sitelerinin tasarımcıları, yöneticileri veya sahiplerinin sıkça başvurduğu ve önemli bir gösterge olarak baz alınan Alexa trafik istatistikleri acaba doğru mudur, doğruysa ne kadar doğrudur? Bu ölçümler neye göre, nasıl yapılmaktadır? Herkes Alexa'nın toolbarını yüklemediğine göre, hatta çoğu insanın haberdar bile olmadığı böyle bir araç çubuğuna mı güvenilmektedir? yoksa Google Pagerank, backlink sayısı, sayfa sayıları vs. dikkate alınarak tahmini bir değer mi ortaya çıkarılmaktadır?

Günde ortalama 200-300 ziyaretçisi olan web siteleri ilk 1 milyona giremezken nasıl oluyor da günde 50-60 ziyaretçisi olan basit ve içeriksiz sıradan bir blog ilk 500.000'lerde yer buluyor? Tamam, şu an benim de kullandığım bu bloglar, bütün web 2.0 özelliklerini destekliyor, görsel ve teknik açıdan harika siteler ama trafiği olmadığı halde varmış gibi görünmesi de hiç adil olmuyor..

Serdar Kocaoğlu

keywords: alexa, toolbar, blog, site, istatistik, ziyaretçi, sayısı, trafik, google, pagerank

Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?

04 Ağustos 2008

Bilgisayarların Yavaşlama Nedenleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıradan bilgisayar kullanıcılarının ortak şikayeti bilgisayarlarının çok yavaşlamasıdır. Bu şikayetlerin aslında bilinçsiz kullanımdan kaynaklanan bazı nedenleri vardır. Bu yazıda bilgisayar performansının nasıl iyileştirilebileceğinden ve nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsetmek istiyorum. Tabi bu arada bilgisayar deyince Windows İşletim Sistemi (2000, XP, Vista) yüklü klasik bir pc kastettiğimi de belirteyim. Linuxcular zaten kendi başının çaresine bakmak zorunda olan insanlardır :)

1) Windows gelişmiş özelliklerde bulunan performans ayarlarında en iyi görünüm değil, en iyi performans seçeneği seçilmelidir. Bu ayar görsellikten biraz fedakarlık gerektirir ama emin olun makinenizi çok rahatlatacaktır.

2) Masaüstü arkaplanına büyük resimler, slaytlar vs. koymayın, mümkünse düz bir renk seçin olsun bitsin. Zaten kimsenin masaüstündeki resme baktığı yoktur, yani gereksizdir.

Yazının devamı..

ADSL Modem ve Kablosuz Ağ Güvenliği

03 Ağustos 2008

ADSL Modem Güvenliği için:

1. İlk iş olarak ADSL modemin yönetim amaçlı web arayüzü şifresini mutlaka değiştirin. Bu şifre modem üreticileri tarafından varsayılan olarak belirlenmektedir ve saldırgan tarafından birkaç denemeyle bulunabilir.
Genelde kullanılan şifreler: admin, epicrouter, password, zoomadsl, boşluk, conexant, DSL, root, 1234, vs.. şifre güvenliğini sağlamak için bir şifre en az aşağıdaki özellikleri sağlamalıdır:
* Güvenli bir şifre en az 8 karakterli olmalıdır,
* Şifre, karmaşıklık gereksinimlerini sağlamalıdır; bunun için şifrede en az birer adet büyük harf, küçük harf, rakam ve özel karakter (. , * ! gibi) bulunmalıdır. Örnek : 2h4KdG!f
* Güvenli bir şifre, sözlüklerde bulunan bir kelime, isim, şehir veya tarih içermemelidir, yani şifre tamamen anlamsız bir karakter topluluğu olmalı ve asla tahmin edilememelidir.

adsl modem kablosuz ağ güvenliğiNOT: Bütün bu önlemlerin birinci amacı Brute Force (Kaba Kuvvet) Ataklarından korunmaktır. Bu tip saldırıların temel mantığı, mümkün olan bütün ihtimallerin sırayla denenmesidir. Sıradan bir brute force programının saniyede milyonlarca şifre deneyebildiğini düşünürseniz basit şifrelerin ne kadar kolay çözülebildiğini de anlamanız zor olmaz.

Yazının devamı..

TC Kimlik Numaralarının İnternette Yayınlanması Çok Sakıncalı!

02 Ağustos 2008

Kamu Kurumları, TC Kimlik Numaralarının webde yayınlanması konusunda çok dikkatli olmalı!

Kamu web sitelerinde güvenlik konusunda çok hayati hataların yapıldığını üzülerek ve hayretler içinde görüyorum. Bu durumun farkında olan çok sayıda bilişimci var ama buna rağmen nedense bir türlü önlem alınmıyor.

En son yaşanan Key (Konut Edindirme Yardımı) Ödemeleri olayı ile artık resmen vatandaşların kişisel bilgi güvenliği tehlike altında çünkü Key Ödemesi yapılacak 8.5 milyon vatandaşın Adı, Soyadı, TC Kimlik ve Sosyal Güvenlik Numaralarının tamamı birileri tarafından Resmi Gazetenin web sayfasından indirilip, pdf formatına dönüştürülerek, Rapidshare dosya paylaşım sitesine upload edilmiş bile. İsteyen herkes bütün listeyi indirebiliyor. Bu bilgiler kötü niyetlilerin eline çoktan geçmiştir.

Yazının devamı..

YouTube Yasağına Çözüm Bulundu

01 Ağustos 2008

YouTube Yasağına Yeni Formül

Atatürk'e hakaret içeren yayınlar nedeniyle uzun süredir kapalı olan video paylaşım sitesi YouTube, yerelleşme sayesinde yasaktan kurtuluyor. youtubeSorunun çözümü için YouTube ve Telekomünikasyon Kurumu yetkilileri arasında gerçekleştirilen görüşmelerde şirketin Türkiye'ye özgü bir arama motoru oluşturması kararlaştırıldı. Buna göre siteye Türkiye'den YouTube.tr ya da YouTube.com.tr adreslerinden ulaşılacak. Böylece sitede, İnternet Güvenliği Yasası'nda suç sayılan Atatürk'e hakaret, porno, müstehcenlik, kumar ve intihara özendirme gibi içerikler ayıklanmış olacak.

Yazının devamı..

YUKARI