Blogunuza Arama Motoru Ekleyin..

24 Aralık 2008

Blogunuza (blogger) site içi arama fonksiyonu eklemek için aşağıdaki kodu, HTML/Javascript Gadgeti olarak eklemeniz yeterli..

<form id="searchThis" action="/search" style="display:inline;" method="get"><input id="searchBox" name="q" type="text"/> <input id="searchButton" value="Ara" type="submit"/></form>
Blogumus Flash Animasyonlu Etiket Bulutu
Blogunuza Türkçe Son Yorumlar Aracı Ekleyin..
blog, blogger, blogspot, bloglar için arama, eklentisi, bileşeni, aracı, gadget, search, arama çubuğu, arama formu, ara

Yazının devamı..

Blogger için Türkçe "Son Yorumlar" eklentisi

20 Aralık 2008

Blogger (blogspot) blogunuza Türkçe "Son Yorumlar" eklentisi eklemek için blogunuzun yönetim panelindeki Yerleşim sayfasından yeni Gadget ekleyin. HTML/Javascript gadgetı seçerek aşağıdaki kodu gadgeta kopyalayın. Başlık olarak Son Yorumlar yazabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, koddaki kırmızıyla gösterdiğim adresin yerine kendi blogunuzun adresini yazmanız. Örneğin abc.blogspot.com veya abc.com gibi..

<script style="text/javascript" src="http://skocaoglu.bedavahosting.net/yorum.js"></script>
<script style="text/javascript">var a_rc=5;var m_rc=false;var n_rc=true;var o_rc=150;</script> <script src="http://www.serdarkocaoglu.com.tr/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=showrecentcomments"></script>

Not: Bu kodlar son 5 yorumu gösterir, bu sayıyı değiştirmek isterseniz "var a_rc=5" kısmındaki 5'i değiştirebilirsiniz. Örneğin a_rc=10 yaparsanız son 10 yorum gösterilir.
Ayrıca "var o_rc=150" ifadesindeki 150, yorumdan gösterilecek karakter sayısıdır. Bunu da istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz..

Serdar Kocaoğlu
20.12.2008

Diğer Blog Araçları:
Blogunuza Arama Motoru Ekleyin..
Blogumus Flash Animasyonlu Etiket Bulutu
blog, blogger, blogspot, için, türkçe son yorumlar aracı, son yorumlar eklentisi, bileşeni, aracı, gadget, last comments gadget

Yazının devamı..

e-Devlet Kapısı Açıldı..

19 Aralık 2008

Uzun süredir düşünülen e-devlet kapısı web sitesinin yapımı tamamlanarak açılışı yapıldı.

Siteye bakınca ilk tesbitim Singapur e-devlet sitesinden esinlendiği oldu. Bu konuda dünyada çok ileri bir seviyede olan Singapur'un örnek alınması iyi olmuş.

Sitenin temel amacı, bir vatandaşın doğumundan ölümüne kadar devletten alabileceği hizmetlerin tamamının tek bir portal üzerinden sunulması. Yani vatandaşın devletle bir işi varsa, ilk yapacağı şey bu siteye girmek ve ihtiyacına yönelik hizmeti bulmak. Site aslında kurumların verdiği web hizmetlerinin bir indeksi, fihristi şeklinde tasarlanmış.

Çok daha önce yapılması gereken bu sitenin, biraz geç de olsa açılmış olması güzel bir gelişme.

Vatana, millete hayırlı ve faydalı olması temennisiyle..

https://www.turkiye.gov.tr/

Serdar Kocaoğlu
19.12.2008

e-devlet, web portalı, edevlet kapısı, vatandaş, devlet, hizmet, web sitesi

Yazının devamı..

İşte Türkiye'de en çok aranan kelimeler

11 Aralık 2008

Google, Türkiye'de 2008 yılının en çok aranan terimlerini açıkladı:

1- facebook
2- oyun
3- mynet
4- youtube
5- oyunlar
6- msn
7- indir
8- tv
9- hürriyet
10- haber

En hızlı yükselen aramalar; "hi5, facebook, key, netlog, sahibinden, dizi, kurtlar vadisi, kpss, oyunlar 1, vatan" kelimeleri oldu.

Ekonomide; "iş, kariyer, kredi, altın, para, finans, euro, borç, dolar, banka" en çok aranan kelimeler oldu.

Yazının devamı..

Yükselen Trend Blogçuluk ve Blog Kültürü Üzerine..

04 Aralık 2008

Bazen aklıma esiyor, bloglara takılıyorum, bir blogdan diğerine atlıyorum. Bu insanlar neden bahsediyor diye merak ediyorum, okuyorum. Yeni bir akım bu blogçuluk. Akım ya da kültür demek doğru olur mu bilmiyorum. Sosyologların, psikologların hatta edebiyatçıların incelemesi gereken bir konu. Ama en azından yükselen bir trend olduğu bir gerçek. İnternet tarihi açısından bakılacak olursa, eski forumcuların blogcu olduğunu, dolayısıyla forumların yerini blogların aldığını söyleyebilirim. Bir zamanlar forumlarda soru soranlar, cevap yazanlar şimdilerde kendi bloglarında yazıyorlar.

Bir kaç dakika içinde oluşturulan bu bloglar yeni yeni genç yetenekler doğuruyor. Kimi bilgisini, tecrübesini paylaşıyor, kimi yaşadıklarını anlatıyor. Bu demokratik ortam içinde herkesin kendi fikrini yazması da güzel. Ne olursa olsun, okuyan, düşünen, fikir üreten ve yazan insanlar lazım bize. Bazen de mizah yönü gerçekten gelişmiş arkadaşlara rastlıyorum, güldürmeyi iyi biliyorlar..

Güzel şey okumak, yazmak. Geleceğe yön veren bu bloglarda her türlü yazı, yorum, tesbit, tahlil, analiz, teşhis, tedavi, öneri, haber, fikir, mizah yani herşey var. Bazıları hakikaten kalem erbabı, en meşhur yazarlara bile taş çıkartıyorlar. Bazıları edebiyat parçalıyor, bazıları da edebiyatı parçalıyor. Sonuçta yazmak için okumak ve düşünmek temel şarttır, öyleyse bu insanlar okuyor ve düşünüyorlar. Okuyan ve düşünen insan dağa çıkmaz, ilime, bilime değer verir, tekniğe teknolojiye önem verir, insana saygı, sevgi duyar. Demek ki güzel şey blogçuluk. Kahvehanelerde taş dizmekten, orda burda sürtmekten daha iyi olduğu kesin.

Desteklenmeli, teşvik edilmeli bence. Tabi her konuda olduğu gibi bunda da orta yolun bulunması, ifrat ve tefritten kaçınılması şarttır. İnternet başında saatlerce oyalanmak, aileyi, çevreyi ihmal etmek, asosyal olmak nasıl ifratsa; interneti yok saymak, boş iş nazarıyla bakmak, "külliyen zarardır" demek de tefrittir.

Herkesin bir blogu olsun, herkes yazsın bence. Bilgi ve tecrübeyi paylaşmak, onlarca kitap okumaktan daha kestirme bir yoldur. Ülkemizin gelişmesi açısından da bu gereklidir. Yoksa sadece kendine çalışmak, öğrendiğini kendine saklamakla bir yere varılmaz.

Blog işlerine başlamadan önce ben de çekimser davrandım ve ne yazacağım ki diye düşününerek uzun süre bulaşmamayı yeğledim. Ama başlayınca gerisi geliyor, yazacak mutlaka bişeyler bulunuyor.

Netice itibariyle Web 2.0 teknolojileriyle gelen en büyük yenilik olan bu blogçuluk gerçeğini hala bilmeyen, görmeyen varsa ben göstereyim istedim. Benden söylemesi..

Blog sahibi olmak isteyenler için şu an dünyada en çok kullanılan en iyi 2 blog servisi:
blogger.com
wordpress.com

En yaygın kullanılan Türkçe blog servisleri:
blogcu.com
blog.mynet.com

Serdar Kocaoğlu
MCTS, MCSA:S, MCSE:S
04.12.2008

İlgili Yazılar:
Neden Site? Neden Blog? Neden Blogger?
Pagerank Nedir, Nasıl Yükseltilir?
Bloglar Hakkında Yaptığımız Radyo Söyleşisi
Blogger Yasağı ve Bloglara Erişim Yöntemi
Alexa Trafik İstatistikleri
Blogunuza Arama Motoru Ekleyin..
Blogunuza Türkçe Son Yorumlar Aracı Ekleyin..
Blogumus Flash Animasyonlu Etiket Bulutu
Google'ın Marifetleri

blog, weblog, blog kültürü, blogçuluk, blog akımı, web 2.0, internet, teknoloji, edebiyat, trend, yazmak

Yazının devamı..

3G ihalesi yapıldı? 3G neler getirecek?

01 Aralık 2008

3G Nedir?

GPRS gibi, 3G de (veya 3N, üçüncü nesil kablosuz teknoloji) bir kablosuz iletişim hizmetidir ve cep telefonunuz, cep bilgisayarınız, tablet PC'niz veya dizüstü bilgisayarınız üzerinden Internet'e her zaman açık bir bağlantı sağlar.
3G teknolojisi, daha yüksek güvenilirlik ve kalite, daha hızlı veri iletimi ve daha fazla bant genişliği vadetmektedir (multimedya uygulamaları gönderme olanağı dahil). 384 kbps'ye ulaşabilen veri iletim hızları ile standart çevirmeli bağlantıya göre 7 kat daha hızlıdır.

3G bilindiği üzere üçüncü nesil kablosuz teknoloji anlamına geliyor. Gprs'in bir adım sonrası olarak da tanımlanan 3G ile cep telefonlarından, cep bilgisayarlarından ve diz üstü bilgisayarlardan kesintisiz olarak sürekli bir bağlantı sağlanıyor. Bu da bize tv izlemek ve anında görüntülü görüşme yapmak gibi birçok olanaklar sunuyor.
Şuan için Türkiye'de 2 Milyon kişide 3G alt yapısına sahip cep telefonu mevcut.

Yeni Nesil Teknoloji hayatımıza ne gibi yenilikler getirecek?

Günlük hayatla ilgili her şey cep'ten yönlendirilecek
Sağlık hizmetleri ücra alanlara kadar yayılabilecek. Mobil doktor sistemiyle her cepte bir doktor olacak. Hastalara uzaktan teşhis, takip ve erken müdahale imkanı sağlanacak. Hastaneye gitmeden röntgen ve tahliller doktora gösterilebilecek.

İnternet servislerinin mobil internete yönelmesiyle birlikte, reklam temelli servisler gibi yeni iş modelleri gündeme gelecek. Mobil ortam giderek daha cazip bir pazarlama mecrası olacak.

Mobil eğitim imkanları yaygınlaşacak. Uzaktan eğitim uygulamalarıyla eğitimde fırsat eşitliği sağlanacak.

Afet durumlarında acil müdahale ve kontrol sağlanabilecek.

Cep telefonuyla televizyon izlenebilecek.

Görüntülü görüşme yapılabilecek.

Devlet ve özel sektör arasında yeni iş modelleri geliştirilebilecek.

Kamu hizmetleri cep telefonundan yapılabilecek (m-sağlık, m-eğitim, m-devlet).

Mobil ofis kavramı yaygınlaşacak. Ofisteki tüm dosyalara yüksek hızlarla cep telefonundan ulaşılabilecek. İnsan kaynakları uygulamaları cep telefonundan da yapılabilecek.

Mobil ticaret kolaylaşacak.

Cüzdan taşımaya gerek kalmadan her türlü alışveriş yapma imkanı yaygınlaşacak.

Uzun vadede şehir merkezlerinde oturma mecburiyeti kalmayacak.

Cep telefonundan istenilen yere yerleştirilen bir kameradaki görüntü anında izlenebilecek.

Akıllı ev uygulamaları yaygınlaşacak (cep telefonundan eve gelmeden önce fırın ve benzeri aletlerin çalıştırılabilmesi gibi).

İşteyken ya da yoldayken anaokulunda çocuklar, cep telefonu aracılığıyla izlenebilecek.

Trafik, güvenlik gibi konularda veriler her yerden mobil olarak merkezlere iletilecek.


