GSM de Hacklendi!

30 Aralık 2009

GSM - Global System for Mobile CommunicationsGSM’in güvenlik şifreleri kırıldı
Cep telefonu görüşmelerinin dinlenmesini engelleyen ve sır gibi saklanan şifreleme sistemi hackerlar tarafından kırıldı. Alman hackerlar grubu, GSM (Global System for Mobile Communications) hatlarında konuşmaların başkalarınca dinlenmesini engelleyen son derece gizli şifreleme sistemini çözmeyi başardı.

Yazının devamı..

Sanallaştırma Nedir? VMware ile Sanal Makine Kullanımı

20 Aralık 2009

vmware player ile sanallaştırmaSunucu sanallaştırması son yılların en popüler teknolojilerinden biri. Bu teknolojinin popüler olmasının altında yatan en önemli nedenler; enerji ve yer tasarrufu sağlaması, kaynakları daha verimli kullanması ve yönetimi kolaylaştırması olarak sıralanabilir. Bu avantajların yanı sıra, sanallaştırma sayesinde yedekleme ve felaket kurtarma gibi önemli uygulamalara da yeni çözümler üretilebiliyor.

Yazının devamı..

Google'dan DNS Hizmeti

07 Aralık 2009

google dns ayarlarıGoogle; web tarayıcısı Chrome ve İşletim Sistemi ChromeOS'tan sonra DNS servisi de vermeye başladı. Yani Googlizasyon süreci devam ediyor. Malum, yasaklı sitelere girmek için DNS ayarlarının kullanımı en yaygın yöntem. Dünyada bizim kadar siteleri yasaklayan ülke var mıdır bilemiyorum ama Google bu işe el attığına göre, farklı DNS'lerin kullanımı oldukça yaygınlaşmış olmalı.

Yazının devamı..

Devlet Pardus'a geçmeli mi?

01 Aralık 2009

pardus işletim sistemi anadolu parsıGeçenlerde MİT ve Emniyet'in de Pardus'a geçtiğine dair bir habere rastlayınca konuyu bloguma taşımak istedim. Eskiden beri Windows'un Amerika tarafından istihbarat amacıyla kullanıldığına dair iddialar ortaya atılır. Bu çoğumuzun duyduğu meşhur bir komplo teorisidir. Ortada ispatlanmış bir şey yoktur ama bir çok devletin, kamu kurumlarında Windows'tan Linux tabanlı işletim sistemlerine geçmesi de bu iddiayı adeta doğrular niteliktedir.
Kaynak: Anonimleşmiş, onlarca sitede yayınlanan bir haber.
İlgili Yazılar:

Yazının devamı..

Windows 7 hakkında..

20 Kasım 2009

windows 7Nihayet Windows 7'yi kurup deneme fırsatı buldum. Sonuç beklediğimin çok ötesinde, fevkalade! Microsoft bu defa başarmış. Bu defa görsellik, güvenlik ve performansı bir arada sunmayı başararak eşsiz bir işletim sistemi üreten Microsoft'u kutluyorum. Blogu takip edenlerin hatırlayacağı üzere daha önce Vista'nın nasıl bir fiyasko olduğunu yazmıştım.

Yazının devamı..

Linux Dağıtımları ve Linux'u Denemek

13 Kasım 2009

linux dağıtımlarıBildiğiniz gibi Windows'a alternatif olarak geliştirilen çok sayıda Linux dağıtımı (distribution, distro) mevcut ama bunlar Türkiye'de her nedense yeterince ilgi görmüyor. Sanırım insanımız bu dağıtımları nasıl kullanacağını bilmiyor. Bu yazıda bu dağıtımların nasıl kullanılabileceği veya nasıl test edilebileceği hakkında birkaç ipucu vermek istiyorum.

Yazının devamı..

Çocuklar için 2 güzel oyun..

01 Kasım 2009

Wonderland Secret Worlds

çocuklar için oyunlar Wonderland Secret WorldsOyun tam çocuklara göre, hem eğlenceli hem de zeka gelişimine yardımcı olacak tarzda tasarlanmış. Çocuk oyunu dediğime bakmayın, aslında büyükler için de güzel bir oyun. Görsel olarak çok güzel ve sevimli karakterleri çocuklara hitap ediyor. Basitten zora doğru giden 100'ü aşkın bölümü var. Her bölümde yeni sırlar keşfederek, oyunun kendi kuralları içinde

Yazının devamı..

