Blogunuza Arama Motoru Ekleyin..

24 Aralık 2008

Blogunuza (blogger) site içi arama fonksiyonu eklemek için aşağıdaki kodu, HTML/Javascript Gadgeti olarak eklemeniz yeterli..

<form id="searchThis" action="/search" style="display:inline;" method="get"><input id="searchBox" name="q" type="text"/> <input id="searchButton" value="Ara" type="submit"/></form>
Blogumus Flash Animasyonlu Etiket Bulutu
Blogunuza Türkçe Son Yorumlar Aracı Ekleyin..
blog, blogger, blogspot, bloglar için arama, eklentisi, bileşeni, aracı, gadget, search, arama çubuğu, arama formu, ara

Blogger için Türkçe "Son Yorumlar" eklentisi

20 Aralık 2008

Blogger (blogspot) blogunuza Türkçe "Son Yorumlar" eklentisi eklemek için blogunuzun yönetim panelindeki Yerleşim sayfasından yeni Gadget ekleyin. HTML/Javascript gadgetı seçerek aşağıdaki kodu gadgeta kopyalayın. Başlık olarak Son Yorumlar yazabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, koddaki kırmızıyla gösterdiğim adresin yerine kendi blogunuzun adresini yazmanız. Örneğin abc.blogspot.com veya abc.com gibi..

<script style="text/javascript" src="http://skocaoglu.bedavahosting.net/yorum.js"></script>
<script style="text/javascript">var a_rc=5;var m_rc=false;var n_rc=true;var o_rc=150;</script> <script src="http://www.serdarkocaoglu.com.tr/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=showrecentcomments"></script>

Not: Bu kodlar son 5 yorumu gösterir, bu sayıyı değiştirmek isterseniz "var a_rc=5" kısmındaki 5'i değiştirebilirsiniz. Örneğin a_rc=10 yaparsanız son 10 yorum gösterilir.
Ayrıca "var o_rc=150" ifadesindeki 150, yorumdan gösterilecek karakter sayısıdır. Bunu da istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz..

Serdar Kocaoğlu
20.12.2008

Diğer Blog Araçları:
Blogunuza Arama Motoru Ekleyin..
Blogumus Flash Animasyonlu Etiket Bulutu
blog, blogger, blogspot, için, türkçe son yorumlar aracı, son yorumlar eklentisi, bileşeni, aracı, gadget, last comments gadget

e-Devlet Kapısı Açıldı..

19 Aralık 2008

Uzun süredir düşünülen e-devlet kapısı web sitesinin yapımı tamamlanarak açılışı yapıldı.

Siteye bakınca ilk tesbitim Singapur e-devlet sitesinden esinlendiği oldu. Bu konuda dünyada çok ileri bir seviyede olan Singapur'un örnek alınması iyi olmuş.

Sitenin temel amacı, bir vatandaşın doğumundan ölümüne kadar devletten alabileceği hizmetlerin tamamının tek bir portal üzerinden sunulması. Yani vatandaşın devletle bir işi varsa, ilk yapacağı şey bu siteye girmek ve ihtiyacına yönelik hizmeti bulmak. Site aslında kurumların verdiği web hizmetlerinin bir indeksi, fihristi şeklinde tasarlanmış.

Çok daha önce yapılması gereken bu sitenin, biraz geç de olsa açılmış olması güzel bir gelişme.

Vatana, millete hayırlı ve faydalı olması temennisiyle..

https://www.turkiye.gov.tr/

Serdar Kocaoğlu
19.12.2008

e-devlet, web portalı, edevlet kapısı, vatandaş, devlet, hizmet, web sitesi

İşte Türkiye'de en çok aranan kelimeler

11 Aralık 2008

Google, Türkiye'de 2008 yılının en çok aranan terimlerini açıkladı:

1- facebook
2- oyun
3- mynet
4- youtube
5- oyunlar
6- msn
7- indir
8- tv
9- hürriyet
10- haber

En hızlı yükselen aramalar; "hi5, facebook, key, netlog, sahibinden, dizi, kurtlar vadisi, kpss, oyunlar 1, vatan" kelimeleri oldu.

Ekonomide; "iş, kariyer, kredi, altın, para, finans, euro, borç, dolar, banka" en çok aranan kelimeler oldu.

Yükselen Trend Blogçuluk ve Blog Kültürü Üzerine..

04 Aralık 2008

Bazen aklıma esiyor, bloglara takılıyorum, bir blogdan diğerine atlıyorum. Bu insanlar neden bahsediyor diye merak ediyorum, okuyorum. Yeni bir akım bu blogçuluk. Akım ya da kültür demek doğru olur mu bilmiyorum. Sosyologların, psikologların hatta edebiyatçıların incelemesi gereken bir konu. Ama en azından yükselen bir trend olduğu bir gerçek. İnternet tarihi açısından bakılacak olursa, eski forumcuların blogcu olduğunu, dolayısıyla forumların yerini blogların aldığını söyleyebilirim. Bir zamanlar forumlarda soru soranlar, cevap yazanlar şimdilerde kendi bloglarında yazıyorlar.