3G, 3N, 3. nesil, cep telefonu, teknoloji, gprs, yüksek hız, kablosuz internet, hızlı, internet, bağlantı,

Yazının devamı..

ADSL için sabit telefon ücreti kalkıyor

27 Kasım 2008

ADSL abonesi olmak için telefon hattı alma zorunluluğu kaldırılıyor.

Türk Telekom, abonelerinden gelen şikayetleri dikkate aldığını ve yakın bir tarihte sadece ADSL hizmeti almak isteyen kullanıcılardan sabit telefon hattı yükünün kaldırılacağını açıkladı.

ADSL abonesi olmak için öncelikle telefon hattına sahip olma koşulunun kaldırılması için çalışmalara başladıklarını belirten Paul Doany, “Çıplak ADSL” projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi. İnternet hizmeti üzerindeki vergilerin indirilmesiyle birlikte alternatif ISP’lere (Internet Service Provider / Internet Servis Sağlayıcısı) yönelik fiyat avantajları sunacaklarını söyleyen Doany, bunun için fiyatların belirlenmesini beklediklerini ifade etti.

Doany, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) fiyatların belirlenmesi üzerinde çalıştığını, önümüzdeki yıl içinde “Çıplak ADSL” uygulaması üzerinde konuşmaya başlayacaklarını söyledi. Fiziksel hat maliyetinin çıkarılması gerektiğini ifade eden Doany, BTK’nın belirleyeceği fiyat belli olduktan sonra hizmetin ücretlendirmesini yapacaklarını belirtti.

Doany ayrıca, sabit telefonda hatlarında rekabet piyasasının UMTH (Uzak Mesafe Telefon Hizmeti) lisansları ile çoktan başlamış olduğunu, ödemede güçlük çeken 1.5 milyon civarındaki abone için özel tarifeler sunacaklarının da haberini verdi.

Yazının devamı..

Bilgisayar Güvenliği Anket Sonuçları

25 Kasım 2008

Türkiye'de bilgisayar ve internet güvenliği hakkındaki farkındalık seviyesini anlamak için yaptığım anketin sonuçları aşağıdadır. Anket 40 gün boyunca bu sitede yayınlandı ve toplam 227 oy kullanıldı. Oy sayısı çok yüksek olmasa da sonuçların ülkemizdeki genel durumu temsil ettiğini düşünüyorum.

Bilgisayar ve internet güvenliği için ne tür programlar kullanıyorsunuz?

Kullanılan oy sayısı: 227

antivirüs+antispyware+firewall : 68 (29%)
antivirüs+antispyware : 20 (8%)
antivirüs+firewall : 28 (12%)
antispyware+firewall : 2 (0%)
sadece antivirüs (virüs koruması) : 61 (26%)
sadece firewall (güvenlik duvarı) : 4 (1%)
sadece antispyware (casus/kötü amaçlı yazılım koruması) : 4 (1%)
hiçbirini kullanmıyorum : 23 (10%)
bilgim yok : 17 (7%)


Diğer Anketler:
Bilişim Güvenliği Anketi
TC Kimlik numaralarının yayınlanması hakkında anket sonuçları

Yazının devamı..

Microsoft'tan Ücretsiz Antivirüs Programı

19 Kasım 2008

Dünyanın bir numaralı yazılım şirketi Microsoft, PC'leri virüslerden koruma programını gelecek yıldan itibaren kullanıcılara ücretsiz verecek.

Güvenlik yazılım firmalarının canını epey sıkacak bu kararla, merkezi Washington eyaletinin Redmond kentinde bulunan Microsoft, kod adı Morro olan güvenlik yazılımını gelecek yılın ikinci yarısından itibaren kullanıcıların ücretsiz indirmelerine izin verecek.

Morro adlı güvenlik yazılımı, Microsoft'un 30 Haziranda satışına son vereceği, 49,95 dolara sattığı Windows Live OneCare adlı güvenlik yazılımının yerini alacak.

Microsoft'un ücretsiz güvenlik yazılımı sunmasının Symantec, McAfee gibi bağımsız virüs programı üreticileri açısından önemli bir pazar sorunu oluşturması bekleniyor.
AA
İlgili Yazılar:
Microsoft'tan Conficker Uyarısı
Windows 7'nin betası yayınlandı..
Microsoft, Google ve Yahoo'dan İnternet Kısıtlamalarına Karşı İşbirliği
Virus Remover 2008 Nasıl Kaldırılır?
Microsoft'un Windows Vista Fiyaskosu

Yazının devamı..

Türkiye'de İnternet Kullanımı ve Zararları

18 Kasım 2008

Artık bir internet nesli yetişti ve MSN kullanımında dünya 2.siyiz. MSN açık değilse çocuklar huzursuz oluyor..

Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün (SAGEM) yaptığı araştırmalar, internetin eğer dikkatli olunmazsa başta çocuklar olmak üzere tüm aileye zarar verdiğini ortaya koydu.

SAGEM tarafından yapılan "İnternet Kullanımı ve Aile Araştırması"nı Yardımcı Doç. Dr. Abdullah Kuzu başkanlığındaki bilim adamları hazırladı. Araştırma 18 yaş altı çocuklar merkezli olarak yapıldı. 26 ilde ve toplam 2 bin hanede yapılan araştırmada anket yöntemi kullanıldı. Raporlaştırılan araştırmaya göre Türkiye'de artık bir "internet nesli" var. İnternet ise adeta çekirdek ailenin bir üyesi haline geldi.

İnternetin zengin kaynaklar sağladığı ve bilgi paylaşımı, iletişim gibi konularda oldukça faydalı olarak kullanılabileceğini dikkat çekilirken, şirketlerin de artık pazarlama çabalarında interneti yoğun kullandığı bilgisine yer verildi. SAGEM'in hazırladığı raporda elde edilen bazı bulgular şöyle:

* İnternete girince yarım saatten az zaman geçirenlerin oranı yüzde 12. Yüzde 28'lik dilim ise internete girince 1 saate yakın zaman geçiyor. 3 saate yakın zaman geçirenlerin oranı yüzde 53.

* Ailelerin yüzde 11'i 3 saatten fazla zamanı internette geçiriyor.

* Günde en az 1 kere internete girenlerin oranı yüzde 51. En çok internete girilen saatler 15.00-18.00 arası.

* Anne-babaların en çok kullandıkları medya türü cep telefonu. Bunu televizyon ve sabit telefon izliyor. Çocuklar ise en çok interneti kullanıyor ve bunu cep telefonu ve televizyon izliyor.

* Aileler en çok internetin 'düzgün Türkçe kullanımını engellediği' görüşünü savunuyor.

* Ailelerin bir diğer şikayeti ise internet kullanımı arttıkça, çocukların aile ile geçirdiği zamanın azalması, aile çevresinden uzaklaşmaları ve yüzyüze iletişimin azalması. Bunun da aile içi çatışmaya neden olduğu, günlük işleri aksattığı ve zaman kaybına neden olduğu şikâyetleri var.

Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün (SAGEM) yaptığı araştırmada, internetin sağlık üzerindeki etkilerine dair sonuçları ise şöyle ifade ediliyor:

* Aileler internet kullanımı ile ilgili olarak en çok göz yorgunluğu, göz kızarıklığından şikayetçi. Bu şikâyetleri sırtboyun ağrısı, baş ağrısı, eklem-kas ağrısı, uykusuzluk ve yorgunluk izliyor. Yemek yeme düzeninin bozulması da bir başka şikâyet nedeni.

* Ailelerin büyük çoğunluğu internetin sağlığa etkilerini bilmiyor. Bu nedenle de aileler önlem almıyor.

* Ailelerin büyük çoğunluğu internete bağlı psiko-sosyal sorun yaşamadığına inanıyor. Sorun yaşayanlar arasında yer alanlar ve çocuklar ise, MSN açık olmadığı zamanlarda kendilerini huzursuz hissettiklerini ifade ediyor.

* İnternet ilk zamanlarda her derde deva olarak görülürken, bugün insanları kaygılandıran bir noktaya geldi.

İlgili Yazılar:
Çocuklar için İnternet Kullanımı Sözleşmesi
İnternetin Faydaları
Dünyada ve Türkiye'de İnternet Kullanımı
İnternet Bankacılığı Kullanımı ve Güvenliği
İnternetten film ve mp3 indirmek engellenebilir mi?
türkiyede internet kullanımı, internetin zararları, çocuk, aile, araştırma, anket, saat, Türkçe kullanımı, sağlık,

Yazının devamı..

Elektronik Haberleşme Kanunu yürürlüğe girdi

12 Kasım 2008

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu, Cumhurbaşkanı tarafından 10.11.2008 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girdi.

2005 yılından beri hazırlanmakta olan ve ağustos başında TBMM'den geçtiği halde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilen kanun taslağı, bu sefer hem TBMM'den, hem de Cumhurbaşkanı onayından yıldırım hızıyla geçti ve aynı gün Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanarak 5809 sayı ile kanunlaşmış oldu.

Kanun bu haliyle sektörün uzmanlarını tam olarak memnun etmese de, 1920'lerden kalma 406 sayılı kanuna ve sonrasında 4502 sayılı kanuna yapılan yamalarla idare edilen telekomünikasyon sektörüne bir bütünlük getireceği için heyecanla bekleniyordu.

Kanunla getirilen değişiklikler:

Telekomünikasyon Kurumu’nun adı “Elektronik Haberleşme Kurumu” olarak değiştiriliyor.

Elektronik Haberleşme ve Rekabet Kurumları, elektronik haberleşme sektöründe rekabete aykırı davranış ve uygulamalarda işbirliği yapacaklar. Doğrudan veya şikayet üzerine inceleme, soruşturma ve rekabetin tesisine yönelik gerekli tedbirleri alma konularında EHK ve birleşme ve devralmalarda RK yetkili olacak.

Kıt kaynak olmayan elektronik haberleşme hizmetlerinde, usulüne uygun başvuruya 30 gün içinde kullanım hakkı verilecek. Gerekli durumda işletmeci sayısı kısıtlanabilecek. Kullanım hakları süresi 25 yılı geçmeyecek.

Numara taşınabilirliği konusundaki sorun kanunla aşılıyor. Kanuna göre, elektronik haberleşme hizmetleri ile ilgili olarak abone veya kullanıcılara tahsis edilen frekans, numara ve hat kullanımı ile internet alan adları gibi intifa ve kullanım hakları ile işletmecilerin yetkilendirmeleri hiçbir şekilde haczedilemeyecek.

Elektronik haberleşme hizmetlerinin sunulmasında ilgili mevzuat ve düzenlemelere aykırı olmayacak, fiyat tarifelerinde işletmeciler serbestçe belirleyici olabilecekler. Etkin piyasa gücü olan firmaların uygulama usül ve esaslarını kurum belirleyecek.

Elektronik Haberleşme Kurumu, ulusal numaralandırma planı hazırlayacak ve plana uygun olarak numara tahsis işlemlerini yapacak.

Elektronik Haberleşme Kurumu, telsiz yayınlarının birbiri üzerinde elektromanyetik girişim oluşturmaması ve frekans bantlarının etkin ve verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla uluslararası frekans planlaması, tahsisi, uluslararası koordinasyonu ile tescilleri yapacak.

İşletmeciler, kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlara, elektronik haberleşme hizmeti veremeyecekler. Kurumun, Merkezi Mobil Cihaz Kimlik Tanımı Veri Tabanı Sisteminde (MCKS) kayıtlıyken, elektronik kimlik bilgisi kopyalanmış gerçek cihazlar sadece eşleştirme yapılan abone numaralarıyla kullanılabilecek.

Resmi Gazete'de Yayınlanan 5809 Sayılı Kanun

Yazının devamı..