İngiltere Gezimde İnternetin Faydaları

19 Ekim 2009

Daha önce bahsettiğim İngiltere gezimde internetten çok yararlandım. İnternetin faydaları hakkında da daha önce bir yazı yazmıştım. Şimdi bu faydalar hakkında, İngiltere gezimi baz alarak gerçek örnekler verme fırsatı doğdu. Bakın, internet işlerimi nasıl kolaylaştırmış:

Yazının devamı..

Cep Telefonu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

15 Ekim 2009

Cep telefonu alırken nelere dikkat edilmeli?

Cep telefonu alırken nelere dikkat edilmeli?
Cep telefonu alırken veya araştırırken öncelikle telefonda bulunmasını istediğiniz yani olmazsa olmaz dediğiniz özellikleri belirlemekle işe başlayabilirsiniz. Ama öncelikle, son dönemlerin en popüler ve ayırt edici özelliklerine karar vermek seçiminizi kolaylaştıracaktır. Bu özellikleri aşağıdaki gibi 4 ana gruba ayırdım ve her birinde dikkat edilmesi gereken detaylara kabaca değinmeye çalıştım. Bu 4 özelliğe net olarak karar verirseniz telefon seçmeniz çok daha kolaylaşacaktır:

Yazının devamı..

İngiltere İzlenimlerim..

10 Ekim 2009

heathrow central bus station

Bu haftaki 3 günlük İngiltere seyahatim adaya ikinci gidişimdi. Sabah evden çıkıp akşam başka bir ülkede olmak yine garip duygular yaşattı bana. Uzaklarda bir yerlerde çok farklı hayatlar yaşandığını, farklı gündemler olduğunu yerinde görmek insanı şaşırtıyor. Dünya gözünüzde küçülüyor ve bakış açınız değişiyor..

Yazının devamı..

Tek Çatı Altında..

05 Eylül 2009

hero: tek çatı altındaSanırım bir çoğunuz Hero'yu izlemişsinizdir. Filmin Oscar alıp almadığını bilmiyorum ama senaryosu, kurgusu, özel efektleri ve de en önemlisi verdiği mesajla bence Oscar ödüllerini fazlasıyla hakeden bir yapımdı. Hala izlemediyseniz mutlaka izlemenizi öneririm. Filmin, yazının başlığıyla ne ilgisi olduğunu açıklamam gerekirse, özetle; "Tek Çatı Altında" bu filmin ana fikri. Her zaman ihtiyaç duyduğumuz ve sıkça hatırlanması gereken, hatta hiç unutulmaması gereken çok önemli bir fikir bence..

Yazının devamı..

Public ve Private IP Adresi Nedir? NAT Nedir?

10 Ağustos 2009

Public (Real) ve Private IP nedir?

Aşağıdaki aralıklarda kalan IP adresleri, Internet Assigned Numbers Authority (IANA) tarafından Yerel Ağlar (LAN: Local Area Network) için ayrılmıştır. Bu yüzden bu IP adresleri internet üzerinde kullanılamazlar.

10.0.0.0 – 10.255.255.255
172.16.0.0 – 172.31.255.255
192.168.0.0 – 192.168.255.255

Yazının devamı..

3G Muhabbeti

22 Temmuz 2009

3. nesil cep telefonları

Bu aralar 3G reklamlarını sık görüyoruz. Peki nedir bu 3G ?

Şu an kullandığımız cep telefonları üzerinden WAP ve GPRS teknolojileriyle (2. nesil) düşük hızlı internet kullanabiliyoruz. 3G yani 3rd Generation (3. Nesil) ile artık cep

Yazının devamı..

Yasaklanan sitelere girmek suç mu?

22 Haziran 2009

"DNS Ayarları ve Yasaklanan Sitelere Erişim" başlıklı yazım hakkında şuna benzer bir soru/yorum gelmişti:

Soru: "DNS değiştirmek güvenli mi? Yani yasak olan bir olguyu delmiş oluyorsun, bu yasal mı? Yasaklanmış sitelere girenlerin başı ağrır mı?"

Yazının devamı..