Bir kaç dakika içinde oluşturulan bu bloglar yeni yeni genç yetenekler doğuruyor. Kimi bilgisini, tecrübesini paylaşıyor, kimi yaşadıklarını anlatıyor. Bu demokratik ortam içinde herkesin kendi fikrini yazması da güzel. Ne olursa olsun, okuyan, düşünen, fikir üreten ve yazan insanlar lazım bize. Bazen de mizah yönü gerçekten gelişmiş arkadaşlara rastlıyorum, güldürmeyi iyi biliyorlar..

Yazının devamı..

3G ihalesi yapıldı? 3G neler getirecek?

01 Aralık 2008

3G Nedir?

GPRS gibi, 3G de (veya 3N, üçüncü nesil kablosuz teknoloji) bir kablosuz iletişim hizmetidir ve cep telefonunuz, cep bilgisayarınız, tablet PC'niz veya dizüstü bilgisayarınız üzerinden Internet'e her zaman açık bir bağlantı sağlar.
3G teknolojisi, daha yüksek güvenilirlik ve kalite, daha hızlı veri iletimi ve daha fazla bant genişliği vadetmektedir (multimedya uygulamaları gönderme olanağı dahil). 384 kbps'ye ulaşabilen veri iletim hızları ile standart çevirmeli bağlantıya göre 7 kat daha hızlıdır.

3G bilindiği üzere üçüncü nesil kablosuz teknoloji anlamına geliyor. Gprs'in bir adım sonrası olarak da tanımlanan 3G ile cep telefonlarından, cep bilgisayarlarından ve diz üstü bilgisayarlardan kesintisiz olarak sürekli bir bağlantı sağlanıyor. Bu da bize tv izlemek ve anında görüntülü görüşme yapmak gibi birçok olanaklar sunuyor.
Şuan için Türkiye'de 2 Milyon kişide 3G alt yapısına sahip cep telefonu mevcut.

Yeni Nesil Teknoloji hayatımıza ne gibi yenilikler getirecek?

Yazının devamı..

ADSL için sabit telefon ücreti kalkıyor

27 Kasım 2008

ADSL abonesi olmak için telefon hattı alma zorunluluğu kaldırılıyor.

Türk Telekom, abonelerinden gelen şikayetleri dikkate aldığını ve yakın bir tarihte sadece ADSL hizmeti almak isteyen kullanıcılardan sabit telefon hattı yükünün kaldırılacağını açıkladı.

ADSL abonesi olmak için öncelikle telefon hattına sahip olma koşulunun kaldırılması için çalışmalara başladıklarını belirten Paul Doany, “Çıplak ADSL” projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi. İnternet hizmeti üzerindeki vergilerin indirilmesiyle birlikte alternatif ISP’lere (Internet Service Provider / Internet Servis Sağlayıcısı) yönelik fiyat avantajları sunacaklarını söyleyen Doany, bunun için fiyatların belirlenmesini beklediklerini ifade etti.

Doany, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) fiyatların belirlenmesi üzerinde çalıştığını, önümüzdeki yıl içinde “Çıplak ADSL” uygulaması üzerinde konuşmaya başlayacaklarını söyledi. Fiziksel hat maliyetinin çıkarılması gerektiğini ifade eden Doany, BTK’nın belirleyeceği fiyat belli olduktan sonra hizmetin ücretlendirmesini yapacaklarını belirtti.

Doany ayrıca, sabit telefonda hatlarında rekabet piyasasının UMTH (Uzak Mesafe Telefon Hizmeti) lisansları ile çoktan başlamış olduğunu, ödemede güçlük çeken 1.5 milyon civarındaki abone için özel tarifeler sunacaklarının da haberini verdi.

Bilgisayar Güvenliği Anket Sonuçları

25 Kasım 2008

Türkiye'de bilgisayar ve internet güvenliği hakkındaki farkındalık seviyesini anlamak için yaptığım anketin sonuçları aşağıdadır. Anket 40 gün boyunca bu sitede yayınlandı ve toplam 227 oy kullanıldı. Oy sayısı çok yüksek olmasa da sonuçların ülkemizdeki genel durumu temsil ettiğini düşünüyorum.

Bilgisayar ve internet güvenliği için ne tür programlar kullanıyorsunuz?

Kullanılan oy sayısı: 227

antivirüs+antispyware+firewall : 68 (29%)
antivirüs+antispyware : 20 (8%)
antivirüs+firewall : 28 (12%)
antispyware+firewall : 2 (0%)
sadece antivirüs (virüs koruması) : 61 (26%)
sadece firewall (güvenlik duvarı) : 4 (1%)
sadece antispyware (casus/kötü amaçlı yazılım koruması) : 4 (1%)
hiçbirini kullanmıyorum : 23 (10%)
bilgim yok : 17 (7%)


Diğer Anketler:
Bilişim Güvenliği Anketi
TC Kimlik numaralarının yayınlanması hakkında anket sonuçları

Microsoft'tan Ücretsiz Antivirüs Programı

19 Kasım 2008

Dünyanın bir numaralı yazılım şirketi Microsoft, PC'leri virüslerden koruma programını gelecek yıldan itibaren kullanıcılara ücretsiz verecek.