Film Tanıtımı: Wall.E

08 Kasım 2008

wall-e film afişi
Wall.E (Bir çöp toplama robotu)

Kategori: Animasyon, Macera, Komedi, Çocuk, Aile, Bilim-Kurgu

Wall-E (voli) çocuğunuzla birlikte rahatça izleyebileceğiniz, çok eğlenceli, sürükleyici, harika bir animasyon filmi. Konusunu anlatmak istemiyorum ama genel olarak şu bilgileri verebilirim:

Film her yaştaki çocukların izleyebileceği türden. filmde pek fazla konuşma yok ve konuşmaların anlaşılması da pek gerekmiyor çünkü herşey görsel olarak anlaşılabiliyor. Üstelik büyüklerin de sıkılmadan keyifle izleyebileceği bir film. Bu yüzden çocuğunuzla izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

İndirmek için linkini vermiyorum çünkü basit bir aramayla bulmanız mümkün. Örneğin; Google'da walle rapidshare yazarak ararsanız, rapidshare linklerini bulabilirsiniz.

wall.e çöp toplama robotu

Yazının devamı..

Kış Lastiği Kullanın!

03 Kasım 2008

kış lastiği kullanımı

Kar bastırmadan herkesi bu konuda uyarmak istiyorum: "Kış lastiği kullanmayı ihmal etmeyin!"
Peki kış lastiği neden bu kadar önemli?
Kış lastiğinin önemini geçen kış, yollarda arabayla kayak yapana kadar ben de bilmiyordum. İnternette yaptığım araştırmalar sonucunda önemini daha iyi anladım ve edindiğim bilgileri özet olarak paylaşmak istiyorum.

Öncelikle benim gibi, "kış lastiğinin normal lastikten ne farkı var?" ya da "önemli ölçüde fark eder mi, ne gerek var?" diye düşünmeyin. Karlı, buzlu, ıslak zeminde kış lastiği gerçekten çok farkediyor. Çünkü kış lastikleri bu tür kötü yol şartlarına göre imal ediliyor. Normal (4 mevsimlik) lastikler, soğuk havalarda iyice sertleştiği için yolda iyi tutunamıyor, kış lastiği ise düşük sıcaklık şartlarına uygun üretildiği için soğuk havalarda da yumuşaklığını koruyarak iyi bir yol tutuşu sağlıyor. Ayrıca kış lastiklerinde bulunan kılcal damarlar suyu, karı, buzu emerek ilave bir sürtünme ve dolayısıyla yol tutuş kabiliyeti sağlıyor.

Özellikle iç ve doğu bölgelerimizde kışın yol kuru olsa bile, sıcaklıklar eksi değerlerde seyrettiği için yer seviyesinde genelde don olayı vardır, bu da yoldaki su zerreciklerinin buz olması anlamına gelir. Tabi bu durumda yoldaki riski anlatmaya gerek yok. Yani kış boyu yollar tehlikelidir ve sürekli emniyet açısından kış mevsimi süresince kış lastiği kullanılması son derece önemli ve gereklidir.

Lütfen bu konuyu ihmal etmeyelim, can ve mal güvenliğimizi riske atmayalım. Son pişmanlık fayda etmez, tedbirimizi alalım..

Ayrıca, silecek lastikleri, silecek suyu ve antifrizi de bu aralar kontrol etmeyi unutmayın. Bir de şehirler arası yolculuk yaparken zincir bulundurmayı da ihmal etmeyin, sonra dağ başında kalınca yanınızdan geçen zincirli araçları görünce pişman olabilirsiniz.

Herkese kazasız, belasız yolculuklar dilerim..

Serdar Kocaoğlu
03.11.2008

etiketler: lastik, kış lastiği, kar lastiği, kuru, karlı, buzlu, ıslak, kaygan zemin, yol, tedbir, kayma, sıcaklık, don, risk, tedbir, güvenlik, emniyet, teker, araba, hava durumu, kullanımı

Yazının devamı..

Microsoft, Google ve Yahoo'dan İnternet Kısıtlamalarına Karşı İşbirliği

31 Ekim 2008

microsoft, yahoo, google işbirliği

Teknoloji ve İnternet’in üç büyükleri, devletlerin internet kullanıcılarının haklarını sınırlandırıcı taleplerine karşı güç birliğine gidiyor.

Bilişim dünyasının üç devi, küresel olarak artan devlet baskılarına karşı internet kullanıcılarının haklarını korumak ve internetin özgür sesinin kısıtlanmasını engellemek amacıyla birlik oluşturuyorlar. Birliğin amacı dünya genelinde ifade özgürlüğü ve mahremiyetin sınırlandırıldığı ülkelerde devlet baskılarına karşı direnişi örgütlemek.

Akademisyenler ve yatırımcıların da destek verdikleri oluşum, öncelikli olarak kullanıcıların kişisel bilgilerinin ve mahremiyetlerinin korunması amacını güdüyor.

Sözkonusu işbirliği çerçevesinde; hükümetlerin, kullanıcıların ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı ve mahremiyetlerini aşan kişisel bilgi taleplerine karşı "Küresel Davranış Kuralları" geliştirildi. Bu kurallar, Microsoft, Google, Yahoo ile iletişim teknolojileri şirketleri, akademisyenler, yatırımcılar, bilişim öncüleri ve insan hakları organizasyonlarının 2 yıllık ortaklaşa çalışmalarının bir sonucu. Kurallar, özellikle kullanıcıların kişisel bilgilerini elde etmek için devletlerin uyguladıkları baskılara karşı koymayı öngörüyor.

Devletlerle paylaşılacak bilgilere sınırlama getiren kurallar, mahremiyetin insanlara ait temel haklardan biri olduğunu belirtiyor.

İki yıldır süregelen bir çalışma sonucunda duyurulan kararlar, "İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi"nin internete uyarlanmış bir şekli olarak nitelendiriliyor.

Organizasyon adresi: http://globalnetworkinitiative.org/

Anonim Haberler
30.10.2008

Yazının devamı..

Blogger Yasağı ve Bloglara Erişim Yöntemi

25 Ekim 2008

Malum dün blogger.com'a (yani bütün blogger, blogspot bloglarına) erişim yasaklandı. Şu an okumakta olduğunuz bu blog da blogger hizmetiyle size ulaşmaktadır. Alan adım (domain) farklı olmasına rağmen yine de yasaktan nasibimi aldım, site içeriğinde bloggerdan gelen resimler, ikonlar, bloggerın sağladığı yorum gibi servisler şu an çalışmıyor.

bloggerHal böyle olunca, ben de okuyucularıma yasaklanan sitelere nasıl erişilir anlatayım dedim.

Bunun için birden fazla yöntem var ama kestirmeden en pratik olanını söyleyeyim. Bu yöntemlerden şu an benim de kullanmakta olduğum UltraSurf çözümünü tavsiye ederim. DNS ayarlarıyla, proxy ayarlarıyla, tünel siteleriyle falan hiç uğraşmayın. UltraSurf programını 1 dakikada indirip çalıştırın ve bağlanın..
İşte linki:
http://www.ultrareach.net/downloads/ultrasurf/u.zip

İlgili Yazılar:
Blogger Erişim Sorunu ve Çözümü
DNS Ayarları ve Yasaklanan Sitelere Erişim..
Google'dan DNS Hizmeti
Serdar Kocaoğlu
25.10.2008

etiketler: dns, yasak, blog, blogger, blogspot yasağı, çözüm, ultrasurf, erişmek, aşmak, girmek, delmek, yasaklanan sitelere erişim, dns ayarı, ayarları, proxy, tünel siteleri

Yazının devamı..

Klavyeden şifre çalınabiliyor..

renkli klavye

İsviçreli güvenlik uzmanlarının yaptığı araştırma sonucunda, bilgisayar klavyelerinden bilgi çalınmasının mümkün olduğu ortaya çıktı.

Klavyedeki tuşların yaydığı elektromanyetik dalgaları inceleyen uzmanlar, bir bilgisayara bağlı klavyeden tuşlanan harfleri başka bir bilgisayarda görüntülemeyi başardı.

Bankacılık, mailler, yazışmalar ya da internet üzerinden alışveriş gibi onlarca işlemde şifre ve parolalar sık sık kullanıldığı için şifre güvenliği bu yöntemle önemli ölçüde tehlike altına giriyor.

Uzmanlar deney için 11 farklı model klavye ve anten kullandı.

Klavye tuşlarını kullanarak ekrana "Kimseye güvenme" yazıldı. Anten yardımıyla da, tuşların yaydığı elektromanyetik dalgalar tespit edildi. Böylece ilk bilgisayardaki yazı bir başka bilgisayarın ekranında görüntülendi.

Aynı deney başka bir odadaki bilgisayarla da tekrarlandı. 20 metre mesafeden bile sinyallerin tespit edilebildiği belirlendi. Yöntem laptop klavyelerinde de işe yaradı.


Kaynak: www.tubiderbd.com

etiketler: klavye, bilgisayar, şifre, bilgi, güvenlik, tuş, elektromanyetik, dalga, bankacılık, keyboard

Yazının devamı..

İnternetin Faydaları

24 Ekim 2008

Genelde tehlikelerinden ve zararlarından bahsedilir ama ben bu defa internetin faydalarından söz etmek istiyorum.

Yeni başlayanlar veya "internet ne işe yarar ki" diyenler için internetin faydaları:
internetin faydaları

1) İnternet devasa bir kütüphanedir: Akla gelen her konuda araştırma yapabilir, kaynaklar, kitaplar, makaleler, yorumlar bulunabilir.

2) İnternet bir iletişim aracıdır: Dünyanın diğer ucundakilerle bile görüntülü, yazılı veya sesli iletişim kurulabilir. Buna en basit örnek, messenger (msn, icq vb.) programlardır.

3) İnternet bir medya aracıdır: Gazeteler, dergiler, yazarlar, internet haber siteleri, son dakika haberleri elinizin altındadır. Hatta radyo dinleyebilir, TV de izleyebilirsiniz.

4) İnternet sanal bir bankadır: İnternet bankacılığıyla nakit para çekmek/yatırmak dışında neredeyse bütün bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

5) İnternet sanal bir devlettir: Devlet (Kamu) siteleri üzerinden birçok resmi işlem artık internet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Örneğin, trafik cezası ödemek, bilgi edinmek, sınav başvurusu yapmak, çocuğunuzun notlarını öğrenmek vs..

6) İnternet sanal bir mağazadır: Alışveriş siteleri aracılığıyla aklınıza gelebilecek hemen hemen her türlü eşya veya malzeme satın alabilirsiniz.

7) İnternet bir paylaşım aracıdır: Kendi kişisel sitenizi (blogunuzu) birkaç dakikada oluşturabilir, yazı, resim, dosya gibi paylaşmak istediğiniz herşeyi dünya çapında yayınlayabilirsiniz. Bunları yapmak için site açmak şart değil, forumları, sosyal ağları veya bunlara benzer paylaşım sitelerini de bu amaçla kullanabilirsiniz.

8) İnternet bir eğlence aracıdır: Müzik, film, video, karikatür, oyun, tv, radyo vs..

9) Kurumsal Uygulamalar: Şirket veya kurumların birbirleriyle veya kendi şubeleri arasında veri aktarımı, veri paylaşımı, yedekleme, intranet uygulamaları, merkezi yönetim gibi pek çok hayati uygulama da internet üzerinden gerçekleşmektedir. Örneğin; size kargoyla gönderilen bir paketin ne aşamada olduğunu internet üzerinden takip edebilirsiniz. Burada kargo elemanları paketin geçtiği her aşamayı ellerindeki taşınabilir cihazlarla kendi sistemlerine internet üzerinden iletirler, bunu yaptıklarında kendi web sitelerinin veritabanını güncellemiş olurlar ve siz de bu bilgileri yine internet üzerinden takip edersiniz.
internet kullanımı
Bunların dışında daha birçok faydaları ve kullanım alanları elbette mevcut ama aklıma gelenler bunlar. Sizin de eklemek istediğiniz bişeyler olursa yorum bölümüne ekleyebilirsiniz..

Genel olarak, web sitelerini şu başlıklar altında toplamak mümkün:

- eğitim siteleri
- sağlık siteleri
- haber siteleri
- oyun siteleri
- video paylaşım siteleri
- devlet (kamu) siteleri
- sosyal ağ siteleri (twitter, facebook vb.)
- bankacılık siteleri
- dosya paylaşım siteleri (rapidshare vb)
- alışveriş siteleri
- forumlar
- arama motorları
- e-posta siteleri
- kişisel siteler veya bloglar
...


