İnternet Bankacılığı Kullanımı ve Güvenliği

14 Ekim 2008

internet bankacılığı

Türkiye'de İnternet Bankacılığı kullanımı her ne kadar artış gösteriyor olsa da, olması gerekenin çok altında olduğu kesin. Hala banka şubelerinde fatura ödemek veya eft yapmak için kuyruğa girenlerin çokluğu beni bu yazıyı yazmaya sevkediyor.

Maalesef insanımız gerek bilgi yetersizliğinden, gerekse de internete duyduğu güvensizlikten dolayı internetten ve sanal banka gibi internetin sağladığı kolaylıklardan yeterince yararlanamıyor.

Oysa bugün artık nakit para çekmek veya yatırmak dışında neredeyse bütün bankacılık işlemleri (havale, eft, her türlü fatura ve kredi kartı borcu ödeme, hisse senedi, döviz ve altın alıp satma, vergi ödeme, trafik cezası ödeme, talimat verme vs.. vs..) internet üzerinden yapılabilmektedir. Tabi her nimetin olduğu gibi bunun da bazı külfetleri var; güvenlik meselesi gibi. Ama bu mesele böyle bir kolaylıktan mahrum kalmaya değmez.

İnternet Bankacılığı Güvenliği için dikkat edilmesi gereken şey, banka web sitesine; temiz, yani virüssüz, trojansız, ajansız ve "keylogger"sız bir bilgisayardan girmektir. (Bu arada keylogger: klavyede bastığınız her tuşu kaydedip hırsıza gönderen zararlı yazılımdır.)

Bu güvenliği sağlamak da sanıldığı kadar zor olmamakla birlikte antivirüs, antispyware ve firewall programları kullanmak ve zararlı içerik barındıran sitelere mümkünse hiç girmemek, ille de girilecekse çok uyanık olmak genelde yeterli tedbirlerdir. Bir de lütfen her gördüğünüz programı kurmayın çünkü birçok zararlı yazılım (virüs, trojan, ajan veya keylogger) ücretsiz programlarla eşantiyon olarak geliyor. Bir de zaten çok program ekleyip kaldırmak işletim sisteminizin sık sık çökmesinin en büyük sebebidir.

Bu önlemlerin dışında, bankacılık için gerekli şifreleri hiç bir yere yazmamak, kimseye söylememek, belirli periyotlarla şifreyi değiştirmek, sanal klavye kullanmak, SMS ile doğrulama seçeneklerini kullanmak, hesabınızdan para gönderildiğinde SMS ile uyarılmak gibi onlarca güvenlik önlemi zaten banka web sitelerinde mevcut.

Yine bunların dışında benim beğendiğim ve tavsiye edebileceğim bir diğer özellik de IP kısıtlaması yapmak. Hesabınızla işlem yapılacaksa sadece sizin belirlediğiniz IP adreslerinden girilebilmesini sağlayabilirsiniz ama tabi bu özelliği kullanabilmek için static IP sahibi olmalısınız yani IP adresinizin sabit olması gerekir. Bu önlemi aldığınızda şifreniz hackerlar tarafından çalınsa bile hackerın kendi IP adresi sizinkinden farklı olacağından sizin yerinize giriş yapamayacaktır. Elbette uğraşırlarsa bu önlemi de aşabilirler ama ortalıkta bu önlemi almamış olan binlerce kurban varken neden sizle uğraşsınlar ki..

Özetle: Bu yazıya başlarken amacım Türkiye'de internet bankacılığı kullanımının artmasına katkı sağlamaktı ama İnternetin Faydaları meselesine girince sanırım biraz korkutucu olmaya başladı ama korkmaya gerek yok, son söz olarak; tedbirinizi alın, güvenlik meselesini fazla dert etmeyin, internet bankacılığı kullanın, siz de bankanın yolunu unutun derim..

Serdar Kocaoğlu
14.10.2008


İlgili Yazılar:
İnternetin Faydaları
Kişisel Bilgisayarlar için Temel Güvenlik Adımları
Dünyada ve Türkiye'de İnternet Kullanımı
Türkiye'de İnternet Kullanımı ve Zararları
Örnek bir phishing (olta) maili..
DNS Ayarlarına Dikkat!
Artık Windows XP'den Kurtulun..
Bir linki tıklamak..
internet, sanal, banka, bankacılık, güvenlik, kullanımı, virüs, trojan, ajan, spy, antivirüs, antispyware, keylogger, firewall, güvenlik duvarı, şifre, static, IP, önlem, SMS

1 yorum:

Serdar Kocaoğlu 27 Ağustos, 2012 10:09  

Konuyla ilgili Yapı Kredi güzel eğitimler hazırlamış. Aşağıdaki linkten "İnternette İşlem Güvenliği" eğitimini izleyerek öğrenebilirsiniz.
http://www.yapikredi.com.tr/tr-TR/egitim.aspx

Yorum Gönder

YUKARI