Güvenlik yazılım firmalarının canını epey sıkacak bu kararla, merkezi Washington eyaletinin Redmond kentinde bulunan Microsoft, kod adı Morro olan güvenlik yazılımını gelecek yılın ikinci yarısından itibaren kullanıcıların ücretsiz indirmelerine izin verecek.

Morro adlı güvenlik yazılımı, Microsoft'un 30 Haziranda satışına son vereceği, 49,95 dolara sattığı Windows Live OneCare adlı güvenlik yazılımının yerini alacak.

Microsoft'un ücretsiz güvenlik yazılımı sunmasının Symantec, McAfee gibi bağımsız virüs programı üreticileri açısından önemli bir pazar sorunu oluşturması bekleniyor.
AA
İlgili Yazılar:
Microsoft'tan Conficker Uyarısı
Windows 7'nin betası yayınlandı..
Microsoft, Google ve Yahoo'dan İnternet Kısıtlamalarına Karşı İşbirliği
Virus Remover 2008 Nasıl Kaldırılır?
Microsoft'un Windows Vista Fiyaskosu

Türkiye'de İnternet Kullanımı ve Zararları

18 Kasım 2008

Artık bir internet nesli yetişti ve MSN kullanımında dünya 2.siyiz. MSN açık değilse çocuklar huzursuz oluyor..

Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün (SAGEM) yaptığı araştırmalar, internetin eğer dikkatli olunmazsa başta çocuklar olmak üzere tüm aileye zarar verdiğini ortaya koydu.

SAGEM tarafından yapılan "İnternet Kullanımı ve Aile Araştırması"nı Yardımcı Doç. Dr. Abdullah Kuzu başkanlığındaki bilim adamları hazırladı. Araştırma 18 yaş altı çocuklar merkezli olarak yapıldı. 26 ilde ve toplam 2 bin hanede yapılan araştırmada anket yöntemi kullanıldı. Raporlaştırılan araştırmaya göre Türkiye'de artık bir "internet nesli" var. İnternet ise adeta çekirdek ailenin bir üyesi haline geldi.

Yazının devamı..

Elektronik Haberleşme Kanunu yürürlüğe girdi

12 Kasım 2008

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu, Cumhurbaşkanı tarafından 10.11.2008 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girdi.

2005 yılından beri hazırlanmakta olan ve ağustos başında TBMM'den geçtiği halde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilen kanun taslağı, bu sefer hem TBMM'den, hem de Cumhurbaşkanı onayından yıldırım hızıyla geçti ve aynı gün Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanarak 5809 sayı ile kanunlaşmış oldu.

Kanun bu haliyle sektörün uzmanlarını tam olarak memnun etmese de, 1920'lerden kalma 406 sayılı kanuna ve sonrasında 4502 sayılı kanuna yapılan yamalarla idare edilen telekomünikasyon sektörüne bir bütünlük getireceği için heyecanla bekleniyordu.

Kanunla getirilen değişiklikler:

Yazının devamı..

Film Tanıtımı: Wall.E

08 Kasım 2008

wall-e film afişi
Wall.E (Bir çöp toplama robotu)

Kategori: Animasyon, Macera, Komedi, Çocuk, Aile, Bilim-Kurgu

Wall-E (voli) çocuğunuzla birlikte rahatça izleyebileceğiniz, çok eğlenceli, sürükleyici, harika bir animasyon filmi. Konusunu anlatmak istemiyorum ama genel olarak şu bilgileri verebilirim:

Yazının devamı..

Kış Lastiği Kullanın!

03 Kasım 2008

kış lastiği kullanımı

Kar bastırmadan herkesi bu konuda uyarmak istiyorum: "Kış lastiği kullanmayı ihmal etmeyin!"
Peki kış lastiği neden bu kadar önemli?
Kış lastiğinin önemini geçen kış, yollarda arabayla kayak yapana kadar ben de bilmiyordum.

Yazının devamı..

Microsoft, Google ve Yahoo'dan İnternet Kısıtlamalarına Karşı İşbirliği

31 Ekim 2008

microsoft, yahoo, google işbirliği

Teknoloji ve İnternet’in üç büyükleri, devletlerin internet kullanıcılarının haklarını sınırlandırıcı taleplerine karşı güç birliğine gidiyor.

Bilişim dünyasının üç devi, küresel olarak artan devlet baskılarına karşı internet kullanıcılarının haklarını korumak ve internetin özgür sesinin kısıtlanmasını engellemek amacıyla birlik oluşturuyorlar. Birliğin amacı dünya genelinde ifade özgürlüğü ve mahremiyetin sınırlandırıldığı ülkelerde devlet baskılarına karşı direnişi örgütlemek.

Yazının devamı..