Serdar Kocaoğlu
24.10.2008


İlgili Yazılar:
İngiltere Gezimde İnternetin Faydaları
Türkiye'de İnternet Kullanımı ve Zararları
İnternetten film ve mp3 indirmek engellenebilir mi?
İnternet Bankacılığı Kullanımı ve Güvenliği
Dünyada ve Türkiye'de İnternet Kullanımı
Çocuklar için İnternet Kullanımı Sözleşmesi
etiketler: internet, web, internetin faydaları, kullanımı, yararları, zararları, web siteleri, sanal, kütüphane, iletişim, medya, banka, devlet, kamu, mağaza, eğlence, paylaşım, video, intranet, blog, forum, veri, kargo, alışveriş, neler, nedir

Yazının devamı..

Windows Server 2003'e Uzak Masaüstü ile konsol bağlantısı nasıl yapılır?

14 Ekim 2008

Bir Windows XP veya Vista makineye uzak masaüstü yaparsanız, her zaman konsol oturumu (console session) açarsınız çünkü bu, istemci işletim sistemleri (Windows XP, Vista) için varsayılan bir ayardır. Ancak bir Windows Server 2003 makineye uzak masaüstü yaptığınızda, sistem yeni bir oturum açar ve aynı kullanıcı adıyla oturum açmanıza rağmen masaüstünü, çalışan uygulamaları veya açık pencereleri asıl oturumdaki gibi göremezsiniz.

Mevcut oturumu görebilmek için konsol bağlantısı yapmanız gerekir. Bunu yapmak için /console parametresi kullanılıyor. Windows XP'de aşağıdaki komutu çalıştırmanız yeterli:

mstsc /console

Windows Vista'da bu parametre /admin olarak değiştirilmiş olduğu için komutu aşağıdaki gibi yazmalısınız:

mstsc /admin

Serdar Kocaoğlu/MCSE:S

İlgili Yazılar:
Program Tanıtımı: TeamViewer

Yazının devamı..

İnternet Bankacılığı Kullanımı ve Güvenliği

internet bankacılığı

Türkiye'de İnternet Bankacılığı kullanımı her ne kadar artış gösteriyor olsa da, olması gerekenin çok altında olduğu kesin. Hala banka şubelerinde fatura ödemek veya eft yapmak için kuyruğa girenlerin çokluğu beni bu yazıyı yazmaya sevkediyor.

Maalesef insanımız gerek bilgi yetersizliğinden, gerekse de internete duyduğu güvensizlikten dolayı internetten ve sanal banka gibi internetin sağladığı kolaylıklardan yeterince yararlanamıyor.

Oysa bugün artık nakit para çekmek veya yatırmak dışında neredeyse bütün bankacılık işlemleri (havale, eft, her türlü fatura ve kredi kartı borcu ödeme, hisse senedi, döviz ve altın alıp satma, vergi ödeme, trafik cezası ödeme, talimat verme vs.. vs..) internet üzerinden yapılabilmektedir. Tabi her nimetin olduğu gibi bunun da bazı külfetleri var; güvenlik meselesi gibi. Ama bu mesele böyle bir kolaylıktan mahrum kalmaya değmez.

İnternet Bankacılığı Güvenliği için dikkat edilmesi gereken şey, banka web sitesine; temiz, yani virüssüz, trojansız, ajansız ve "keylogger"sız bir bilgisayardan girmektir. (Bu arada keylogger: klavyede bastığınız her tuşu kaydedip hırsıza gönderen zararlı yazılımdır.)

Bu güvenliği sağlamak da sanıldığı kadar zor olmamakla birlikte antivirüs, antispyware ve firewall programları kullanmak ve zararlı içerik barındıran sitelere mümkünse hiç girmemek, ille de girilecekse çok uyanık olmak genelde yeterli tedbirlerdir. Bir de lütfen her gördüğünüz programı kurmayın çünkü birçok zararlı yazılım (virüs, trojan, ajan veya keylogger) ücretsiz programlarla eşantiyon olarak geliyor. Bir de zaten çok program ekleyip kaldırmak işletim sisteminizin sık sık çökmesinin en büyük sebebidir.

Bu önlemlerin dışında, bankacılık için gerekli şifreleri hiç bir yere yazmamak, kimseye söylememek, belirli periyotlarla şifreyi değiştirmek, sanal klavye kullanmak, SMS ile doğrulama seçeneklerini kullanmak, hesabınızdan para gönderildiğinde SMS ile uyarılmak gibi onlarca güvenlik önlemi zaten banka web sitelerinde mevcut.

Yine bunların dışında benim beğendiğim ve tavsiye edebileceğim bir diğer özellik de IP kısıtlaması yapmak. Hesabınızla işlem yapılacaksa sadece sizin belirlediğiniz IP adreslerinden girilebilmesini sağlayabilirsiniz ama tabi bu özelliği kullanabilmek için static IP sahibi olmalısınız yani IP adresinizin sabit olması gerekir. Bu önlemi aldığınızda şifreniz hackerlar tarafından çalınsa bile hackerın kendi IP adresi sizinkinden farklı olacağından sizin yerinize giriş yapamayacaktır. Elbette uğraşırlarsa bu önlemi de aşabilirler ama ortalıkta bu önlemi almamış olan binlerce kurban varken neden sizle uğraşsınlar ki..

Özetle: Bu yazıya başlarken amacım Türkiye'de internet bankacılığı kullanımının artmasına katkı sağlamaktı ama İnternetin Faydaları meselesine girince sanırım biraz korkutucu olmaya başladı ama korkmaya gerek yok, son söz olarak; tedbirinizi alın, güvenlik meselesini fazla dert etmeyin, internet bankacılığı kullanın, siz de bankanın yolunu unutun derim..

Serdar Kocaoğlu
14.10.2008


İlgili Yazılar:
İnternetin Faydaları
Kişisel Bilgisayarlar için Temel Güvenlik Adımları
Dünyada ve Türkiye'de İnternet Kullanımı
Türkiye'de İnternet Kullanımı ve Zararları
Örnek bir phishing (olta) maili..
DNS Ayarlarına Dikkat!
Artık Windows XP'den Kurtulun..
Bir linki tıklamak..
internet, sanal, banka, bankacılık, güvenlik, kullanımı, virüs, trojan, ajan, spy, antivirüs, antispyware, keylogger, firewall, güvenlik duvarı, şifre, static, IP, önlem, SMS

Yazının devamı..

Virus Remover 2008 Nasıl Kaldırılır?

07 Ekim 2008

Bu yazıda, son zamanlarda çok kişinin canını yakan Virus Remover 2008 adlı Antivirüs görünümlü kötü amaçlı yazılım (malware-spyware) ve nasıl kaldırılabileceği anlatılacaktır.

Virus Remover 2008 nedir?

Bu program, Virus Remover2008 veya VirusRemover2008 şeklinde yazılışlarını da görebileceğiniz yeni çıkan, sahte ve dolandırıcı bir antivirüs yazılımıdır. Bu yazılım çeşitli video codecleriyle de bilgisayarınıza siz farkında olmadan kurulabilmektedir.

Program sisteminize girer girmez otomatik olarak sisteminizi taramaya başlar ve sahte raporlar üretir. Sözüm ona bulduğu virüsleri temizlemek için programın full sürümünü satın almanızı ister. Full versiyonu satın alırsanız, virüslerden kurtuldum, rahatladım zannederken, sisteminizi daha çok virüs ve zararlı yazılımla doldurmak gibi bir yeteneği de mevcut. Tabi iş bununla da kalmaz, her türlü kişisel ve kredi kartı bilgilerinizi da ele geçirir.

Kullanıcı bunları farketmeye başladığı an bu yazılımdan kurtulmanın yollarını aramaya başlar. İşte bu konuyu yazmamın nedeni de tam olarak bu. Bu konu hakkında yeterli Türkçe kaynak olmadığı için bu işe el atmaya karar verdim.

Virus Remover 2008 Nasıl Kaldırılır?

Öncelikle bu bir virüs olmadığı için halen biçok antivirüs programı tarafından tesbit edilip temizlenemiyor. Bu yüzden bu iş için iyi bir anti-spyware programına ihtiyaç var. Bu arada şunu da belirtmeden geçmeyim; bilgisayarınızın güvenliği için her zaman bir anti-spyware yazılımı kullanmalısınız. Antivirüs ve güvenlik duvarı kurarak bu casus yazılımlardan kurtulabileceğinizi zannetmeyin. Zaten antispyware yazılımları genelde ücretsizdir ve sitelerinden indirebilirsiniz. Bu konuda en bilinen ve en yaygın sanırım Ad-Aware olup ben de tavsiye ederim.

Temizlik için farklı sitelerde gördüğüm kadarıyla en çok tavsiye edilen program Malwarebytes Anti-Malware. Aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz. Programı kurup bütün diskleri tam tarama yaptırmak gerekiyor. Yalnız tarama çok uzun sürebiliyor, sabredip beklemek şart.

http://www.malwarebytes.org/mbam/program/mbam-setup.exe
veya
http://rapidshare.com/files/144107681/mbam-setup1.28.zip


Bunun dışında belli başlı antispyware yazılımları:
Lavasoft Ad-Aware
Spybot Search & Destroy
Microsoft Windows Defender
Sunbelt CounterSpy
Spy Sweeper
Spyware Doctor
Trend Micro AntiSpyware
McAfee AntiSpyware
Ewido
XoftSpySE

Aşağıda bu zararlı yazılımın elle (manuel) nasıl temizleneceğini de ekledim ama tecrübeniz ve uzmanlığınız yoksa elle temizlemek tavsiye edilmez. En güzeli yukardaki programlardan biriyle otomatik olarak temizlenmesidir.

Virus Remover 2008 hakkında Teknik Detaylar

Virus Remover 2008, VirusRemover 2008, VirusRemover2008, Virus Remover2008
Çıktığı tarih: Temmuz 2008
Karakteri: Sahte güvenlik programı
URL adresi: http://virusremover2008.com

Virus Remover 2008 Elle (Manuel) Temizleme

Adım 1: Aşağıdaki Virus Remover 2008 programlarını durdurun:

VRM2008.exe
VRM_Free[1].exe
%ProgramFiles%\VirusRemover2008\VRM2008.exe


Adım 2: Virus Remover 2008 dosyalarını, klasörlerini ve bütün ilgili DLL dosyalarını silin:

%program_files%\virusremover2008\vrm2008.exe
vrm_free.exe
%common_programs%\virusremover2008\virusremover2008.lnk
%desktopdirectory%\virusremover2008.lnk
%profile%\application data\microsoft\internet explorer\quick launch\virusremover2008.lnk
%program_files%\virusremover2008\vrm2008.exe
vrm_free.exe
%program_files%\virusremover2008


Adım 3: Kayıt Defterindeki (registry) Virus Remover 2008 girdilerini kaldırın:

HKEY_CURRENT_USER\software\virusremover2008
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\{5222008a-dd62-49c7-a735-7bd18ecc7350} version
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\windows\currentversion\run virusremover2008
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\windows\currentversion\uninstall\virusremover2008
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\windows\currentversion\uninstall\virusremover2008 displayname
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\windows\currentversion\uninstall\virusremover2008 nomodify
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\windows\currentversion\uninstall\virusremover2008 uninstallstring
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\virusremover2008
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\virusremover2008 activationcode
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\virusremover2008 cookieparams
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\virusremover2008 infectioncount
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\virusremover2008 installdate
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\virusremover2008 lastscantime
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\virusremover2008 totalscancount
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\virusremover2008 updateenabled
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\windows\currentversion\run virusremover2008


Serdar Kocaoğlu
07.10.2008

keywords: virus remover 2008, virüs remover 2008 nasıl kaldrılır, nasıl temizlenir, casus, zararlı, kötü amaçlı sahte yazılımlar, ajan programlar, spyware, adware, malware, antivirus, antispyware, temizleme araçları ?

Yazının devamı..

TC Kimlik numaralarının yayınlanması hakkındaki anketin sonuçları

03 Ekim 2008

Ağustos ve Eylül aylarında 2 ay süreyle bu sitede düzenlediğim anketin sonuçları aşağıdaki gibidir. Tüm katılımcılara teşekkür eder, sonuçları ilgili ve yetkililerin dikkatine sunarım..

