Blogger Erişim Sorunu ve Çözümü

29 Aralık 2010

Son zamanlarda bu site gibi özel domain adı olan blogger/blogspot blogları engellenmeye başlandı. Öğrendiğime göre bunun sebebi Digiturk'un maç yayını yapan blogların engellenmesi için açtığı kapatma davalarıymış. Bu engelleme için önce geçen ay ghs.google.com engellendi. Bu yasak, alternatif IP'ler kullanılarak aşıldı. Dün de bu alternatif IP'ler bloklandı ama hemen yeni bir IP bulundu: 74.125.93.121

Yazının devamı..

IPv6'ya Geçiş için Başbakanlık Genelgesi

09 Aralık 2010

Kamu kurumlarının IPv6'ya geçişine ilişkin başbakanlık genelgesi yayınlandı. Genelgeye göre bütün kamu kurum ve kuruluşları en geç 31 Ağustos 2013 tarihine kadar internet üzerinden verdikleri kamuya açık tüm hizmetleri IPv6’yı destekler hale getirecekler.

Yazının devamı..

Temel Cisco Switch Komutları

23 Ekim 2010

Cisco Switch
Bu defa biraz teknik ve spesifik bir konu ve haklısınız bir çoğunuzu ilgilendirmeyen bir konu ama aslında her internete girişinizde açılan her sayfa size switchler ve routerlar aracılığıyla ulaşır ve bu cihazların önemli bir kısmı Cisco markadır. Cisco Switch yöneticileri

Yazının devamı..

En çok Kullanılan 20 Şifre ve Şifre Güvenliği

13 Ekim 2010

Şifre/Parola GüvenliğiAralık 2009'da rockyou.com sitesinin 32 milyon üyesinin şifreleri bir hacker tarafından SQL injection yöntemiyle ele geçirildi. Bu şifreler hacker tarafından kullanıcı adları verilmeden internette yayınlandı ve bu sayede insanların en çok hangi şifreleri kullandıkları ortaya çıktı. Buna göre en çok kullanılan 20 şifre şunlarmış:

Yazının devamı..

Kablosuz İnternetin Sakıncaları

27 Ağustos 2010

wi-fi, kablosuz internet
Ülkemizde ADSL'in yaygınlaşmasıyla internet kullanımı her geçen gün hızla artıyor. Buna bağlı olarak kullanıcının bilgi seviyesi, bilişim konularına ilgisi ve internetin kullanım alanları da artıyor. Artık herhangi bir yerde dizüstü bilgisayarımızı açtığımız zaman en az 2-3 kablosuz ağla karşılaşmaya başladık. Tabi bu da en sıradan kullanıcıların bile iştahını kabartmaya başladı. Bu iştahtan olsa gerek ki, hemen hemen her forumda kablosuz ağ şifrelerinin nasıl kırıldığı detaylarıyla anlatılıyor.

Yazının devamı..

Windows XP'den Kurtulun!..

17 Ağustos 2010

Windows XP SP3Hatırlatmakta yarar var; Microsoft, Windows XP SP2 için güncelleme desteğini 13 Temmuz'da sonlandırdı. Daha önce Windows güncellemelerinin neden önemli olduğunu ve ihmal edilmemesi gerektiğini anlatmaya çalışmıştım.

Yazının devamı..

Bir linki tıklamak..

12 Ağustos 2010

spam mailler
Bir linki tıklamaktan ne çıkar demeyin! Mailinize gelen veya herhangi bir sitede gördüğünüz bir linki tıklamanız kişisel bilgilerinizin çalınmasına, bilgisayarınıza zararlı yazılımlar bulaşmasına, hatta bilgisayarınızın ele geçirilmesine yol açabilir.

Yazının devamı..

Açık Kaynak Neden Daha Güvenli?

17 Haziran 2010

açık kaynakBilgisayar güvenliği için sayılabilecek pek çok önlem arasında en önemlisi hiç şüphesiz açık kaynak yazılım kullanmak. Eğer açık kaynak bir işletim sistemi ve üzerinde de mümkün olduğunca açık kaynak yazılım kullanmıyorsanız, alacağınız diğer önlemlerin sizi nereye kadar koruyacağı bir hayli tartışmalı hale gelir.

Yazının devamı..

Son günlerde yaşanan internet problemleri hakkında

06 Haziran 2010

google youtube erişim kısıtlamaları

Son günlerde internette yaşanan sorunların nedeni anlaşıldı: Youtube'un IP adreslerinin TİB'in bildirimi üzerine TürkTelekom gibi servis sağlayıcılar tarafından bloklanması ve bu IP'lerin bir kısmının diğer Google servisleri (Google Anaytics, Translate, Docs..) tarafından da kullanılıyor olması nedeniyle sözkonusu Google servislerine erişilemiyor.

Yazının devamı..

Bilişim Güvenliği Anket Sonuçları

31 Mayıs 2010

45 gün süreyle bu sitede düzenlediğim Bilişim Güvenliği Anketi'nin sonuçlarını aşağıda bulabilirsiniz. Katılımlarınız için teşekkürler..