Blogger Yasağı ve Bloglara Erişim Yöntemi

25 Ekim 2008

Malum dün blogger.com'a (yani bütün blogger, blogspot bloglarına) erişim yasaklandı. Şu an okumakta olduğunuz bu blog da blogger hizmetiyle size ulaşmaktadır. Alan adım (domain) farklı olmasına rağmen yine de yasaktan nasibimi aldım, site içeriğinde bloggerdan gelen resimler, ikonlar, bloggerın sağladığı yorum gibi servisler şu an çalışmıyor.

bloggerHal böyle olunca, ben de okuyucularıma yasaklanan sitelere nasıl erişilir anlatayım dedim.

Bunun için birden fazla yöntem var ama kestirmeden en pratik olanını söyleyeyim. Bu yöntemlerden şu an benim de kullanmakta olduğum UltraSurf çözümünü tavsiye ederim. DNS ayarlarıyla, proxy ayarlarıyla, tünel siteleriyle falan hiç uğraşmayın. UltraSurf programını 1 dakikada indirip çalıştırın ve bağlanın..
İşte linki:
http://www.ultrareach.net/downloads/ultrasurf/u.zip

İlgili Yazılar:
Blogger Erişim Sorunu ve Çözümü
DNS Ayarları ve Yasaklanan Sitelere Erişim..
Google'dan DNS Hizmeti
Serdar Kocaoğlu
25.10.2008

etiketler: dns, yasak, blog, blogger, blogspot yasağı, çözüm, ultrasurf, erişmek, aşmak, girmek, delmek, yasaklanan sitelere erişim, dns ayarı, ayarları, proxy, tünel siteleri

Klavyeden şifre çalınabiliyor..

renkli klavye

İsviçreli güvenlik uzmanlarının yaptığı araştırma sonucunda, bilgisayar klavyelerinden bilgi çalınmasının mümkün olduğu ortaya çıktı.

Klavyedeki tuşların yaydığı elektromanyetik dalgaları inceleyen uzmanlar, bir bilgisayara bağlı klavyeden tuşlanan harfleri başka bir bilgisayarda görüntülemeyi başardı.

Bankacılık, mailler, yazışmalar ya da internet üzerinden alışveriş gibi onlarca işlemde şifre ve parolalar sık sık kullanıldığı için şifre güvenliği bu yöntemle önemli ölçüde tehlike altına giriyor.

Uzmanlar deney için 11 farklı model klavye ve anten kullandı.

Klavye tuşlarını kullanarak ekrana "Kimseye güvenme" yazıldı. Anten yardımıyla da, tuşların yaydığı elektromanyetik dalgalar tespit edildi. Böylece ilk bilgisayardaki yazı bir başka bilgisayarın ekranında görüntülendi.

Aynı deney başka bir odadaki bilgisayarla da tekrarlandı. 20 metre mesafeden bile sinyallerin tespit edilebildiği belirlendi. Yöntem laptop klavyelerinde de işe yaradı.


Kaynak: www.tubiderbd.com

etiketler: klavye, bilgisayar, şifre, bilgi, güvenlik, tuş, elektromanyetik, dalga, bankacılık, keyboard

İnternetin Faydaları

24 Ekim 2008

Genelde tehlikelerinden ve zararlarından bahsedilir ama ben bu defa internetin faydalarından söz etmek istiyorum.

Yeni başlayanlar veya "internet ne işe yarar ki" diyenler için internetin faydaları:
internetin faydaları

1) İnternet devasa bir kütüphanedir: Akla gelen her konuda araştırma yapabilir, kaynaklar, kitaplar, makaleler, yorumlar bulunabilir.

2) İnternet bir iletişim aracıdır: Dünyanın diğer ucundakilerle bile görüntülü, yazılı veya sesli iletişim kurulabilir. Buna en basit örnek, messenger (msn, icq vb.) programlardır.

Yazının devamı..

Windows Server 2003'e Uzak Masaüstü ile konsol bağlantısı nasıl yapılır?

14 Ekim 2008

Bir Windows XP veya Vista makineye uzak masaüstü yaparsanız, her zaman konsol oturumu (console session) açarsınız çünkü bu, istemci işletim sistemleri (Windows XP, Vista) için varsayılan bir ayardır. Ancak bir Windows Server 2003 makineye uzak masaüstü yaptığınızda, sistem yeni bir oturum açar ve aynı kullanıcı adıyla oturum açmanıza rağmen masaüstünü, çalışan uygulamaları veya açık pencereleri asıl oturumdaki gibi göremezsiniz.

Yazının devamı..

İnternet Bankacılığı Kullanımı ve Güvenliği

internet bankacılığı

Türkiye'de İnternet Bankacılığı kullanımı her ne kadar artış gösteriyor olsa da, olması gerekenin çok altında olduğu kesin. Hala banka şubelerinde fatura ödemek veya eft yapmak için kuyruğa girenlerin çokluğu beni bu yazıyı yazmaya sevkediyor.

Maalesef insanımız gerek bilgi yetersizliğinden, gerekse de internete duyduğu güvensizlikten dolayı internetten ve sanal banka gibi internetin sağladığı kolaylıklardan yeterince yararlanamıyor.

Yazının devamı..

Virus Remover 2008 Nasıl Kaldırılır?