Serdar Kocaoğlu
03.10.2008

ANKET:
Vatandaşların TC Kimlik Numaralarının, bazı kamu web sitelerinde yayınlanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Faydalı olduğu için yayınlanmalı": 9 oy - %5,0

"Gereksiz, yayınlanmamalı": 22 oy - %12,2

"Tehlikeli ama yayınlanmalı": 7 oy - %3,9

"Kesinlikle yayınlanmamalı": 117 oy - %65,0

"Tehlikeli olsa yayınlamazlar herhalde": 17 oy - %9,4

"Fikrim yok.." : 8 oy - %4,4

Kullanılan toplam oy sayısı: 180

İlgili Yazılar:
TC Kimlik Numaralarının İnternette Yayınlanması Çok Sakıncalı!
Bilişim Güvenliği Anketi
Bilgisayar Güvenliği Anketi

Yazının devamı..

Program Tanıtımı: TeamViewer

28 Eylül 2008

TeamViewer ile Uzak Masaüstü Yapmak

Bu programa aylar önce bir yerde rastlayınca ilgimi çekmiş ve denenecek programlar arasına kaydetmiştim ama bikaç gün öncesine kadar denememiştim ve denemediğime pişman oldum. Gerçekten çok kullanışlı ve faydalı bir program olduğunu test ederek gördüm ve paylaşmak istedim.

TeamViewer
TeamViewer isimli bu programla dünyanın neresinde olursa olsun, internete bağlı herhangi bir bilgisayara direk uzak masaüstü yapılabiliyor ve kurulum da gerektirmiyor. Programı her iki taraf da çalıştırıyor, yani uzak masaüstü yapacak ve yapılacak olan bilgisayarlar. Program çalışınca size bir kimlik numarası (ID) ve bir de şifre veriyor. Kim uzak masaüstü yapacaksa diğerinin ID'sini ve şifresini yazarak bağlanabiliyor. Aynı şekilde dosya transferi de yapılabiliyor.

Programın bence en önemli avantajı; nerede olursanız olun, NAT (Network Address Translation, yani en basit izahıyla private-public IP dönüşümü) yapmadan, güvenlik duvarında herhangi bir port açmadan, herhangi bir IP adresine izin vermeden uzak masaüstü ve dosya paylaşımı yapılabiliyor olması. Tabi bu yazılım için herhangi bir özel kısıtlama yapılmamışsa.

Diğer bir güzelliği de uzak masaüstü yapıldığında karşı tarafın ekranı kilitlenmiyor veya kapanmıyor ve bağlanan kişinin yaptıkları izlenebiliyor, istendiği zaman müdahale edilebiliyor. Ayrıca program kişisel kullanım için ücretsiz. (freeware)

Bu programa neden ihtiyaç duyabilirsiniz?

1- İşyerinizdeki bilgisayarınıza bağlanmak için..

2- Bilgisayarınızda bir problem olması durumunda teknik destek isterseniz, istediğiniz kişinin masaüstünüze bağlanarak size yardım etmesini sağlayabilir ve yaptıklarını izleyebilirsiniz..

3- Dosya paylaşımı, transferi vs için..

4- Bilgisayarınızdaki herhangi bir şeyi (Örneğin bir resim veya sunuyu) dosya paylaşımı vs. yapmadan canlı canlı göstermek için..

gibi sıralayabiliriz.

Bir de VPN (yani sanal güvenli ağ) özelliği de var ama denemedim. Bu özellik sayesinde de yaptığınız bağlantı kriptolanarak güvenlik en üst düzeye çıkarılabilir..

Tavsiye ederim..

İndirmek için: TeamViewer_Setup.exe

Serdar Kocaoğlu
28.09.2008

Windows Server 2003'e Uzak Masaüstü ile konsol bağlantısı nasıl yapılır?
Etiketler: teamviewer, uzak, masaüstü, programı, bilgisayar, bağlantı, dosya paylaşımı, transferi, vpn, team viewer, IP, güvenlik duvarı, firewall, ID, şifre, NAT, port

Yazının devamı..

Dünyada ve Türkiye'de İnternet Kullanımı

21 Eylül 2008

Dünyada 16'ncı sıradayız!

İnternet pazarlama alanında faaliyet gösteren bir firmanın hazırladığı 'Dünya ve Türkiye İnternet Raporu 2007' raporuna göre, Türkiye, etkin internet kullanıcı sayısı açısından dünya sıralamasında 16. sırada yer alıyor.

'İnternet Kullanıcı Adedine Göre Tüm Dünya Performansı'nın sıralandığı rapora göre, dünyada nüfusun yüzde 16.9'u, yani 1 milyar 114 milyon 275 bin kişi internet kullanıyor.

İnternet kullanımının son bir yılda yüzde 208 arttığı dünyada internet kullanıcılarının yüzde 35.8'i Asya'da (398.7 milyon kişi), yüzde 28.3'ü Avrupa'da (314.8 milyon kişi), yüzde 20.9'u Kuzey Amerika'da (233.1 milyon kişi), yüzde 8.7'si Güney Amerika'da (96.3 milyon kişi), yüzde 3'ü Afrika'da (33.3 milyon kişi), yüzde 1.7'si Orta Doğu'da (19.4 milyon kişi), yüzde 1.6'sı ise Avustralya'da (18.4 milyon kişi) yaşıyor.

Bölgeler arasında internet kullanıcılarının nüfusa oranı açısından Kuzey Amerika yüzde 69.7 ile ilk sırada yer alırken, bu bölgeyi yüzde 53.5 ile Avustralya, yüzde 38.9 ile de Avrupa izliyor. İnternet gelişim oranı bir yıl öncesine göre yüzde 638 artsa da hala nüfusunun sadece yüzde 3.6'sı internet kullanıcısı olan Afrika ise internet yaygınlığının en az olduğu bölge.

İNTERNETİ EN ÇOK KULLANAN ÜLKELER

Dünyada kullanım oranı açısından en fazla performans gösteren ülkeler ve bölgeler arasında ise 258 bin kişinin internet kullandığı, 299 bin nüfuslu İzlanda, yüzde 86.3'lük kullanım oranıyla ilk sırada yer alıyor. 9.1 milyon nüfuslu İsveç, 7 milyon etkin internet kullanıcısı ve yüzde 75.6'lık oranla ikinci sırada, 4.2 milyon olan nüfusun 3.2 milyonunun interneti kullandığı Yeni Zelanda ise yüzde 74.9'la üçüncü sırada bulunuyor. Bu ülkeleri sırasıyla Portekiz, Hollanda, Avustralya, ABD, Danimarka, Hong Kong ve Lüksemburg izlerken, Türkiye ise bu tabloda yüzde 21'lik oranla 61. sırada bulunuyor.

İNTERNET KULLANICI SAYISI EN FAZLA OLAN ÜLKELER

İnternet kullanıcı sayısı açısından, 'internetin kalbi' olarak nitelendirilen ABD'nin 211 milyon kullanıcıyla birinci sırada olduğu dikkati çekiyor. İnternet ve bilişim sektörünün yeni merkezi olmasına rağmen internetin halka yeteri kadar ulaşmadığı, internet kullanıcısının nüfusuna oranının yüzde 10.4 olduğu Çin ise 137 milyon internet kullanıcısı ile ikinci sırada bulunuyor.

Çin'i 86.3 milyon kullanıcıyla Japonya, 50.4 milyon kullanıcıyla Almanya, 40 milyon kullanıcıyla Hindistan, 37.6 milyon kullanıcıyla İngiltere takip ediyor. Türkiye 16 milyon 7 bin 200 olan etkin internet kullanıcısıyla 16. sırada yer alıyor.

İNTERNET GELİŞİM HIZI

Dünyada internet gelişimi hızla devam ederken, özellikle Afrika ve Asya ülkelerinde bir yıl öncesine göre gelişim oranının daha fazla olduğu gözleniyor. Nüfusun çok az bölümünün internetle uğraştığı ülkelerde, internete gösterilen küçük oranlardaki ilgi, kullanım gelişim oranlarında büyük yükselişlere neden oluyor.

İNTERNETTE EN FAZLA KULLANILAN 10 DİL

İnternetin dili İngilizce olarak bilinse de son yıllarda bu alana daha fazla ilgi gösteren ülkelerin kullanıcılarına yönelik o ülkeye ait dil destekli içerikler de oluşturuluyor. Sanal ortamda 328.6 milyon kişiye hitap eden İngilizce, yüzde 29.5 oranla internette hala en fazla kullanılan dil olma özelliğini korurken, internette hızlı atağa kalkan Çin, Çince içerikli web sitelerini de hizmete sunuyor. Çin'deki 'aç kullanıcı''nın ilgisini çekmek isteyen dünya çapındaki siteler ekstra dil hizmetleri arasında Çince içerikleri de eklemeye başladı. 159 milyon kişinin yararlandığı Çince siteler, internet kullanıcılarının yüzde 14.3'üne hitap ederken, internette en fazla kullanılan 10 dil arasında İngilizce ve Çince'nin ardından sırasıyla İspanyolca, Japonca, Almanca, Fransızca, Portekizce, Korece, İtalyanca ve Arapça bulunuyor.

Raporu hazırlayan Aytaç Mestçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada internete bağlı bilgisayar sayısının 1992 yılında bir milyon iken günümüzde 1 milyar 115 milyona ulaştığını, bu sayının bilişim dünyasındaki gelişimin en basit örneği olduğunu belirtti.

İnternetin 15 yıl önce üniversiteler ve askeri üslerle önemli birkaç kuruluş tarafından kullanıldığına işaret eden Mestçi, özellikle kalkınmaya yeni yeni başlayan ülkelerin internet kavramıyla tanışmaları ve bilişim sektöründeki yenilikler sayesinde internetin artık hayatın vazgeçilmez parçası haline gelmeye başladığını kaydetti.

İlgili Yazılar:
İnternetin Faydaları
Türkiye'de İnternet Kullanımı ve Zararları
İnternet Bankacılığı Kullanımı ve Güvenliği
adsl, dil, dünya, hız, internet, istatistik, kullanıcı, kullanımı, nüfus, rapor, sayı, sıra, türkiye

Yazının devamı..

Türkiye'nin En Büyük Siteleri

19 Eylül 2008

En son Alexa trafik istatistiklerine göre Türkiye'den en çok girilen 50 web sitesi:

1. Google Türkiye - google.com.tr
2. Facebook - facebook.com
3. Google - google.com
4. Windows Live - live.com
5. Milliyet - milliyet.com.tr
6. Hurriyet - hurriyet.com.tr
7. Mynet - mynet.com
8. Yahoo! - yahoo.com
9. Blogger - blogger.com
10. RapidShare - rapidshare.com
11. YouTube - youtube.com
12. Microsoft Network (MSN) - msn.com
13. ImageShack - imageshack.us
14. Ekolay.net
15. wikipedia.org
16. Ekşi Sözlük - sourtimes.org
17. netlog.com
18. haberturk.com
19. sahibinden.com
20. blogcu.com
21. internethaber.com
22. gittigidiyor.com
23. Hepsiburada.com
24. sabah.com.tr
25. haber7.com
26. microsoft.com
27. Bigpoint.com
28. garanti.com.tr
29. donanimhaber.com
30. Kraloyun.com
31. ntvmsnbc.com
32. izlesene.com
33. vatanim.com.tr
34. Oyunlar1.com
35. Frmtr.com
36. Ktunnel.com
37. WordPress.com
38. imdb.com
39. ntvspor.net
40. travian.com.tr
41. hi5.com
42. meb.gov.tr
43. Sporx.com
44. Sabitreklam.net
45. Fotomac.com.tr
46. Vtunnel
47. flickr.com
48. ttnet.net.tr
49. Googlesyndication.com
50. zaman.com.tr


19 Eylül 2008

keywords: türkiyenin, en, büyük, en çok hit alan, girilen, web, sitesi, siteleri, alexa, trafik, verileri, istatistikleri, gazeteler, sosyal ağlar, banka, oyun, video, paylaşım, tünel, spor, haber, reklam, alışveriş, mail, blog, siteleri, google, yahoo, msn, youtube, facebook, live, microsoft, blogger, rapidshare, mynet, netlog

Yazının devamı..