Katılımcı Sayısı: 315

İşyerinizde Bilişim Güvenliği için aşağıdakilerden hangileri uygulanıyor?

Yazının devamı..

Google'ın Ağzından Türkiye'deki Youtube Yasağı

27 Nisan 2010

Google'ın Ağzından Türkiye'deki Youtube YasağıBilindiği üzere Google'a ait olan Youtube video paylaşım sitesi Türkiye'de yaklaşık 2 yıldır yasaklı. Google, kendi resmi blogunda yayınladığı bir yazı ile farklı ülkelerde yapılan site engellemelerine değindi. Sözkonusu yazıda Türkiye'deki Youtube yasağı da şu şekilde yer alıyor:

"Bir ülkede suç teşkil eden bir içerik varsa, biz o içeriğe erişimi sadece o ülke için kısıtlarız. Örneğin Türkiye'de, modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret eden videolar yasadışıdır. 2 yıl önce, Youtube'da böyle bir içeriğin varlığı bildirilince, sözkonusu videolara Türkiye'den erişimi engelledik. Sonradan bir Türk Mahkemesi videoları tamamen kaldırmamızı isteyince, Türk kanunları Türkiye dışında uygulanamaz fikriyle bu isteği reddettik. Sonuç olarak Youtube Türkiye'de yasaklandı." Rachel Whetstone, Vice President, Global Communications and Public Affairs, Google, 4/19/2010


Serdar Kocaoğlu
MCSE:S
27.04.2010

Yazının devamı..

Bilişim Güvenliği Anketi

16 Nisan 2010

Bilgi ve iletişim teknolojileri geliştikçe kullanım alanları da gittikçe yaygınlaşıyor ama bu durum güvenlik zaafiyetlerini de beraberinde getiriyor. Bu nedenle orta ve büyük ölçekli bir çok firma veya kurum, bu zaafiyetleri giderici önlemler almaya çalışıyor. Ülkemizde bu önlemlerin yaygınlığını ve ne düzeyde olduğunu merak ettiğim için bir anket hazırlamaya karar verdim. Ankete aklıma geldiği kadarıyla bir çok cevap eklemeye çalıştım ancak unutmuş olabileceklerim dışında detaya girmemek için ihmal ettiğim konular da oldu. Ankete katılmanızı ve bildiğiniz kadarıyla cevaplamanızı umuyorum. Eğlenceli bir anket olduğunu düşünüyor ve sonuçları dört gözle bekliyorum. Serdar Kocaoğlu - MCSE:S - 15.04.2010

Yazının devamı..

Arabellek Taşması (Buffer Overflow) Açıklıklarına Karşı Temel Önlemler

06 Nisan 2010

En yaygın saldırı türlerinden biri olan Arabellek Taşması (Buffer Overflow) açıklıklarının kullanılması, Hackerların en sevdiği yöntemlerden birisi. Bu konuda, sözkonusu açıklıkların en başından kapatılması için programcılara/yazılımcılara yani kodculara düşen önemli görevler var.

Yazının devamı..

Exchange System Manager for Windows 7 (Windows7 için ESM - Exchange 2003 Yönetimi)

04 Mart 2010

active directory konsolExchange Server 2003 yöneticilerinin bildiği gibi, Exchange 2003 mail hesapları Active Directory üzerinden Windows XP veya Windows Server 2003'e kurulan "Exchange 2003 Server Management" yazılımının Active Directory Connector (ADC) bileşeniyle yönetilebiliyor ancak Windows Vista ve Windows 7'ye bu yazılım kurulamıyor.

Yazının devamı..

MS10-015 Windows Güncelleştirmesi ve Mavi Ekran Sorunu

18 Şubat 2010

blue screen of death, ölümün mavi ekranı"Windows Güncellemeleri neden önemli?" yazımdan sonra 9 Şubat'ta Microsoft önemli bazı güvenlik güncelleştirmeleri yayınladı. Rastlantı bu ya güncelleştirmelerden birinin soruna yol açacağı tuttu. MS10-015 (KB977165) numaralı güncelleştirmenin rivayete göre 17 yıllık

Yazının devamı..

Alternatif ve Ücretsiz Yazılımlar

14 Şubat 2010

Yaygın olarak kullanılan ücretli yazılımların (programların) ücretsiz alternatiflerinin de bulunduğunu biliyor musunuz? Bilgisayar kullanıcılarının çoğu, ücretli yazılımları Crack'li kullanıyor ve bu Crack'lerin (patch, keygen vb) çoğu trojan, malware gibi çeşitli zararlı kodlar içeriyor. Oysa bu ücretli yazılımları kaçak kullanmak yerine ücretsiz alternatiflerini kullanmak gibi bir imkan var.

Yazının devamı..

Windows Güncellemeleri Neden Önemli?

30 Ocak 2010

windows güncellemelerinin önemiİzlenimlerime göre Windows ve diğer yazılımların güncellemelerine yeterince önem verilmiyor. Oysa bu güncelleştirmeler sistem güvenliği için son derece kritik öneme sahip olabiliyor.

Yazının devamı..

YUKARI