Devlet Pardus'a geçmeli mi?

01 Aralık 2009

pardus işletim sistemi anadolu parsıGeçenlerde MİT ve Emniyet'in de Pardus'a geçtiğine dair bir habere rastlayınca konuyu bloguma taşımak istedim. Eskiden beri Windows'un Amerika tarafından istihbarat amacıyla kullanıldığına dair iddialar ortaya atılır. Bu çoğumuzun duyduğu meşhur bir komplo teorisidir. Ortada ispatlanmış bir şey yoktur ama bir çok devletin, kamu kurumlarında Windows'tan Linux tabanlı işletim sistemlerine geçmesi de bu iddiayı adeta doğrular niteliktedir. Bu yüzden bizde de devletin Linux'a geçmesi gerektiği hep söylenir. Artık bu şüpheler ciddi boyutlara ulaşmış olmalı ki, özellikle güvenlikle ilgili kurumların Linux tabanlı Türk işletim sistemi Pardus'a yöneldiğini görüyoruz. Tabi mesele sadece güvenlikten ibaret değil. Windows'un ücretli olmasının da bu geçişte önemi büyüktür. Benim konuyla ilgili söyleyeceklerim bundan ibaret, bahsettiğim haberi aşağıya ekliyor ve yorumlarınızı bekliyorum.. (Serdar Kocaoğlu - MCSE:S - 01.12.2009)

MİT ve Emniyet de Pardus'a geçti
Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri ve Maliye Bakanlığı'nın ardından Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü de Türk yazılımcılar tarafından hazırlanan Pardus'u kullanmaya başladı. Microsoft tarafından hazırlanan Windows programında güvenlik açıkları olduğunu tespit eden Emniyet, bu programı TÜBİTAK ve ODTÜ tarafından geliştirilen Pardus'la değiştirmeye karar verdi. Pilot birim olarak seçilen Ankara Emniyeti'nde elde edilen başarının ardından polis teşkilatının tamamı yüksek güvenlik sağlayan sisteme geçiş yaptı. Anadolu Pars'ı anlamına gelen Pardus'a, pilot olarak seçilen Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde geçildi. Tüm birimlerdeki bilgisayarlarda kurulu bulunan Microsoft uygulamaları kaldırılarak yerine Pardus işletim sistemi yüklendi.

Emniyet'in Pardus'u seçmesinde tamamen milli bir program olmasının yanı sıra yüksek güvenlik sağlaması, ücretsiz olması ve online güncelleme imkanının bulunmasının etkili olduğu öğrenildi. Pardus, açık kod uygulaması ile ilgili kurumlara kendilerine has yazılım imkânı da sunuyor. TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından geliştirilen programın araştırma, geliştirme ve kurum ihtiyaçlarına göre eklemeler, düzenlemeler yapılmasına imkân sağlamasının da tercih nedenleri arasında olduğu belirtildi.

1999 yılında Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından alınan bir kararla kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerinin milli güvenlik açısından risk oluşturduğu ve bundan dolayı açık kaynak kodlu milli bir işletim sistemi geliştirilmesine karar verilmişti. Bu kararın ardından 2000'li yılların başlarında UEKAE tarafından özel bir proje başlatılmıştı. Tamamı Türk bilişim uzmanları tarafından üretilen yerli yazılım Pardus, ilk olarak Aralık 2005'te kullanıma sunulmuştu.

Almanya ve Fransa'da Microsoft kamudan uzaklaştırıldı
Microsoft'un dünyadaki en yaygın işletim sistemi Windows'un kaynak kodlarını açıklamaya yanaşmaması ve NSA, CIA ve FBI gibi Amerikan istihbarat teşkilatlarının Windows'u kullanarak elektronik istihbarat yapması, bazı devletleri tedbir almaya zorluyor. Almanya, Fransa ve Rusya'nın ardından Venezuela da geçtiğimiz ay aldığı bir kararla kamu kuruluşlarında Microsoft ürünlerinin kullanımını yasaklamıştı. Bilişim uzmanları, Avrupa merkezli birçok finansal kuruluş ve şirketin de duyduğu kaygılardan ötürü Microsoft ile yollarını ayırdığına ve daha güvenli olduğunu düşündükleri Linux işletim sistemlerine geçtiğine dikkat çekiyorlar. Bilişim dünyasında açık kaynak sistemi (Open-Source) olarak adlandırılan Linux işletim sistemi; güvenli olması, kaynak kodlarının herkese açık olması, yazılımların ücretsiz temin edilebilmesi nedeniyle giderek daha yaygın uygulama alanı buluyor.
Ağustos-2009