Dünyanın En Büyük Siteleri

En son Alexa trafik istatistiklerine göre dünyanın en büyük, yani en çok girilen 25 web sitesi:

1. Yahoo! - www.yahoo.com
2. Google - www.google.com
3. YouTube - www.youtube.com
4. Windows Live - www.live.com
5. Facebook - www.facebook.com
6. Microsoft Network (MSN) - www.msn.com
7. Myspace - www.myspace.com
8. Wikipedia - www.wikipedia.org
9. Blogger - www.blogger.com
10. Yahoo! Japonya - www.yahoo.co.jp
11. Baidu.com - www.baidu.com
12. RapidShare - www.rapidshare.com
13. Microsoft - www.microsoft.com
14. Google Hindistan - www.google.co.in
15. Google Almanya - www.google.de
16. Hi5 - www.hi5.com
17. QQ.COM - www.qq.com
18. EBay - www.ebay.com
19. Orkut Brezilya - www.orkut.com.br
20. Google Fransa - www.google.fr
21. AOL - www.aol.com
22. Почта@Mail.ru - www.mail.ru
23. 新浪新闻中心 - www.sina.com.cn
24. FC2 - www.fc2.com
25. Google İngiltere - www.google.co.uk

19 Eylül 2008



keywords: dünyanın, en, büyük, en çok hit alan, girilen, web, sitesi, siteleri, alexa, trafik, verileri, istatistikleri, google, yahoo, msn, youtube, facebook, live, microsoft, myspace, blogger, wikipedia, baidu, rapidshare, hi5, qq, ebay, orkut, aol, sina

Yazının devamı..

En iyi web tarayıcısı (browser) hangisi?

16 Eylül 2008

Internet Explorer Mozilla Firefox Opera


Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Chrome ..
En iyi web tarayıcısı (web browser) hangisi?


Tarayıcı konusunun uzmanı değilim, programcı da değilim ama Google yeni web tarayıcısı Chrome'u halka arz edince, bu konu hakkında yazasım geldi. Sıradan bir kullanıcı olarak kendi tesbitlerimi paylaşmak istiyorum..

İnternetin ilk zamanlarında çoğunuz hatırlarsınız, Netscape Navigator diye bir tarayıcınetscapenetscape navigator vardı bilgisayarlarda. Internet Explorer o zaman da vardı ve hazır kurulu olmasına rağmen herkes internete Netscape ile girerdi. Sonraları her nasılsa unutulup gitti. Microsoft Windows'un piyasayı iyice ele geçirmesiyle Internet Explorer (IE) bu pastadan da en büyük payı kaptı. IE'den sonra en yaygın kullanılan browser Mozilla Firefox oldu. Bunun sebebi ise bu tarayıcının Linux işletim sisteminin varsayılan tarayıcısı olmasıydı. Yani tarayıcılar arasındaki rekabet de işletim sistemleri arasındaki rekabetin bir parçası olarak gelişti. Firefox, Linuxcuların en sevdiği tarayıcı olma özelliğini devam ettirirken, apache, php, mysql geleneğinin bir parçası olmaya devam ediyor. Php kod yazan webmasterlar veya linux kullananlar asla Firefoxtan taviz vermezler..

Ama benim asıl vurgulamak istediğim tarayıcı, kendi tercihim olan Opera. Peki neden Opera? Çünkü Opera Browser gerçekten çok başarılı; hızlı, güvenli ve daha yetenekli, üstelik RSS okuyucusu daha güzel ve ayrıca WAP sitelerini (yani wml uzantılı dosyaları) gösterme kabiliyeti de mevcut. Açıkçası Firefox pek kullanmadım ama görsellik ve bahsettiğim özellikleriyle Opera'yı beğendim ve kullanıyorum. Üstelik Opera en son web standartlarını en iyi destekleyen tarayıcı konumunda. Sitelerin standartlara uyumluluk testleri bile Operayla yapılıyor bildiğim kadarıyla..

Uzun süre Internet Explorer kullanarak Opera ve Firefox'ta çok daha önceden var olan özelliklerden mahrum kaldık. Örneğin tab (sekme) özelliğini ve RSS okuyucuyu internet explorer'un ilk defa 7 versiyonunda gördük, oysa diğer tarayıcıların çoğunda bunlar zaten vardı. Yakında Microsoft Internet Explorer 8'i çıkarıyor, şu an betası mevcut ama bu yeni versiyonun da Opera ve Firefoxa yetişebileceğini sanmıyorum ve aslında bunda şaşılacak bişey olduğunu da düşünmüyorum çünkü Microsoftun asıl işi işletim sistemi yazmak. Web tarayıcısı ise işletim sisteminin üzerinde çalışan basit bir program. Doğal olarak bunu 3. party firmaların daha iyi yapmasında abes bir durum yok.

Bir de yeni bir aktör olarak Google, Chrome'u piyasaya sürdü ama o da beta olduğu için denemedim henüz ama yorumlardan anladığım kadarıyla o da Opera'ya yakın bir düzeyde.

Sonuç olarak bu bilgiler ışığında web tarayıcınızı iyi seçin. Denemediyseniz Opera'yı mutlaka deneyin bence..

Serdar Kocaoğlu
16.09.2008


keywords: web, internet, tarayıcı, browser, microsoft, internet explorer, ie 7.0, ie 8.0, linux, mozilla firefox, opera, google, chrome, netscape navigator, sekme, rss, wap, reader, okuyucu, işletim sistemi, portable, program, kurmak, kaldırmak, apache, php, mysql

Yazının devamı..

Çocuklar için İnternet Kullanımı Sözleşmesi

05 Eylül 2008

internet, bilgisayar ve çocuk

Çocuklarımızı internetten korumak için onlarla aşağıdaki gibi bir sözleşme yapalım:

Bilgisayar ve interneti kullanmak istiyorum ve interneti kullanırken uymam gereken bazı kurallar olduğunu biliyorum:

1) Anne ve babamın benim güvenliğimi ve sağlığımı düşündüklerini biliyorum. Bu yüzden, bilgisayar ve internet konusundaki kurallara uymam konusunda ailemle işbirliği içinde olacağım. İnternetle ilgili yapmamı istemedikleri bir şey olduğunda onların sözünü dinleyeceğim.

2) Adımı, adresimi, telefon numaramı, okulumu, ailemin adını, adresini, telefon numarasını ya da başkalarının beni bulmasını kolaylaştıran herhangi bir bilgiyi, (tuttuğum takım, gittiğim yerler vb.) internette tanıştığım kimseye vermeyeceğim.

3) Aileme sormadan internet aracılığıyla hiçbir şey satın almayacağım ve hiçbir kredi kartı numarası vermeyeceğim.

4) Ailemle konuşmadan internet aracılığıyla sorulan sorulara cevap vermeyeceğim. Hiçbir form doldurmayacağım ya da hiçbir yarışmaya katılmayacağım.

5) Bazı insanların kötü niyetli olabileceklerini ve çocuk olmadıkları halde çocuk gibi davranabileceklerini biliyorum. Bu nedenle internette tanıştığım kişileri aileme söyleyeceğim. Ayrıca yeni tanıştığım kişilerden aldığım mesajları aileme gösterecek ve onların onayı olmadan bu mesajlara cevap vermeyeceğim.

6) Internette hiçbir tartışmaya ya da kavgaya katılmayacağım. Eğer biri benimle tartışmaya ya da kavgaya yeltenirse, onlara cevap vermeyeceğim ve ailemi konudan haberdar edeceğim.

7) Eğer hoşlanmadığım bir şeye rastlarsam ya da ailemin benim görmemden hoşlanmayacağını düşündüğüm bir şeye rastlarsam sayfayı hemen kapatacağım.

8) Eğer bazı kişilerin çocuklara söylenmemesi gereken bir şey söylediğine rastlarsam aileme söyleyeceğim.

9) Internetle ilgili konular hakkında hiçbir şeyi ailemden saklamayacağım.

10) Eğer birisi bana resim gönderirse, görmemem gereken bir siteyi ziyaret etmemi ya da uygun olmayan bir dille konuşmamı önerirse ailemi durumdan haberdar edeceğim. Aynı şekilde yapmamam gereken bir şeyi yapmamı isterse, bunu aileme söyleyeceğim.

11) Ailemin onayı olmadan internette tanıştığım kimseyi telefonla aramayacağım.

12) Ailem yanımda olmadan ve onaylamadan internette tanıştığım kimseyle buluşmayacağım.

13) Internette tanıştığım kimseye, ailemin izni olmadan hiçbir şey göndermeyeceğim.

14) Eğer internette tanıştığım birisi bana posta ile ya da bir kişi aracılığıyla, herhangi bir şey gönderirse aileme söyleyeceğim.

15) İnternette iyi bir dil kullanacağım ve nazik olacağım.

16) Sadece şaka yapıyor olsam bile kimseyi korkutmayacağım ya da tehdit etmeyeceğim.

17) Ailem bana daha önce çok büyük bir tepki göstermeyeceğine söz verdiği için, internet yüzünden başıma ne gelirse gelsin onlara söyleyeceğim.

etiketler: çocuk, aile, bilgisayar, internet, kullanımı, sözleşmesi, kurallar, güvenlik, anlaşma, izin

Yazının devamı..

Blogumus Flash Animasyonlu Etiket Bulutu

04 Eylül 2008

Blogger blogunuza hareketli bir Blogumus etiket bulutu eklemek isterseniz yapmanız gereken işlemler aşağıda..

önce şablon html kodunuzda şu satırı bulun:

<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>
bu satırdan sonra aşağıdaki kodları yapıştırın:

<b:widget id='Label99' locked='false' title='Labels' type='Label'>

<b:includable id='main'>

<b:if cond='data:title'>

<h2><data:title/></h2>

</b:if>

<div class='widget-content'>

<script src='http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/swfobject.js' type='text/javascript'/>

<div id='flashcontent'>Blogumulus by <a href='http://www.roytanck.com/'>Roy Tanck</a> and <a href='http://www.bloggerbuster.com'>Amanda Fazani</a></div>

<script type='text/javascript'>

var so = new SWFObject(&quot;http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf&quot;, &quot;tagcloud&quot;, &quot;240&quot;, &quot;300&quot;, &quot;7&quot;, &quot;#ffffff&quot;);

// uncomment next line to enable transparency

//so.addParam(&quot;wmode&quot;, &quot;transparent&quot;);

so.addVariable(&quot;tcolor&quot;, &quot;0x333333&quot;);

so.addVariable(&quot;mode&quot;, &quot;tags&quot;);

so.addVariable(&quot;distr&quot;, &quot;true&quot;);

so.addVariable(&quot;tspeed&quot;, &quot;100&quot;);

so.addVariable(&quot;tagcloud&quot;, &quot;<tags><b:loop values='data:labels' var='label'><a expr:href='data:label.url' style='12'><data:label.name/></a></b:loop></tags>&quot;);

so.addParam(&quot;allowScriptAccess&quot;, &quot;always&quot;);

so.write(&quot;flashcontent&quot;);

</script>

<b:include name='quickedit'/>

</div>

</b:includable>

</b:widget>


Kaydetmeden önce önizlemeyle kontrol edin..

Serdar Kocaoğlu
04.09.2008

Blogunuza Arama Motoru Ekleyin..
Blogunuza Türkçe Son Yorumlar Aracı Ekleyin..
blogger, blogspot, blog, için etiket bulutu, site, kod, etiket, label, kategori, cloud, tag, blogumus, flash

Yazının devamı..

Google'dan Web Tarayıcısı: Chrome

03 Eylül 2008

google web tarayıcısı chrome

Sonunda Google, tarayıcı sektörüne de el attı ve kendi tarayıcısı Chrome'u kendi anasayfasından duyurdu. Google, dünyanın en çok ziyaret edilen sitesi olduğu için programın kısa sürede milyonlarca kez indirilmesi ve Internet Explorer, Mozilla Firefox ve Opera gibi rakiplerini zorlaması sürpriz olmayacaktır..