Tehlikeli Aramalar

05 Haziran 2009

Çoğumuz hemen hemen her gün arama motorlarını kullanıyoruz; makale, kitap, haber, program, mp3, video, film, oyun vb. arıyoruz. Ama kullanıcıların çoğu masumane bir şekilde yaptıkları bu aramaların aslında ne gibi tehlikelere yol açtığının farkında bile değil. Kullanıcıların özellikle bedava, film, indir, download, mp3 gibi aramalar yaparak girdikleri sitelere çok dikkat etmeleri ve şüpheyle yaklaşmaları şart. Konuyla ilgili McAfee bir rapor hazırlamış:

Yazının devamı..

Şampiyon Beşiktaş - Kartalın Yeniden Doğuşu

30 Mayıs 2009

Şampiyon Kara Kartal

6 yıl aradan sonra nihayet şampiyonuz. Bütün Beşiktaşlıları kutlarım.

Yazının devamı..

MSN'in Yasaklanması..

24 Mayıs 2009

MSN'in Yasaklanması..

Microsoft, Windows Live Messenger'ı (yani MSN'i) Amerika'nın ambargo uyguladığı Küba, Suriye, İran, Sudan ve Kuzey Kore'ye yasaklayacakmış. Bu ülkelerden MSN'e bağlanmak isteyen kullanıcılar 'Error 810003c1' hata mesajını alacak ve ilgili servise bağlanamayacakmış.

Yazının devamı..

Geocities kapanıyor..

28 Nisan 2009

5-6 yıl kadar önce benim de kullandığım Yahoo'nun kişisel web sitesi servisi Geocities kapanıyormuş. Zaten uzun zaman önce popülerliğini yitirmiş olan bu servis mevcut teknolojilerin çok gerisinde kalmış, hatta popülerken bile verdiği hizmetlerin çok sınırlı olması nedeniyle pek de beğenilmemişti.

Yahoo! Web hosting servisi olarak bilinen GeoCities’ı kapatacağını duyurdu.
Geocities’in kapatılma kararının nedeni, Yahoo tarafından, “dikkatle yapılan bir değerlendirme sonucu” şeklinde açıklanmakla birlikte, asıl sebebin, global kriz kadar, blogların popülerleşmesi sonucunda, Geocities’in Web 2.0 ile gelen ve entegre çalışan yeni platformlara ayak uydurmaması olarak düşünülüyor..

Krizin Özeti

16 Nisan 2009

Geçenlerde bir otomotiv dergisinde, bir işadamının makalesini okurken krizle ilgili bir cümlesini çok beğendim. Bu cümleyle krizin ne olduğunu ve nasıl çıktığını çok güzel özetlemiş. Diyor ki bu işadamı:
"Çarklar hızla dönerken su yüzüne çıkmayan problemler, çarkların yavaşlamasıyla birlikte ortaya çıktı ve saadet zinciri koptu."
Sizi bilmem ama ben bu cümleden çok şey anladım. Olayı basitleştiren ve özetleyen bir cümle..

Serdar Kocaoğlu
16.04.2009

Spama Karşı Port Tedbiri (Türkiye'de SMTP için 25. port yerine 587 kullanılacak)

14 Nisan 2009

spama port tedbiri
Bu siteyi takip edenler, spam mailler konusundaki hassasiyetimi ve daha önce konuyla ilgili yazdıklarımı hatırlayacaklardır. Türkiye olarak spamda dünya çapında kimilerine göre ikinci, kimilerine göre üçüncü durumda olmamıza rağmen neden bişeyler yapılmadığı üzerinde çok durmuştum. Nihayet konu ile ilgili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından çalışmalar yapılıp bazı adımlar atıldı.

Yazının devamı..

İhtiyarların Kavgası ve Bu Ülkeye Dair..

13 Nisan 2009

Dün oğlumu parka götürdüm. Salıncak, kaydırak faslından sonra biraz oturalım diye boş bir masaya geçtik. Derken ihtiyar bir amca çıkageldi. Selamlaştık, masamıza oturdu. Bu amca 1933 doğumlu (76 yaşında) ve Kayseriliymiş. Yıllarca Almanya'da çalışıp emekli olup gelmiş, çoluk çocuğa ev yapmış, yaşayıp gidiyormuş. Kendisi güler yüzlü, canayakın bir tipti. Hiçbir ihtiyara saygıda kusur etmeyiz ama böylelerini daha bir içten severiz. Bir de her gördüğüne öğütler vermeye çalışan, ağzından cehalet aktığı halde kendisini ulu çınar zanneden ihtiyarlarımız vardır ki, böylelerine de saygıda kusur etmemeye çalışırım ama olabildiğince uzaklara kaçarım.