07 Ekim 2008

Bu yazıda, son zamanlarda çok kişinin canını yakan Virus Remover 2008 adlı Antivirüs görünümlü kötü amaçlı yazılım (malware-spyware) ve nasıl kaldırılabileceği anlatılacaktır.

Virus Remover 2008 nedir?

Bu program, Virus Remover2008 veya VirusRemover2008 şeklinde yazılışlarını da görebileceğiniz yeni çıkan, sahte ve dolandırıcı bir antivirüs yazılımıdır. Bu yazılım çeşitli video codecleriyle de bilgisayarınıza siz farkında olmadan kurulabilmektedir.

Program sisteminize girer girmez otomatik olarak sisteminizi taramaya başlar ve sahte raporlar üretir. Sözüm ona bulduğu virüsleri temizlemek için programın full sürümünü satın almanızı ister. Full versiyonu satın alırsanız, virüslerden kurtuldum, rahatladım zannederken, sisteminizi daha çok virüs ve zararlı yazılımla doldurmak gibi bir yeteneği de mevcut. Tabi iş bununla da kalmaz, her türlü kişisel ve kredi kartı bilgilerinizi da ele geçirir.

Yazının devamı..

TC Kimlik numaralarının yayınlanması hakkındaki anketin sonuçları

03 Ekim 2008

Ağustos ve Eylül aylarında 2 ay süreyle bu sitede düzenlediğim anketin sonuçları aşağıdaki gibidir. Tüm katılımcılara teşekkür eder, sonuçları ilgili ve yetkililerin dikkatine sunarım..

Serdar Kocaoğlu
03.10.2008

ANKET:
Vatandaşların TC Kimlik Numaralarının, bazı kamu web sitelerinde yayınlanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Faydalı olduğu için yayınlanmalı": 9 oy - %5,0

"Gereksiz, yayınlanmamalı": 22 oy - %12,2

"Tehlikeli ama yayınlanmalı": 7 oy - %3,9

"Kesinlikle yayınlanmamalı": 117 oy - %65,0

"Tehlikeli olsa yayınlamazlar herhalde": 17 oy - %9,4

"Fikrim yok.." : 8 oy - %4,4

Kullanılan toplam oy sayısı: 180

İlgili Yazılar:
TC Kimlik Numaralarının İnternette Yayınlanması Çok Sakıncalı!
Bilişim Güvenliği Anketi
Bilgisayar Güvenliği Anketi

Program Tanıtımı: TeamViewer

28 Eylül 2008

TeamViewer ile Uzak Masaüstü Yapmak

Bu programa aylar önce bir yerde rastlayınca ilgimi çekmiş ve denenecek programlar arasına kaydetmiştim ama bikaç gün öncesine kadar denememiştim ve denemediğime pişman oldum. Gerçekten çok kullanışlı ve faydalı bir program olduğunu test ederek gördüm ve paylaşmak istedim.

TeamViewer
TeamViewer isimli bu programla dünyanın neresinde olursa olsun, internete bağlı herhangi bir bilgisayara direk uzak masaüstü yapılabiliyor ve kurulum da gerektirmiyor.

Yazının devamı..

Dünyada ve Türkiye'de İnternet Kullanımı

21 Eylül 2008

Dünyada 16'ncı sıradayız!

İnternet pazarlama alanında faaliyet gösteren bir firmanın hazırladığı 'Dünya ve Türkiye İnternet Raporu 2007' raporuna göre, Türkiye, etkin internet kullanıcı sayısı açısından dünya sıralamasında 16. sırada yer alıyor.

'İnternet Kullanıcı Adedine Göre Tüm Dünya Performansı'nın sıralandığı rapora göre, dünyada nüfusun yüzde 16.9'u, yani 1 milyar 114 milyon 275 bin kişi internet kullanıyor.

İnternet kullanımının son bir yılda yüzde 208 arttığı dünyada internet kullanıcılarının yüzde 35.8'i Asya'da (398.7 milyon kişi), yüzde 28.3'ü Avrupa'da (314.8 milyon kişi),

Yazının devamı..

Türkiye'nin En Büyük Siteleri

19 Eylül 2008

En son Alexa trafik istatistiklerine göre Türkiye'den en çok girilen 50 web sitesi:

1. Google Türkiye - google.com.tr
2. Facebook - facebook.com
3. Google - google.com
4. Windows Live - live.com
5. Milliyet - milliyet.com.tr
6. Hurriyet - hurriyet.com.tr
7. Mynet - mynet.com
8. Yahoo! - yahoo.com
9. Blogger - blogger.com
10. RapidShare - rapidshare.com
11. YouTube - youtube.com
12. Microsoft Network (MSN) - msn.com
13. ImageShack - imageshack.us
14. Ekolay.net
15. wikipedia.org

Yazının devamı..

