Linux Dağıtımları ve Linux'u Denemek

13 Kasım 2009

linux dağıtımlarıBildiğiniz gibi Windows'a alternatif olarak geliştirilen çok sayıda Linux dağıtımı (distribution, distro) mevcut ama bunlar Türkiye'de her nedense yeterince ilgi görmüyor. Sanırım insanımız bu dağıtımları nasıl kullanacağını bilmiyor. Bu yazıda bu dağıtımların nasıl kullanılabileceği veya nasıl test edilebileceği hakkında birkaç ipucu vermek istiyorum.

Linux'u merak edenler için öncelikle Tübitak tarafından geliştirilen Türk işletim sistemi Pardus'u öneririm. Bunun dışında yeni başlayanlar için Ubuntu ve daha profesyonel kullanıcılar için OpenSuse de güzel seçenekler arasında. Bu dağıtımların hepsini kendi sitelerinden ücretsiz olarak indirmeniz mümkün. Bunlar dışında daha onlarca dağıtım var, herhangi birini kullanmayı da deneyebilirsiniz. Bu dağıtımların başlıcaları: Debian, Slackware, Mandriva Linux (Mandrake), Red Hat, Fedora Core şeklinde sıralanabilir.

Peki diyelim ki herhangi bir Linux dağıtımını indirdiniz ama mevcut işletim sisteminizi kaldırmak veya üzerine kurmak istemiyorsunuz. Peki o zaman nasıl deneyeceksiniz? VMware Player gibi sanallaştırma yazılımlarıyla bu işletim sistemlerini, mevcut sisteminize format atmadan, bilgisayarınıza kurmadan deneyebilirsiniz. Ayrıca bu işletim sistemlerinin çalışan cd'leri (live cd) de sitelerinde mevcut, iso dosyalarını sitelerinden indirip cd'ye yazdırarak kurulum yapmadan kullanabilirsiniz.

Linux dağıtımlarının en güzel tarafı standart bir kullanıcının ihtiyacı olan temel yazılımların sisteme entegre edilmiş olması. Daha da güzel olan tarafı ise bütün bunların ücretsiz olması. Sistemi kurduğunuz anda ofis, resim, müzik, video programları kullanıma hazır durumda geliyor.

Linux'un en kötü yanı ise Windows gibi kullanıcı dostu olmaması. Ek birşey kurmak bile ileri düzey bilgi gerektirebiliyor ayrıca terminal penceresi ve komutlarla da epey haşir neşir olmak gerekiyor. Bu açıdan Linux'un Windows'u yakalaması da pek mümkün görünmüyor ama yine de denemeye değer..

Serdar Kocaoğlu
MCSE:S
13.11.2009

İlgili Konular:
Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?
ADSL Modem ve Kablosuz Ağ Güvenliği
DNS Ayarlarına Dikkat!
Açık Kaynak Neden daha güvenli?
linux kullanımı, linuxun faydaları, linuxun avantajları, linuxun kurulumu nasıl, linuxu nasıl deneyebilirim, linux işletim sistemi, linux mu windows mu?, linux-windows karşılaştırması, en iyi linux hangisi, linux nedir, hangi linux dağıtımını kullanmalıyım

6 yorum:

Adsız 13 Kasım, 2009 11:19  

virtual yazılımlar için virtual box'ı da eklemek lazım.
pardus normal kullanıcılar içinde yeterince kulllanıcı dostu...linux'un microsoft'u geçmek gibi derdi olduğunu sanmıyorum...önde olan zaten arkadakini geçemez...:)
Kulandığınız işletim sisteminin müşteri portföyü 3.parti yazılımlar için bir kaynaktır. microsoft ürünleri bilgisayar kullanıcılarının üzerine 3.parti yazılımlar kurulmadan çoo...oook kısıtlıdır.(örneğin; bir ofis yazılımı...)
içinde hangi kodların olduğunu bilmediğiniz yazılımları kurmak ne kadar güvenli olacaktır...?!
ve dünyanın değişmez kuralı
m(ini)icrosoft <<<<< l(arge)inux