Yazının devamı..

Google Pagerank Güncellemesi Hakkında..

04 Nisan 2009

Bir süredir çok sık yazmıyorum. Yazmaya ara vermemdeki en önemli sebep, siteye 2008 sonu için koyduğum hedeflere birkaç ay gecikmeyle de olsa ulaşmış olmamdı. Demek ki hedeflere ulaşılınca motivasyon azalıyor, daha büyük hedefler koymak gerekebiliyor ama açıkçası site konusunda daha büyük hedefler belirlemeye pek de niyetim yok. Çünkü bu oldukça zahmetli bir iş, vakit ayırmak ve oturup düzenli aralıklarla bol bol yazı yazmak gerekiyor. Böyle olunca da işin tadı kaçıyor, zevkle yapılan bir iş zamanla eziyet halini alıyor. Bunları düşünerek biraz ara vermeyi tercih ettim. Peki neymiş bu hedefler derseniz;

Yazının devamı..

Microsoft'tan Conficker Uyarısı

27 Mart 2009

Microsoft, Conficker Virüsü İle İlgili Bir Uyarı Yayınladı

Microsoft, Conficker virüsünün yeni bir sürümünün 1 Nisan 2009 tarihinde etkin olacağına dair bilginin kendilerine ulaştığını bildirdi. Virüsten korunmak için bu tarihten önce MS08-067 kodlu güvenlik yamasının yüklenmesi tavsiye edilmektedir.

Açıklık ve virüs ile ilgili detaylı bilgiler:
http://www.microsoft.com/technet/security/Bulletin/MS08-067.mspx

Yazının devamı..

İnternetten film ve mp3 indirmek engellenebilir mi?

02 Mart 2009

internetten film ve mp3 indirmekHaberin aslı, yazının sonunda var ama özü şöyle:
Kültür ve Turizm Bakanlığı, sanal korsanlığı önleyeceğini iddia ettiği bir çalışma başlatmış. Çalışmayla korsan film indirenler tesbit edilip cezalandırılacakmış.

Bunu nasıl başaracaklarını pek anlamadım. Sanırım onlar da pek anlamamış olacaklar ki, %70'ini engelleriz gibisinden bişeyler söylemişler. Ortak kanı şu ki; bunun önüne geçmek mümkün değil ama asıl maksat, internet kullanıcılarını korkutarak caydırmak.

Yazının devamı..

Beyin Okuma ve Gelecekte Suçlu Tesbiti

24 Şubat 2009

beyin okumak mümkünSon çıkan haberlere göre gelecekte beyin okumak mümkün hale gelecekmiş. Bu da akla hemen, suçların ve suçluların kolayca tesbit edilebilmesi imkanını getiriyor. Bu sayede belki de yakın bir gelecekte, sorgulanan zanlıların söylediklerini değil akıllarından geçenleri yani düşündüklerini öğrenmek mümkün olabilecek. Bana öyle geliyor ki, gelecekte teknolojinin getireceği imkanlarla birlikte suç işlemek de tarih olacak gibi..

112-Acil Yerinizi Biliyor..

20 Şubat 2009

112 acil yardımBaşınız derde girerse veya herhangi bir kazaya, belaya maruz kalırsanız ve nerede olduğunuzun bilinmesini isterseniz yapmanız gereken ilk şey 112'yi aramak. Çünkü Kasım 2008'de çıkan Elektronik Haberleşme Kanunu'na göre 110, 112, 155, 156 gibi acil yardım hatlarını arayanların yerleri, ilgili telekom operatörü tarafından tesbit edilerek ilgili kuruluşlara bildirilmek zorunda. Bu yasaya göre örneğin 112'yi cep telefonunuzdan aradığınızda GSM operatörünüz yerinizi GPS teknolojisi ile anında tesbit edip ilgili kuruluşlara bildiriyor. Yani 112'yi aradığınızda nerede olduğunuzu uzun uzun anlatmanıza gerek kalmıyor.

Yazının devamı..