Serdar Kocaoğlu
03.09.2008

Windows için Google Chrome (BETA)

Minimal tasarımıyla son derece pratik olan Google Chrome, Web'i daha hızlı, kolay ve güvenli hale getirmek için tasarlanmış bir tarayıcı.

Google'ın Açıklaması

Bizler Google'da zamanımızın büyük bir kısmını bir Internet tarayıcısı kullanarak geçiriyoruz. Aynı tarayıcıda arama yapıyor, chatleşiyor, e-posta gönderip alıyor ve birlikte çalışıyoruz. Herkes gibi bizde boş zamanlarımızda alışveriş yapıyor, banka hesabımızı kontrol ediyor, haberlere göz gezdiriyor ve arkadaşlarımızla görüşüyoruz ve bütün bunlar için bir tarayıcı kullanıyoruz. İnsanlar her geçen gün zamanlarının daha büyük bir kısmını Internet'te geçiriyor ve 15 yıl öncesinde Internet'in ilk günlerinde akla hayale gelmeyecek şeyler yapıyor.

Internet'te bu kadar uzun zaman geçirdiğimizi gördükçe eğer sıfırdan bir tarayıcı yaratılsa nasıl olurdu diye düşünmeye başladık.Fark ettik ki Internet, basit metin sayfalarından gelişerek zengin ve interaktif uygulamaların olduğu bir yer haline gelmişti ve bu nedenle geliştireceğimiz Internet tarayıcısını sil baştan düşünmemiz gerekiyordu.

Artık ihtiyacımız olan sadece bir tarayıcı değil, web sayfaları ve uygulamaları için modern bir platformdu ve biz de bu amaçla yola çıktık. Çalışmalarımızın sonunda yeni bir açık kaynaklı Internet tarayıcısının beta versiyonunu yayınlıyoruz: Google Chrome.

Dışarıdan bakıldığında akıcı ve basit bir tarayıcı bir tasarladık. Bir çok insana göre Internet tarayıcısı önemli olmayan, sadece web sayfalarını ve uygulamalarını çalıştırmak için kullandığımız bir araçtır. Klasik Google ana sayfası gibi Google Chrome da hızlı ve sade. Yolunuzdan çekiliyor ve sizi gitmek istediğiniz yere götürüyor.

Yakından incelendiğinde, günümüzün karmaşık Internet tabanlı uygulamalarını çok daha iyi çalıştıran bir Internet tarayıcısının temellerini atmayı başardık. Her bir sekmeyi ayrı bir "sandbox"ta tutarak bir sekmenin diğer bir sekmeyle çakışmasını engelleyip sakıncalı web sitelerine karşı çok daha gelişmiş bir koruma sağladık. Hızı ve yanıt verebilirliği arttırdık ve ayrıca günümüz tarayıcılarında kullanımı mümkün olmayan yeni nesil internet uygulamalarını desteklemesi için daha güçlü bir JavaScript makinası olan V8'i kurduk.

Bu daha sadece başlangıç, Google Chrome varacağı noktadan çok uzak. Bu Windows için uyumlu beta versiyonunu daha geniş bir tartışma başlatmak ve en yakın zamanda sizin fikirlerinizi öğrenmek için yayınlıyoruz. Mac ve Linux uyumlu versiyonlarını da hayata geçirmek için çalışıyoruz ve Google Chrome'u çok daha hızlı ve güçlü hale getirmek için çalışmaya devam edeceğiz.

Açık kaynak projelere çok şey borçluyuz ve onların yolundan devam ediyoruz. Apple'ın WebKit ve Mozilla'nın Firefox bileşenlerinden faydalandığımız kaynaklardan sadece ikisi ve biz de bütün kodlamamızı açık kaynak yapıyoruz. Internet'in ilerlemesi için bütün açık kaynak (yazılım) topluluğu ile birlikte çalışmayı umuyoruz.

Internet artan seçenekler ve yenilikler ile sürekli gelişiyor. Google Chrome da yeni bir seçenek ve umuyoruz ki Internet'in daha da gelişmesine katkıda bulunacak. Bu kadar anlatmak yeter. En iyisi bir de siz kendiniz Google Chrome'u test edin.

İlgili Yazılar:
En iyi web tarayıcısı (browser) hangisi?
Google'dan DNS Hizmeti
google, internet, web, tarayıcı, browser, chrome, yazılım, internet explorer, mozilla firefox, opera, apple webkit, windows, mac, linux, açık kaynak kodlu, v8, hızlı

Yazının devamı..

Zombi Bilgisayarlar ve Robot Ağlar (Botnetler)

02 Eylül 2008

Ele Geçirilen Zombi Bilgisayarlardan Oluşturulan Robot Ağlar (Botnetler)

İnternet ortamındaki tehditler giderek artarken, bilgisayar ağlarını ele geçiren “botnet” saldırı son dönemdeki en önemli tehdit oldu.

Çok sayıda bilgisayarın uzaktan kontrol edilmesine izin veren bir programın bulaştırıldığı ve aynı anda binlerce bilgisayarın gizlice yönetildiği ağ sistemine “botnet” (robot network) adı verildiğini belirten bilişim uzmanları, bu ağı yönetmek için özel olarak tasarlanan kötü niyetli programların da “bot” olarak adlandırıldığını belirtti.

Bir botnet sahibinin, ağı oluşturan bilgisayarları dünyanın herhangi bir yerinden kontrol edebildiğine dikkat çeken uzmanlar, bu ağdaki bilgisayar sahiplerinin makinelerinin siber suçlular tarafından kullanıldığını fark etmediklerini kaydetti.

Uzmanlar, “Zombi Ağı” adı da verilen botnetlerin asıl hedefinin evlerdeki bilgisayarlar olduğuna işaret ederek, siber suçluların böylesi bir ağa erişim sağlamak için ne uzmanlaşmış bir bilgiye ne de büyük miktarlarda bir paraya ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

zombi bilgisayar kontrolBu konudaki hizmetlerin birçok bilgisayar korsanı tarafından küçük ücretler karşılığında sunulduğunu belirten bilişim uzmanları, artık botnetlerin, internet üzerindeki yasa dışı gelirin ana kaynakları arasında yer aldığını ve siber suçluların elindeki en güçlü silahlardan biri olduğunu söylediler.

Güvenlik uzmanlarının ortak görüşüne göre, dünya çapında evlerde kullanılan bilgisayarlardan en az yüzde 10’u uluslararası robot ağın yani botnetin bir parçası. İnternet arama motoru Google yöneticilerine göre ise şu anda 100 milyondan fazla bilgisayar zombi durumunda.

Bu ağ için bir tür virüs kullanan siber suçlular, bu tehlikeli yazılımı bir “e-posta” veya “download” sitelerindeki en gözde müzik, film ve program dosyalarının içine gizliyor. Hedefteki bilgisayarın kullanıcısı, söz konusu e-postayı açtığında veya programı indirdiğinde, anında bilgisayarına bir iki satırdan oluşan bir yazılım yükleniyor. Bu küçük ve gizli program sayesinde, hedefteki bilgisayar artık başkası tarafından yönlendirilebiliyor.

Yaklaşık 10 yıldan beri varlığı tespit edilen bu programlar, zaman içinde daha da geliştirilerek, neredeyse tespit edilemez durama gelmiş durumda. Kişisel bilgisayarları birer “zombi”ye dönüştüren “bot”lar, internet üzerinden girdiği bir ağ üzerindeki 10 binlence bilgisayara bulaşarak, onları da birer suç makinesi haline getiriyor.

Botnet’in sadece siber suçlular tarafından değil, birçok ülkenin istihbarat servisleri tarafından da kullanıldığına işaret eden bilişim uzmanları, bu sadeye “hedef” alınan bir ülkedeki on binlerce bilgisayarın ele geçirilerek, tüm kişisel kullanıcı bilgilerinin toplanmasına olanak tanıdığını vurguladı.

Kimi botnet sistemlerini yönetenlerin kontrol altına aldığı “bilgisayar ordusu” sayesinde, hükümetlerin web sitelerine saldırılar düzenlediğini ve sunucu (server) sistemlerini çökerttiğini ifade eden uzmanlar, kimi zaman da bu yöntemle büyük şirketlerin serverlarının ele geçirilerek, müşterilerine ait tüm bilgilere sahip olduklarını bildirdi.

Bilgisayar korsanları, son olarak Birleşmiş Milletler’in (BM) resmi internet sitesini bir süreliğine hackleyerek, web sitesine “Hey İsrail ve ABD, çocukları ve diğer insanları öldürmeyin. Barış evrenseldir. Savaşa hayır” yazdı.

Yetkililer, saldırganların ayrıca BM’nin internet sitesine de botnet yazılımı yüklendiğini belirterek, bu süre içinde siteye girenlerin bilgisayarlarının da zombiye dönüştüğünü bildirdi.
botnet şeması
Saldırganların yakın zamandaki kurbanlarından biri de Hindistan’daki bir banka oldu. Saldırganlar sadece bankanın bilgisayar sistemini hacklemekle yetinmeyip, internet sitesine giren herkesin bilgisayarlarına 3 farklı trojan yükleyerek, her birini zombi bilgisayar haline getirdi.

İnternette en büyük tehlikelerden biri zararsız görünen web sitelerinin zararlı yazılımlar içermesi. Şimdilik çok yaygın olmayan bu sitelere sızan bilgisayar korsanları, sisteme yerleştirdikleri tehlikeli kodlar sayesinde birçok kullanıcının bilgisayarını ele geçiriyor.

Bugüne kadar aralarından dünyanın en ünlü şirketleri veya kişilerine ait onlarca web siteleri ile online oyun portallarına sızan hackerlar, kimi zaman bir reklamı kimi zaman da ünlü bir kişinin resmini yem olarak kullanıyorlar. Bazı yazılımlar ise kişilerin online kimliğini ele geçirmek için programlanırken, hedeflerinde ise bankacılık ve kredi kartı bilgileri, e-posta ve oyun şifreleri bulunuyor. Bu bilgilerin karaborsada büyük paralara satıldığını belirten bilişim güvenliği uzmanları, 2007 yılında internet üzerinde tespit edilen zararlı program sayısının 2,2 milyondan fazla olduğununa dikkat çekiyor.

keywords: robot, bot, botnet, zombi, network, ağ, bilgisayar, pc, ev kullanıcıları, şifre, virüs, hacker, korsan, hack, e-posta, kredi kartı, siber, saldırı, server, müşteri, bilgi, program, download, tehdit, sistem, zararlı, yazılım

Yazının devamı..

Dünyadaki Spam e-postaların yüzde 8’i Türkiye'den..

26 Ağustos 2008

IBM Internet Security Systems X-Force tarafından hazırlanan 2008 Yarıyıl Eğilim İstatistikleri raporuna göre, sanal dünyadaki tehditler artıyor, güvenlik açıkları çoğalıyor.

Raporda, sanal dünyada suç işleyen kişilerin, güvenlik açıklarından yararlanmayı sağlayan yeni otomasyon tekniklerini ve stratejilerini bugüne değin hiç olmadığı kadar hızlı bir biçimde benimsemeye başladıkları belirtildi.

spam email
Tarayıcılarla bağlantılı olan çevrimiçi istismar örneklerinin yüzde 94'ünün, güvenlik açıklarının resmi olarak açıklanmasından sonraki 24 saat içinde meydana geldiği kaydedilen raporda, sıfırıncı gün atakları (zero-day attacks) olarak bilinen bu saldırıların, kişilerin sistemlerinde onarılması gereken bir açık olduğunu fark etmeden önce internette yer almaya başladığı ifade edildi.

Bu suçları işleyen organize grupların internet üzerinde yeni araçları uygulamaya koyduğu belirtilen raporda, "araştırmacılar tarafından internette yayınlanan exploit code yazılımları, daha çok sayıdaki sistemi, veritabanını ve kişiyi riske atıyor. Bu olgu, sanal dünyada suç işleyenlerin istismar yöntemlerinin oluşturulup dağıtılmasını sağlayan otomasyon araçlarını geliştirip benimsemeleri ve araştırma sektöründe açıkların ortaya çıkarılmasına ilişkin bir protokolün olmaması nedeniyle daha da güçleniyor" denildi.