Kaynak: Anonimleşmiş, onlarca sitede yayınlanan bir haber.
İlgili Yazılar:

12 yorum:

Adsız 12 Aralık, 2009 01:28  

Türkiye'de bu yapılmalı microsoft Kamu ve devlet dairelerinde yasaklanmalı türk malı pardus kullanılmalı millet devlet dairelerinde pes 2010 oynamayacak ya hemen geçilmeli...

Salih BiLGiN 19 Aralık, 2009 01:18  

Merhaba,
Lisans maliyetleri yanında iş gücü ve donanım yenileme maliyetinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Güvenlik şirketler seviyesinde bile çok önemli bir konuyken devlet mertebesinde haliyle en ciddi konu oluyor. Ordu, polis ve ulusal güvenlik teşkilatı gibi konularda bütçeden ayrılan pay düşünüldüğünde işin yazılım boyutundaki maliyet pek önemsenmez gibime geliyor. Ancak bilgiye erişim ve koruma yönünden çok etkili bir denetim gerçekleştirilmesi önemli. Devlet bu konuda son yıllarda pardus ile birlikte devlet dairelerini koruyan ateşduvarları gibi güvenlik cihazlarını yerel olarak geliştirilmesini sağlıyor. Bu gelişmeler ile yakın zamanda teknoloji ihraç hale gelmeyi umut ediyorum.

computerist 23 Aralık, 2009 16:58  

Ben bu konuda cok da pardus taraftarı değilim. Şimdi bunu örneklerle açıklayacağım. BİRAZ UZUN SÜRECEK ÖRNEKLER AMA OKUYUP BİLGİ EDİNİRSEK İYİ OLUR.. SONUNDA KONUYU BAĞLAYACAĞIM... BUNLARLA NE ALAKASI VAR DEMEYİN. HEM ÖĞRENMEK GÜZELDİR DEĞİL Mİ? :)

Mesela Bir okulu ele alalım yani bir eğitim kurumunu.. her zaman paralı olan daha kalitedir. özel okullardaki öğrencilerin başarıları resmi olarak bellidir. Fen liseleri bile özel liselerin basarılarından geridedir. Bunun nedeni öğrencilerin, parasını verdik ya çalışalım bari demelerinden değildir. öğretmenlerinde parasını alıyoruz calıstıralım zorla demesinden de değildir. bildiğimiz gibi devlet öğretmenleri de para almakta. ayrıca bir öğrenci öğrenmeyecekse kafasına kitabı soksanız bile o bilgiyi almaz. sebep şudur: Devletin elinde bulundurduğu her kurumda genel esas alınır. mesela öğrenci ayırt edilmez bir sınıfta cok zeki örencide olur zeka seviyesi diğerine göre daha az olanda.. ve öğretmen ortalama bir ders vermelidir. herkezin anlayacagı dilde. ve arada zeki cocuklar kaybedilir. ama özelde sınıflar ayrılır ve ona göre eğitim izlenir. Üniversiteler de böyle.. Bugün amerikada devlete bağlı bir üni çok azdır bu ingilterede de böyle. Ve ülkelerin teknolojik ve dolayısıyla ekonomik gelisimlerini o ülkelerde hep üniler üstlenir.Ve özel sektörde de bu böyledir. Bugün SEKA Kağıt fabrikaları özelleştirilirken kıyametler koptu yalnız ailemin de içinde bulunduğu üzre ben o fabrikaların devletteyken ne kadar zarar yaptığını gördüm ve bugün dalamandaki seka MOPAK ın elinde ve trilyonlar kar ediyor.

Bunları kavradıysak şimdi gelelim asıl konumuza:
Microsoft özel bir kuruluş.. Belki Linux da öyle ama Microsofta ciddi paralar verilip de alıyorsunuz o programları. Ve kalite ve güvenlik yönünden bence bir pardus dan daha öte. hani tamam Türkler yapmış bu çok güzel bir başarı.. ama eğer söz konusu güvenlik yada ülke gelişimi ise milliyetçiliği bir kenara bırakmalıyız. Microsoftun bu konularda dünyada tek oldugu bir gercek. REALİST olalım litfen... O kadar mihendir çalısıyor.. dünya zengini bir firma..