Dünyanın En Büyük Siteleri

En son Alexa trafik istatistiklerine göre dünyanın en büyük, yani en çok girilen 25 web sitesi:

1. Yahoo! - www.yahoo.com
2. Google - www.google.com
3. YouTube - www.youtube.com
4. Windows Live - www.live.com
5. Facebook - www.facebook.com
6. Microsoft Network (MSN) - www.msn.com
7. Myspace - www.myspace.com
8. Wikipedia - www.wikipedia.org
9. Blogger - www.blogger.com
10. Yahoo! Japonya - www.yahoo.co.jp
11. Baidu.com - www.baidu.com
12. RapidShare - www.rapidshare.com
13. Microsoft - www.microsoft.com
14. Google Hindistan - www.google.co.in
15. Google Almanya - www.google.de
16. Hi5 - www.hi5.com
17. QQ.COM - www.qq.com
18. EBay - www.ebay.com
19. Orkut Brezilya - www.orkut.com.br
20. Google Fransa - www.google.fr
21. AOL - www.aol.com
22. Почта@Mail.ru - www.mail.ru
23. 新浪新闻中心 - www.sina.com.cn
24. FC2 - www.fc2.com
25. Google İngiltere - www.google.co.uk

19 Eylül 2008



keywords: dünyanın, en, büyük, en çok hit alan, girilen, web, sitesi, siteleri, alexa, trafik, verileri, istatistikleri, google, yahoo, msn, youtube, facebook, live, microsoft, myspace, blogger, wikipedia, baidu, rapidshare, hi5, qq, ebay, orkut, aol, sina

En iyi web tarayıcısı (browser) hangisi?

16 Eylül 2008

Internet Explorer Mozilla Firefox Opera


Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Chrome ..
En iyi web tarayıcısı (web browser) hangisi?


Tarayıcı konusunun uzmanı değilim, programcı da değilim ama Google yeni web tarayıcısı Chrome'u halka arz edince, bu konu hakkında yazasım geldi. Sıradan bir kullanıcı olarak kendi tesbitlerimi paylaşmak istiyorum..

İnternetin ilk zamanlarında çoğunuz hatırlarsınız, Netscape Navigator diye bir tarayıcınetscapenetscape navigator vardı bilgisayarlarda. Internet Explorer o zaman da vardı ve hazır kurulu olmasına rağmen herkes internete Netscape ile girerdi. Sonraları her nasılsa unutulup gitti. Microsoft Windows'un piyasayı iyice ele geçirmesiyle Internet Explorer (IE) bu pastadan da en büyük payı kaptı. IE'den sonra en yaygın kullanılan browser Mozilla Firefox oldu. Bunun sebebi ise bu tarayıcının Linux işletim sisteminin varsayılan tarayıcısı olmasıydı. Yani tarayıcılar arasındaki rekabet de işletim sistemleri arasındaki rekabetin bir parçası olarak gelişti. Firefox, Linuxcuların en sevdiği tarayıcı olma özelliğini devam ettirirken, apache, php, mysql geleneğinin bir parçası olmaya devam ediyor. Php kod yazan webmasterlar veya linux kullananlar asla Firefoxtan taviz vermezler..

Yazının devamı..

Çocuklar için İnternet Kullanımı Sözleşmesi

05 Eylül 2008

internet, bilgisayar ve çocuk

Çocuklarımızı internetten korumak için onlarla aşağıdaki gibi bir sözleşme yapalım:

Bilgisayar ve interneti kullanmak istiyorum ve interneti kullanırken uymam gereken bazı kurallar olduğunu biliyorum:

1) Anne ve babamın benim güvenliğimi ve sağlığımı düşündüklerini biliyorum. Bu yüzden, bilgisayar ve internet konusundaki kurallara uymam konusunda ailemle işbirliği içinde olacağım. İnternetle ilgili yapmamı istemedikleri bir şey olduğunda onların sözünü dinleyeceğim.

2) Adımı, adresimi, telefon numaramı, okulumu, ailemin adını, adresini, telefon numarasını ya da başkalarının beni bulmasını kolaylaştıran herhangi bir bilgiyi, (tuttuğum takım, gittiğim yerler vb.) internette tanıştığım kimseye vermeyeceğim.

3) Aileme sormadan internet aracılığıyla hiçbir şey satın almayacağım ve hiçbir kredi kartı numarası vermeyeceğim.

4) Ailemle konuşmadan internet aracılığıyla sorulan sorulara cevap vermeyeceğim. Hiçbir form doldurmayacağım ya da hiçbir yarışmaya katılmayacağım.

5) Bazı insanların kötü niyetli olabileceklerini ve çocuk olmadıkları halde çocuk gibi davranabileceklerini biliyorum. Bu nedenle internette tanıştığım kişileri aileme söyleyeceğim. Ayrıca yeni tanıştığım kişilerden aldığım mesajları aileme gösterecek ve onların onayı olmadan bu mesajlara cevap vermeyeceğim.

6) Internette hiçbir tartışmaya ya da kavgaya katılmayacağım. Eğer biri benimle tartışmaya ya da kavgaya yeltenirse, onlara cevap vermeyeceğim ve ailemi konudan haberdar edeceğim.

7) Eğer hoşlanmadığım bir şeye rastlarsam ya da ailemin benim görmemden hoşlanmayacağını düşündüğüm bir şeye rastlarsam sayfayı hemen kapatacağım.

8) Eğer bazı kişilerin çocuklara söylenmemesi gereken bir şey söylediğine rastlarsam aileme söyleyeceğim.