Serdar Kocaoğlu 13 Kasım, 2009 11:44  

Linux'un Windows'un önünde olduğu şüpheli.
Yeni çıkan Windows 7'yi denedim, Windows 7 ile en azından kısa vadede Microsoft yine rakip tanımaz. Bununla ilgili bir yazı da hazırlıyorum, çok yakında..

dincer yunus 14 Kasım, 2009 11:21  

hatırlıyorumda fi tarihinde bir linux sürümünü kurmuştumda bu nedir yahu diye düşünmüştüm.
şimdi olgunlaştık galiba. ubuntu gibi bir sürümün ne kadarda windows gibi kullanıcı dostu olduğunu gördüğümde yüzümde gülücükler ile yaşasın dediğimi hatırlıyorum. ama yinede internette kaynak bulamadım (belki benim tembelliğim,belkide yeni kaynakların olmaması malum kopyala-yapıştır tekniği).
ama windows 7 inşallah linux severleri dahada şevklendirir ve daha üstün sürümler ortaya çıkartırır. çünkü linuxun daha da hayatımıza girmesini istiyorum.

Serdar Kocaoğlu 14 Kasım, 2009 22:51  

Temennilerinize katılıyorum. Linux baya mesafe katetti ama kullanıcıların ihtiyaçlarına hala tam cevap veremiyor. Keşke çok daha iyi seviyelere gelse de paralı Windows'a hiç ihtiyaç duyulmasa. Linux kullanmak için belli bir seviyede yetkinlik gerekiyor ama sıradan kullanıcıların bir işletim sistemini kullanabilmesi için ileri düzeyde bilgi sahibi olmasını isteyemezsiniz/bekleyemezsiniz. Şu an Linux'un sorunu budur yani Windows kadar kullanıcı dostu değildir. Örnek vermek gerekirse; Windowsu 3-4 yaşındaki bir çocuk bile çok rahat kullanabilmekte, next next diyerek program kurabilmektedir..

Adsız 15 Kasım, 2009 10:16  

Serdar Bey sağlıklı bir bakış açınız var; Linux'u merak edenler, hatta belki denemeyi düşünenler için güzel bir yazı hazırlamışsınız. Sadece yazınızın son paragrafındaki "Linux kullanımının zorlukları" ve "Windows'un Linux'tan ne kadar ileride olduğu" başlıklarıyla özetlenebilecek görüşlerinize katılmıyorum.

Yaklaşık 5 yıldır Linux'la ilgileniyorum. Bilgisayarla kullanıcılık dışında bir alış verişim yok. Bu 5 yıl içinde bazı sıkıntılar yaşadım elbette ama bu sıkıntılar Windows XP üzerinde bir ekran kartının sürücüsünü bulup yüklemekten daha zor değildi. Kaldı ki Windows için yana yakıla sürücü aramak zorunda olduğunuz pek çok cihaz, Linux altında sürücü kurulumuna gerek duymadan çalışabilmektedir.

Yorumlardan birini yanıtlarken "Windowsu 3-4 yaşındaki bir çocuk bile çok rahat kullanabilmekte, next next diyerek program kurabilmektedir..." diyorsunuz ya, benim 2 çocuğum ve eşim Pardus ile bu dediğinizi senelerdir yapabilmekteler... Linux'ta program, "Paket yöneticisi" yardımıyla kurulur ve bu yöntemle program kurmak için sadece iki yere tıklamanız gerekir.

Ayrıca Linux, Windows'un gerisinde değil, kesinlikle ilerisindedir. Bunu Pardus'un KDE 4 kullanan 2009 sürümünü gösterdiğim, Vista kullanıcısı arkadaşlarımın tepkilerine dayanarak, gönül rahatlığıyla söylüyorum.

Saygılarımla.

Hurşit Dolma

Serdar Kocaoğlu 26 Kasım, 2009 00:31  

Pardus'u yeterince denediğimi iddia edemem. Her ne kadar çekirdeği Linux olsa da Pardus, Türkiye'nin milli işletim sistemi sıfatını taşıyor. Başarılı olduğunu bizzat kullanıcılarından duymak güzel ve ilerisi adına ümit verici. Umarım yaygınlaşır..

Yorum Gönder

YUKARI