Ayrıca pardusun güvenliği kırılmaz mı sanıyoruz? hayır! bakın teknoloji böyle birsey mutlaka biryerden dinlenir. bize düsen bunlara fırsat veren seyleri azaltmak. mesela media player yada msn e gerek yok kurumlarda.. sonra özel bir ağ ile baglanırsa tamam işte bu kadar. yani kendimizi kasmayalım. Bende bazen memnun değilim MICROSOFT tan ama yapacak birsey yok onlar su an 1 numara...
Rekabet ve özeleştirmenin olduğu her yerde kalite vardır.

Teşekkür ederim..

meraklı biri 08 Ocak, 2010 14:50  

sevgili computerist, yoksa microsofist mi demeliyim? Evet üzülerek söyleyeyim ki linux işletim sistemleri microsoftlara göre çok daha güvenlidir. Üretilen antivirüs programlarının çokluğu da bunu en büyük kanıtı. Eğer kaliteyi parayla ölçüyorsanız ve bedava olan bir işletim sistemini kullanmak size güvensiz geliyorsa, üzülmeyin linux işletim sistemlerinin paralı sürümleri de var,onlardan bir tane alın rahat rahat kullanın.

Adsız 17 Ocak, 2010 23:26  

Tübitak Dediğimiz Kurum acaba ne iş yapiyor, DEVLET linux' a geçmelimi evet Neden ABD Yazılımcısına para ödeniyor, Linux güvenli ve sağlamdır ama windows furyası dedigimiz gibi ABD ne iş yapacagi bilinmez ÖRNEK çin ve windows geçmişi.

Adsız 26 Ocak, 2010 15:12  

bilgisayar ortamında elde edilemeyecek bilgi, ulaşılamayacak bir data var mı ki? Windows olsun linux olsun fark etmez bence. Şuanda windows popüler yazılım diye virüsler windows için yazılıyor kimse az sayıdaki pardusa sızmaya çabalamıyor. Eğer sızılmak istenirse Pardusa da sızılabilir diye düşünüyorum.

Serdar Kocaoğlu 26 Ocak, 2010 15:52  

Evet bu konuda gerçekten haklısınız. Bana kalırsa güncellemeleri eksiksiz yapılmış, güvenlik duvarı etkinleştirilmiş ve antivirüsle korunan bir Windows makine, güncellenmeyen herhangi bir Linux makineden daha güvenlidir. bahsettiğiniz gibi kullanımı en yaygın olan işletim sistemi Windows olduğu için virüsleri üretenler direk Windows'u hedef alıyorlar ki bu da çok doğal bir durum çünkü Windows varken Linux'u hedef almak zaman kaybından başka birşey değildir.
Windows, Linux'a oranla çok daha fazla saldırıya maruz kaldığı için daha zayıfmış gibi algılanıyor..

Contempt 22 Haziran, 2010 10:30  

Arkadaş Emin olarak şunu söylemeliyim ki çoğunuzun Linux konusunda yorum yapabilecek kadar bilgiye sahip olmadığınız kesin.

Linux'e virüs yazılması Linux yaygın olmamasından öte yazılan virüsün yada açğın çok hızlı bir şekilde kapanmasından olduğunu lütfen anlamaya çalışın.
Windows için yazılmış virüs Sadece Windos mühendisleri kapatabiliyor ve bundan haberdar olup yamayana kadar uzun zaman geçiyor Linx te böylemi?

Linux te root şifresi adı altında kullanılan birşifre var o şifreyi bilmeyen her kim veya her ne olursa olsun sistem dosyalarına zarar veremiyor. Yada sizin kendinizin belirliyeceği her yer .

Linux içinde ne olduğu bilinen açık kaynak kodlu tamamen özgür olan bir sistem arkadaşında anlattığı windows tarafında sadece windowsa değil antivirisüne , Ms office ve bunun la bir çok şeye de ücret ödüyorsunuz.

Siz belki bu maddi güce sahipsiniz ozaman siz hiçbir zaman linux e geçmeyin ki iz hep linuxu şuan ki olduğu gibi kullanabilelim.