Neden Site? Neden Blog? Neden Blogger?

16 Şubat 2009

Bundan 7 yıl önce, bir arkadaşımın bana Frontpage'in ne işe yaradığını göstermesiyle başladı web serüvenim. Bu öyle bir programdı ki, hiç kod mod bilmeden html uzantılı web sayfaları yapılabiliyodu. (Yapılabiliyordu deyince şimdi yokmuş gibi algılanmasın, hala frontpage ve kullananları var tabiki.) Önce sayfa yapmayı, sonra link oluşturmayı öğrenerek farklı sayfaları linklerle bağlayınca oldu sana site. Sayfaların içeriği ise genelde maillerle gelen ilginç yazılar, resimler, küçük programlar vs idi. Yani tam bir yeni başlayan amatör işi..

Yazının devamı..

Örnek bir phishing (olta) maili..

12 Şubat 2009

örnek bir phishing olta spam maili epostasıDaha önceki bir yazımda spam maillerden ve phishing saldırılarından söz etmiştim. (Bkz:Spamda dünya 1.liğine doğru..)

Bu konu için güzel bir örnek vermek istiyorum.

Resimde de görüleceği üzere şöyle diyor mailde:

Yazının devamı..

Pagerank Nedir, Nasıl Yükseltilir?

08 Şubat 2009

Pagerank Nedir, Nasıl Yükseltilir?

Google Pagerank Nedir?

Pagerank, Google'ın web sitelerini ve sayfalarını derecelendirme sistemidir. Sitelerin içeriklerine, ziyaretçi sayılarına ve tasarım kalitesine göre Google tarafından 10 üzerinden verilen puandır.

Pagerankı Yükseltme Yolları?

1) Blogunuza kaliteli ve özgün içerikli yazılar yazın.

2) Mümkünse blogunuza her gün yeni bir yazı eklemeye çalışın. Bu yazılarda düzgün ve sade anlatıma özen gösterin. Yazınız kesinlikle başka sitelerden alıntı olmasın. Kaliteli ve özgün içeriği Google bir saat içinde indeksleyebilmektedir.

Yazının devamı..

Cep Telefonu Nasıl Dinlenir?

04 Şubat 2009

cep telefonu nasıl dinlenirCep telefonlarını dinlemek çok kolay!
Teknoloji hayatımızı kolaylaştırmakla kalmıyor, bir yandan da mahremiyet sınırlarımızı zorluyor, yeni yeni riskler ve güvenlik zaafiyetleri oluşturmaya devam ediyor. Bunlara en iyi örnek, son zamanların popüler konusu cep telefonu dinleme olayları. Bu konuyu sanırım bütün gazete ve tv'ler haber yaptı ama ben de değinmeden geçemeyeceğim. Konuyu yazmamı tetikleyen asıl sebep ise son zamanlarda bu konuda çok gelmeye başlayan reklam mailleri. Anladığım kadarıyla bu konuda ciddi bir kanuni boşluk var. Bu yüzden de cep telefonu dinleme yazılımları ulu orta satılıyor, siteleri açılıyor, reklamları yapılıyor..

Yazının devamı..

Bloglar Hakkında Yaptığımız Radyo Söyleşisi

29 Ocak 2009

Önceki yazımda katılacağımı duyurduğum radyo programını gerçekleştirdik. Yayınlama talebim üzerine, program kaydını çok hızlı bir şekilde sağlayan En Havalı Radyo yetkililerine tekrar teşekkür ediyorum.

Programda neler konuştuk?
Blog nedir? Blogçuluk, Bloglara neden ihtiyaç var? Neden yaygınlaştı? En çok kullanılan blog altyapıları (Blogger, Wordpress), Google, Bu işten karları ne? Reklam, Ücret, Web 2.0, Blogları izleme, takip yöntemleri, RSS nedir? Çok okunma endişesi, Nasıl blogcu olunur veya olunmalı? İçerik kopyalamak, kaynak göstermek, link vermek, Blogcular her konuda yazar mı? Blog yazarlığı, Yorum gerekli midir? Yorumlar blogu ve blogçuyu nasıl etkiler? Blogçular yazdıklarını kitaplaştırır mı? vs vs..

Bloglar hakkındaki radyo söyleşimizi buradan dinleyebilir veya indirebilirsiniz..

Yazının devamı..

YUKARI