9) Internetle ilgili konular hakkında hiçbir şeyi ailemden saklamayacağım.

10) Eğer birisi bana resim gönderirse, görmemem gereken bir siteyi ziyaret etmemi ya da uygun olmayan bir dille konuşmamı önerirse ailemi durumdan haberdar edeceğim. Aynı şekilde yapmamam gereken bir şeyi yapmamı isterse, bunu aileme söyleyeceğim.

11) Ailemin onayı olmadan internette tanıştığım kimseyi telefonla aramayacağım.

12) Ailem yanımda olmadan ve onaylamadan internette tanıştığım kimseyle buluşmayacağım.

13) Internette tanıştığım kimseye, ailemin izni olmadan hiçbir şey göndermeyeceğim.

14) Eğer internette tanıştığım birisi bana posta ile ya da bir kişi aracılığıyla, herhangi bir şey gönderirse aileme söyleyeceğim.

15) İnternette iyi bir dil kullanacağım ve nazik olacağım.

16) Sadece şaka yapıyor olsam bile kimseyi korkutmayacağım ya da tehdit etmeyeceğim.

17) Ailem bana daha önce çok büyük bir tepki göstermeyeceğine söz verdiği için, internet yüzünden başıma ne gelirse gelsin onlara söyleyeceğim.

etiketler: çocuk, aile, bilgisayar, internet, kullanımı, sözleşmesi, kurallar, güvenlik, anlaşma, izin

Blogumus Flash Animasyonlu Etiket Bulutu

04 Eylül 2008

Blogger blogunuza hareketli bir Blogumus etiket bulutu eklemek isterseniz yapmanız gereken işlemler aşağıda..

önce şablon html kodunuzda şu satırı bulun:

<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>
bu satırdan sonra aşağıdaki kodları yapıştırın:

<b:widget id='Label99' locked='false' title='Labels' type='Label'>

<b:includable id='main'>

<b:if cond='data:title'>

<h2><data:title/></h2>

</b:if>

<div class='widget-content'>

<script src='http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/swfobject.js' type='text/javascript'/>

<div id='flashcontent'>Blogumulus by <a href='http://www.roytanck.com/'>Roy Tanck</a> and <a href='http://www.bloggerbuster.com'>Amanda Fazani</a></div>

<script type='text/javascript'>

var so = new SWFObject(&quot;http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf&quot;, &quot;tagcloud&quot;, &quot;240&quot;, &quot;300&quot;, &quot;7&quot;, &quot;#ffffff&quot;);

// uncomment next line to enable transparency

//so.addParam(&quot;wmode&quot;, &quot;transparent&quot;);

so.addVariable(&quot;tcolor&quot;, &quot;0x333333&quot;);

so.addVariable(&quot;mode&quot;, &quot;tags&quot;);

so.addVariable(&quot;distr&quot;, &quot;true&quot;);

so.addVariable(&quot;tspeed&quot;, &quot;100&quot;);

so.addVariable(&quot;tagcloud&quot;, &quot;<tags><b:loop values='data:labels' var='label'><a expr:href='data:label.url' style='12'><data:label.name/></a></b:loop></tags>&quot;);

so.addParam(&quot;allowScriptAccess&quot;, &quot;always&quot;);

so.write(&quot;flashcontent&quot;);

</script>

<b:include name='quickedit'/>

</div>

</b:includable>

</b:widget>


Kaydetmeden önce önizlemeyle kontrol edin..

Serdar Kocaoğlu
04.09.2008

Blogunuza Arama Motoru Ekleyin..
Blogunuza Türkçe Son Yorumlar Aracı Ekleyin..
blogger, blogspot, blog, için etiket bulutu, site, kod, etiket, label, kategori, cloud, tag, blogumus, flash

Google'dan Web Tarayıcısı: Chrome

03 Eylül 2008

google web tarayıcısı chrome

Sonunda Google, tarayıcı sektörüne de el attı ve kendi tarayıcısı Chrome'u kendi anasayfasından duyurdu. Google, dünyanın en çok ziyaret edilen sitesi olduğu için programın kısa sürede milyonlarca kez indirilmesi ve Internet Explorer, Mozilla Firefox ve Opera gibi rakiplerini zorlaması sürpriz olmayacaktır..

Serdar Kocaoğlu
03.09.2008

Windows için Google Chrome (BETA)

Minimal tasarımıyla son derece pratik olan Google Chrome, Web'i daha hızlı, kolay ve güvenli hale getirmek için tasarlanmış bir tarayıcı.

Yazının devamı..

Zombi Bilgisayarlar ve Robot Ağlar (Botnetler)

02 Eylül 2008

Ele Geçirilen Zombi Bilgisayarlardan Oluşturulan Robot Ağlar (Botnetler)

İnternet ortamındaki tehditler giderek artarken, bilgisayar ağlarını ele geçiren “botnet” saldırı son dönemdeki en önemli tehdit oldu.