Raporda, 2008'in ilk 6 ayı boyunca web tarayıcılarına yönelik saldırıların yaklaşık yüzde 78'inin tarayıcı eklentilerini hedef seçtiği ifade edilerek, bir defaya mahsus olarak yapılan manuel (elle yapılan) saldırıların yerini, giderek otomatik ve büyük çaplı saldırıların aldığı, ortaya çıkarılan güvenlik açıklarının yarısından fazlasının Web Sunucusu uygulamalarıyla bağlantılı olduğu vurgulandı.

2007 yılının karmaşık, istenmeyen (SPAM) e-postalarının (görüntü tabanlı veya dosya eki biçiminde istenmeyen e-posta gibi) neredeyse tamamen ortadan kalktığı, bunların yerini basit spam URL e-postalarının aldığı kaydedilen raporda, şu anki toplam e-postaların yaklaşık yüzde 90'ının spam URL e-postası olduğu bildirildi.

Raporda, Rusya'nın spam e-postaların çoğunun kaynak ülkesi olma özelliğini hala koruduğu, dünya genelinde spam e-postaların yüzde 11'inin Rusya, yüzde 8'inin Türkiye ve yüzde 7,1'inin ise ABD kökenli olduğu belirtildi.

Çevrimiçi oyunlar ve sanal topluluklar rağbet gördükçe, bu tür oyun ve toplulukların sanal dünyadaki suç işleyenler için cazip birer hedef haline geldiği ifade edilen raporda, finans kuruluşlarının, internet dolandırıcılarının ilk 20 hedefinin 18'ini oluşturmaya devam ettiği belirtildi.

Güvenli sanallaştırmanın öneminin arttığına işaret edilen raporda, sanallaştırmayla bağlantılı olan güvenlik açıklarının sayısının 2006 yılından bu yana 3 kat arttığı, sanal ortamlar yaygınlaştıkça bu sayının artmaya devam edecek gibi göründüğü ifade edildi.

IBM X-Force Operasyon Müdürü Kris Lamb, yaptığı değerlendirmede, bu yılın ilk yarısındaki en önemli sorunun, güvenlik açıklarında görülen artış olduğunu vurgulayarak, bir güvenlik açığının ortaya çıkarılması ile bu açığın kötüye kullanılması arasındaki sürenin ciddi ölçüde kısaldığını ve genel anlamda güvenlik açıklarının çoğaldığını belirtti.

Etiketler: internet, güvenlik, istatistikler, rapor, ibm, iss, security, açıklar, tarayıcı, sıfır gün atakları, saldırıları, sistem, veritabanı, web sunucusu, eklenti, araç, istenmeyen, spam, e-posta, e-mail, mail, posta, güvenlik açıkları, url, sanallaştırma, exploit

Yazının devamı..

DNS Ayarları ve Yasaklı Sitelere Erişim..

11 Ağustos 2008

DNS Ayarları
İşte Yasaklı Sitelere Erişim Yöntemleri
YouTube gibi yasaklı sitelere erişmenin birçok yöntemi var. Bu yöntemleri 5 başlık altında toplayabiliriz:
1- Farklı DNS IP adresleri kullanmak:
Root DNS'ler: 4.2.2.1, 4.2.2.2, 4.2.2.3, 4.2.2.4, 4.2.2.5, 4.2.2.6
Google DNS: 8.8.8.8 ve 8.8.4.4
Open DNS: 208.67.222.222 ve 208.67.220.220
2- Tünel (web proxy) sitelerini kullanmak (ktunnel.com, vtunnel.com, beatfiltering.com, anonymouse.org gibi)
3- Yurtdışındaki proxy (vekil) sunucuları kullanmak: Bunun için tarayıcınıza proxy sunucunun IP adresi ve portunu girerek proxy ayarı yapmanız gerekir. Internet Explorer için ->Bağlantılar->Yerel Ağ Ayarları->Proxy Sunucu)
4- Tünel veya Proxy Programları kullanmak (ultrasurf, tor, vidalia gibi)
5- Windows'daki Hosts (C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts) dosyasına yasaklı sitelerin IP adreslerini direk yazarak DNS sorgulamayı devre dışı bırakmak. Aslında en sağlam ve en hızlı yöntem bu, ancak sitelerin IP adresleri değişirse, hosts dosyasını da güncellemek gerekir ki bu da tek dezavantajıdır. hosts dosyasına yazacağınız IP'leri nslookup komutuyla örneğin 4.2.2.1'den sorgulayarak öğrenebilirsiniz.

Serdar Kocaoğlu
MCSE:S
11.08.2008

İlgili yazılar:
Google'dan DNS Hizmeti
Yasaklanan sitelere girmek suç mu?
DNS Ayarlarına Dikkat!
YouTube Yasağına Çözüm Bulundu
Blogger Yasağı ve Bloglara Erişim Yöntemi
İnternette Büyük DNS Açığı Giderildi
Kablosuz İnternet Hizmeti Vermek
dns ayarları 2014 dns ayarı nasıl yapılır dns ayarı nedir hangi dns kullanılmalı youtube giriş, twitter, erişim, yasak, ayar, dns, adsl modem dns ayarları, proxy ayarı, IP adresleri, 8.8.8.8 8.8.4.4 tünel siteleri, yasaklı siteler, windows system32 etc hosts dosyası, opendns, google dns, yasaklı sitelere giriş, vpn, xp, vista, windows 7 8 8.1 dns ayarları, dns portu, udp 53, ultrasurf, tor, vidalia

Yazının devamı..

Alexa Trafik İstatistikleri

08 Ağustos 2008

Alexa İstatistikleri ne derece doğru?

alexa iconWeb ve blog sitelerinin tasarımcıları, yöneticileri veya sahiplerinin sıkça başvurduğu ve önemli bir gösterge olarak baz alınan Alexa trafik istatistikleri acaba doğru mudur, doğruysa ne kadar doğrudur? Bu ölçümler neye göre, nasıl yapılmaktadır? Herkes Alexa'nın toolbarını yüklemediğine göre, hatta çoğu insanın haberdar bile olmadığı böyle bir araç çubuğuna mı güvenilmektedir? yoksa Google Pagerank, backlink sayısı, sayfa sayıları vs. dikkate alınarak tahmini bir değer mi ortaya çıkarılmaktadır?

Günde ortalama 200-300 ziyaretçisi olan web siteleri ilk 1 milyona giremezken nasıl oluyor da günde 50-60 ziyaretçisi olan basit ve içeriksiz sıradan bir blog ilk 500.000'lerde yer buluyor? Tamam, şu an benim de kullandığım bu bloglar, bütün web 2.0 özelliklerini destekliyor, görsel ve teknik açıdan harika siteler ama trafiği olmadığı halde varmış gibi görünmesi de hiç adil olmuyor..

Serdar Kocaoğlu

keywords: alexa, toolbar, blog, site, istatistik, ziyaretçi, sayısı, trafik, google, pagerank

Yazının devamı..

Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?

04 Ağustos 2008

Bilgisayarların Yavaşlama Nedenleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıradan bilgisayar kullanıcılarının ortak şikayeti bilgisayarlarının çok yavaşlamasıdır. Bu şikayetlerin aslında bilinçsiz kullanımdan kaynaklanan bazı nedenleri vardır. Bu yazıda bilgisayar performansının nasıl iyileştirilebileceğinden ve nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsetmek istiyorum. Tabi bu arada bilgisayar deyince Windows İşletim Sistemi (2000, XP, Vista) yüklü klasik bir pc kastettiğimi de belirteyim. Linuxcular zaten kendi başının çaresine bakmak zorunda olan insanlardır :)

1) Windows gelişmiş özelliklerde bulunan performans ayarlarında en iyi görünüm değil, en iyi performans seçeneği seçilmelidir. Bu ayar görsellikten biraz fedakarlık gerektirir ama emin olun makinenizi çok rahatlatacaktır.

2) Masaüstü arkaplanına büyük resimler, slaytlar vs. koymayın, mümkünse düz bir renk seçin olsun bitsin. Zaten kimsenin masaüstündeki resme baktığı yoktur, yani gereksizdir.

3) İşletim sisteminin bulunduğu disk bölümünü (ki bu genelde windowsu kuran kişi tarafından C:\ olarak belirlenir) mümkün olduğu kadar küçük tutarak, doldurmamaya özen gösterin. Örneğin windowsun ilk kurulum aşamasında formatlama yapılırken C:\ için 10GB-20GB aralığında bir boyut yeterlidir. Harddiskin geri kalanı da ihtiyaca göre D:\ E:\ diye bölünebilir. Dosya sistemi olarak da NTFS seçilmelidir.

Ayrıca Belgelerim, müzik, film gibi çok yer kaplayan doküman ve ıvır zıvır dosyaların tamamı hem güvenlik hem de performans açısından C:'de değil, D: gibi bir disk bölümünde saklanmalıdır. Bu tedbir, hem C'nin şişmesini engelleyerek performansı arttırır hem de format atılması gerektiğinde dosyalarınızın silinmesini önler.

4) Bir diğer mesele de;
- çok sayıda ve gereksiz program kurulması,
- kurulan gereksiz programların kaldırılmaması,
- kaldırılsa bile kayıt defterindeki (registry) artıklarının temizlenmemesidir.
Bir sistemin kararlılığını en çok bozan şey program eklenip kaldırılmasıdır.

5) Geçici dosyaların sık sık boşaltılması sistem hızınıza önemli katkı sağlayabilir. Örneğin C:\windows\temp, C:\windows\prefetch klasörleri boşaltılabilir. Temporary Internet Files, History, Cookies gibi internet tarayıcı dosyaları da sık sık boşaltılmalıdır. Bu işlerin tamamını tek bir tıkla yapan bir çok yazılım piyasada mevcut. Örneğin CCleaner tavsiye ederim. Hem gereksiz geçici dosyaları silip hem de Kayıt Defterinizi (Registry) sık sık düzenleyebilirsiniz. Ayrıca program kaldırma işlemini de geride artık bırakmaksızın bu tür programlarla yapabilirsiniz.

6) Diğer bir husus da programların ayarlarının mutlaka yapılmasıdır. Genelde standart kullanıcılar, programları standart haliyle yani varsayılan ayarları ile kurarlar. Tabi böyle olunca da bir çok ücretsiz gibi görünen yazılımlar yanlarında arama çubukları gibi eşantiyon ajan programcıklarla gelirler. Bazı programlar hiç gerekmediği halde kendilerini başlangıçta, sistem açılışında çalıştırırlar. Örneğin Adobe Reader neden açılışta çalışsın ki? Belki günde 1-2 pdf dosyası açacaksınız belki de hiç açmayacaksınız ama adobe reader başlangıçta çalışmış ve RAM'inizi tüketmektedir. Bu tür programların ayarlarının yapılması, kurulum sırasında Google Toolbar kurayım mı gibi sorularına da hayır cevabı verilmesi faydalıdır.

7) Gereksiz servislerin (Yönetimsel Araçlar - Hizmetler'de) durdurulmasını tavsiye ederim. Örneğin "kablosuz ağ yapılandırma" adlı otomatik çalışan bir servis vardır ve bilgisayarınızda kablosuz ağ kartı yoksa ya da var da kullanmıyorsanız bu servis boşuna çalışıyor demektir. Bunun gibi hizmetlerin durdurulması da hem güvenlik hem de performans artışı sağlar.

Serdar Kocaoğlu
MCSE:S
04.08.2008

İlgili Yazılar:
Windows 7 hakkında..
Microsoft'un Windows Vista Fiyaskosu
Windows Sunucularda Güvenlik ve Performans

bilgisayar, pc, windows, xp, windows vista, windows 7, sistem, performansı, arttırmak, hızlandırmak, nasıl, arttırılır, hızlandırılır, kayıt defteri, registry, bilgisayarımı nasıl hızlandırırım, windowsu hızlandırmak, yavaşlık, işletim sistemi, servis, hizmet, ccleaner, program, dosya sistemi, fat, ntfs, hard disk, ram, temp, silmek, formatlamak, boşaltmak, belgelerim, klasörü, taşımak, sistem hızı, gereksiz dosyaları temizlemek için program

Yazının devamı..

YUKARI