Taner COŞKUN

Serdar Kocaoğlu 23 Haziran, 2010 01:26  

Taner, bir konuda bilgin varsa bunu karşındakini rencide etmeden, aşağılamaya çalışmadan, kendi komlekslerini ortaya saçmadan, insana yakışır şekilde ortaya koymalısın. Ayrıca verdiğin bilgilerde bir deha parıltısına da rastlamadım.

Dahiyane yorumlarına gelince, Linux için yazılan virüs sayısı Windows için yazılanın yüzde biri kadar bile değildir. Hangi açığın hemen kapatıldığından bahsediyorsun? Linux dağıtımlarının sürekli yeni versiyonları çıkıyor ve Linux kullanıcılarının çoğu eski sürümlerle devam ediyor, bir çoğu da güncelleme falan yapmıyor. Bunun sebebi de Linux'un Windows kadar hedef alınmaması, yaygın olmaması, dolayısıyla fazla saldırıya maruz kalmamasıdır.

Gelelim şu meşhur root şifrene. Mantık olarak Linuxtaki Root ile Windowstaki Administrator aynı şeyler. Linuxta Root oturumu açarsan aynen Windowstaki gibi tehlikelere maruz kalırsın. Buradaki zaaf Windowstan değil, Windowsu sürekli Administrator yetkisiyle kullananlardan kaynaklanıyor. Windows Vista ve 7'de UAC özelliği bu yüzden var ama kullanıcılar rahata alıştıkları için bu özelliği genelde devre dışı bırakmaktadırlar. Linux ise kullanıcılara bu rahatlığı, kullanım kolaylığını ve bu kadar gelişmiş bir arayüzü sağlayamadığı için sözüm ona güvenlidir.

Kabul etmek gerekir ki, Linux hala kişisel kullanım için Windows'un eline su dökemez. Bu da ücretli olmasından dolayı gayet normal bir durumdur.
Ayrıca Linux'ta kullanılan birçok açık kodlu yazılım (OpenOffice gibi) Windowsta da kullanılabiliyor. Bu da Linuxun bir avantajı olmaktan çıkıyor. Windows için de en az Linux kadar ücretsiz yazılım üretiliyor. Bunları da hesaba katmak lazım.

Sen Linux kullanabildiğin için kendinle gurur duyabilirsin çünkü Linuxun dertleriyle uğraşmak gerçekten bilgi ve çaba gerektirir ama bunu herkese dayatmak gibi bir çaba göstermen anlamsız..

Contempt 23 Haziran, 2010 10:49  

Serdar ,

Kimseye dayatma yapmıyorum kullanmayan yada Linux hakkında yeteri kadar bilgi olamadan yukarıda okuduğum yorumlara karşılık bunları yazdım.

Diyorsun ki Linux sürekli güncelleniyor yeni sürüm çıkıyor ben de aynı şeyden bahsediyorum sürekli ne açık hata varsa kapanıyor bunun nesi kötü aynı şeyin bu kadar hızlı oluştuğunu windows için sanmıyorum.

İkinci olay hangi kişisel kullanım için Linux windowsun eline su dökemez bunu örneklerle verirseniz daha açıklayıcı olur.

Hee hani olurda Adobe yazılımları yada özel 3 üncü parti yazılımlardan bahsedecekseniz bu Linux'un değil o şirketlerin eksiğidir.

Biz aynı zaman insanların Linux konusunda bilgilendirip kullanmaları içinde bunları yazıyoruz he kullanırlar veya kullanmaz o onların bileceği birşey....

Contempt 28 Haziran, 2010 09:10  

Linux hakkında bilgi sahibi olmak isteyen Arkadaşlarıma;
http://www.chip.com.tr/konu/linux-nasil-calisiyor_20744.html

ve ;

http://www.whylinuxisbetter.net/index_tr.php

Buraları okuyup daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Adsız 10 Haziran, 2013 17:32  

Windows açık kodlu bir işletim sistemi değil yapacagınız şeyler çok kısıtlı hem açık kodlu olmadıgı için sisteme izinsiz girenlerden ruhunuz bile duymaz ben olsan windows gibi bir işletim sistemi yapsan (kapalı kodlu) mutlaka bir arka kapı bırakırım ve bunu devletlere satarak büyük paralar kazanırın benim tavsiyen windows dan vazgeçin güvenli değil ülkeyi yabancı devletlerin eline bırakmayın

Yorum Gönder

YUKARI