"
DNS Ayarları ve Yasaklanan Sitelere Erişim" başlıklı yazım hakkında şuna benzer bir soru/yorum gelmişti:
Soru:
"DNS değiştirmek güvenli mi? Yani yasak olan bir olguyu delmiş oluyorsun, bu yasal mı? Yasaklanmış sitelere girenlerin başı ağrır mı?"
Kısa bir cevap yazmıştım ama asıl cevabım daha uzun olduğu için yeni bir konu açarak yazmaya karar verdim.
Bence;
DNS ayarlarını değiştirmek neden yasak olsun ki? Herkes kendi şahsi bilgisayarında her türlü konfigürasyonu yapabilir ve buna kimse karışamaz. Sonuçta bunlar teknolojinin sağladığı imkanlardır. Kimse falan DNS'i veya falan proxy'yi kullanamazsın diyemez ancak site yasaklamalarında yapıldığı gibi bunların da yetkili kurumlar tarafından engellenmesi yoluna gidilebilir.
İşin aslı şu; yasaklanan sitelere erişim, tam anlamıyla engellenmiyor ve bazı teknik açıklar bırakılıyor. Bu yasakları uygulayanlar da bu açıkların farkındalar ve engellemediklerine göre, ya buna göz yumuyorlar ya da yapabilecekleri başka bir şey yok.
Eğer istenirse, yazıda bahsettiğim, "yasaklı sitelere erişim yöntemleri"nin hepsi yetkililer tarafından engellenebilir ama bunun için servis sağlayıcıların çok yüklü miktarda yatırım yapmaları gerekir. Bu durumda örneğin TürkTelekom'un URL Filtreleme yapması gerekebilir veya örneğin yurtdışındaki DNS'lerin kullanımı engellenmek istenebilir, ki bu durumda UDP 53 numaralı DNS portunun bloklanması için firewall gerekir. Bunların yapılabilmesi de bir servis sağlayıcı için oldukça zor ve maliyetli işlerdir.
Ayrıca ilginç bir bilgi paylaşmak istiyorum. Alexa'ya göre şu an, Türkiye'den en çok girilen siteler listesinde YouTube hala beşinci sırada!
1-google.com.tr, 2-facebook.com, 3-google.com, 4-live.com, 5-youtube.com
Yani Türkiye'deki kullanıcılar tarafından en çok ziyaret edilen beşinci site YouTube, hem de yasak olmasına rağmen. Sanırım bu durum, yasağın ne derece işe yaradığını açıkça gösteriyor..
Serdar Kocaoğlu - MCSE:S
22.06.2009
Yazının devamı..