Çok sayıda bilgisayarın uzaktan kontrol edilmesine izin veren bir programın bulaştırıldığı ve aynı anda binlerce bilgisayarın gizlice yönetildiği ağ sistemine “botnet” (robot network) adı verildiğini belirten bilişim uzmanları, bu ağı yönetmek için özel olarak tasarlanan kötü niyetli programların da “bot” olarak adlandırıldığını belirtti.

Bir botnet sahibinin, ağı oluşturan bilgisayarları dünyanın herhangi bir yerinden kontrol edebildiğine dikkat çeken uzmanlar, bu ağdaki bilgisayar sahiplerinin makinelerinin siber suçlular tarafından kullanıldığını fark etmediklerini kaydetti.

Yazının devamı..

Dünyadaki Spam e-postaların yüzde 8’i Türkiye'den..

26 Ağustos 2008

IBM Internet Security Systems X-Force tarafından hazırlanan 2008 Yarıyıl Eğilim İstatistikleri raporuna göre, sanal dünyadaki tehditler artıyor, güvenlik açıkları çoğalıyor.

Raporda, sanal dünyada suç işleyen kişilerin, güvenlik açıklarından yararlanmayı sağlayan yeni otomasyon tekniklerini ve stratejilerini bugüne değin hiç olmadığı kadar hızlı bir biçimde benimsemeye başladıkları belirtildi.

spam email
Tarayıcılarla bağlantılı olan çevrimiçi istismar örneklerinin yüzde 94'ünün, güvenlik açıklarının resmi olarak açıklanmasından sonraki 24 saat içinde meydana geldiği kaydedilen raporda, sıfırıncı gün atakları (zero-day attacks) olarak bilinen bu saldırıların, kişilerin sistemlerinde onarılması gereken bir açık olduğunu fark etmeden önce internette yer almaya başladığı ifade edildi.

Yazının devamı..

DNS Ayarları ve Yasaklı Sitelere Erişim..

11 Ağustos 2008

DNS Ayarları
İşte Yasaklı Sitelere Erişim Yöntemleri
YouTube gibi yasaklı sitelere erişmenin birçok yöntemi var. Bu yöntemleri 5 başlık altında toplayabiliriz:
1- Farklı DNS IP adresleri kullanmak:
Root DNS'ler: 4.2.2.1, 4.2.2.2, 4.2.2.3, 4.2.2.4, 4.2.2.5, 4.2.2.6
Google DNS: 8.8.8.8 ve 8.8.4.4
Open DNS: 208.67.222.222 ve 208.67.220.220

Yazının devamı..

Alexa Trafik İstatistikleri

08 Ağustos 2008

Alexa İstatistikleri ne derece doğru?

alexa iconWeb ve blog sitelerinin tasarımcıları, yöneticileri veya sahiplerinin sıkça başvurduğu ve önemli bir gösterge olarak baz alınan Alexa trafik istatistikleri acaba doğru mudur, doğruysa ne kadar doğrudur? Bu ölçümler neye göre, nasıl yapılmaktadır? Herkes Alexa'nın toolbarını yüklemediğine göre, hatta çoğu insanın haberdar bile olmadığı böyle bir araç çubuğuna mı güvenilmektedir? yoksa Google Pagerank, backlink sayısı, sayfa sayıları vs. dikkate alınarak tahmini bir değer mi ortaya çıkarılmaktadır?

Günde ortalama 200-300 ziyaretçisi olan web siteleri ilk 1 milyona giremezken nasıl oluyor da günde 50-60 ziyaretçisi olan basit ve içeriksiz sıradan bir blog ilk 500.000'lerde yer buluyor? Tamam, şu an benim de kullandığım bu bloglar, bütün web 2.0 özelliklerini destekliyor, görsel ve teknik açıdan harika siteler ama trafiği olmadığı halde varmış gibi görünmesi de hiç adil olmuyor..

Serdar Kocaoğlu

keywords: alexa, toolbar, blog, site, istatistik, ziyaretçi, sayısı, trafik, google, pagerank

Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?

04 Ağustos 2008

Bilgisayarların Yavaşlama Nedenleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıradan bilgisayar kullanıcılarının ortak şikayeti bilgisayarlarının çok yavaşlamasıdır. Bu şikayetlerin aslında bilinçsiz kullanımdan kaynaklanan bazı nedenleri vardır. Bu yazıda bilgisayar performansının nasıl iyileştirilebileceğinden ve nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsetmek istiyorum. Tabi bu arada bilgisayar deyince Windows İşletim Sistemi (2000, XP, Vista) yüklü klasik bir pc kastettiğimi de belirteyim. Linuxcular zaten kendi başının çaresine bakmak zorunda olan insanlardır :)

1) Windows gelişmiş özelliklerde bulunan performans ayarlarında en iyi görünüm değil, en iyi performans seçeneği seçilmelidir. Bu ayar görsellikten biraz fedakarlık gerektirir ama emin olun makinenizi çok rahatlatacaktır.

2) Masaüstü arkaplanına büyük resimler, slaytlar vs. koymayın, mümkünse düz bir renk seçin olsun bitsin. Zaten kimsenin masaüstündeki resme baktığı yoktur, yani gereksizdir.

Yazının devamı..

YUKARI